2011. március 1., kedd

Napi hírek 2011.03.01.

Mai hírekben szó lesz egy olcsóbb iPhone-ról és az iTunes kiváltásáról.

Mégis lesz olcsóbb iPhone?

Ugyan az Apple prémium termékeket készít, de időről-időre felröppennek híresztelések kisebb és olcsóbb iPhone-ról. Tegnap Tim Cook, a cég ideiglenes vezetője úgy nyilatkozott egy pénzügyi elemzőnek, hogy „az Apple okos dolgokat csinál és megtámadja a feltöltőkártyás piacot is, mivel nem csak a gazdagoknak van a cég, hanem mindenkinek.” Cook megjegyezte, hogy az ár fontos tényező a feltöltőkártyás piacon, és nem mondanak le erről. Példaként Kínát említette, amely egy tipikusan ilyen ország.
Korábban már felreppentek pletykák egy olyan telefonról, amely nem lenne szolgáltatói előfizetéshez kötve, hanem az ügyfél interneten veszi a telefont, kiválasztja melyik szolgáltatót akarja és előfizet rá, így akár tetszés szerint váltogatva azokat. Ez persze rögtön kiverte a biztosítékot a telefontársaságoknál, mivel ily módon kihagyták volna őket az értékesítési láncból és komoly profittól estek volna el. Apple visszakozott a tervtől, de úgy látszik azért nem tettek le teljesen róla.
Ha a cég valóban nyitni akar a néptömegek felé, ez is lehet egy lépés. De elgondolkodhatnának egy másikon is: mivel az Android egyre inkább terjeszkedik az alacsonyabb szegmensben is, ezért ha szélesebb felhasználói bázist akarnak építeni, csökkenteni kell a készülék árát, így lemondva a profit egy részéről, de ez az engedmény busásan megtérülne a nagyobb eladott mennyiségben.
Nagyon kíváncsi leszek melyik utat választják.


iTunes-alternatíva jöhet

Bár nekem semmi bajom az iTunes-szal, de nincs mindenki így vele. Nick Hoggan sem, aki twitteren a következő kérdést tette fel P0sixninjának, a Chronic Dev Teram vezetőjének:
- Lesz valami alternatíva az iTunes helyett?
Meglepetésre P0sixninja a következőt válaszolta:
- Igen, hamarosan.


Majd egy újabb kérdésre azt kaptuk, hogy keményen dolgoznak rajta, bár még kezdeti fázisban van a projekt.


Semmi egyebet nem tudunk, de találgatások vannak mit is tudhat majd a program:
- egyszerűbbé válhat a firmware upgrade és downgrade,
- menedzselhetővé válhatnak a Cydiás alkalmazások (mint iTunes-ban az App Store-osak).
Megjelenési céldátum egyáltalán nem ismert.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése