2011. március 2., szerda

Milyen lesz/nem lesz az új iPad?


Ma este magyar idő szerint 7 órakor mutatják be az új iPad-et. Az első modell óriási sikert aratott, 8 hónap alatt 14.8 millió példányt értékesítettek belőle, ami minden előzetes várakozást felülmúlt. Ahogy közeledik az új termékbemutatása, a találgatások is elszaporodtak. Én is szemlézek egy kicsit, vajon az új készülék mit tartalmazhat. Szigorúan hardverileg közelítem meg a dolgot, a szoftver most csak „másodlagos”. Nézzük végig minek mennyi esélye van!

Gyorsabb processzor
A jelenlegi készülékben egy 1 GHz-es A4 chip ketyeg. Az újban kétmagos, 1 GHz-nél gyorsabb A5 processzor valószínűsíthető.

Több belső memória
Jelenlegi iPad 256 MB belső memóriával rendelkezik. A pár hónappal később megjelent iPhone 4-ben már 512 MB van, azonban a rivális Motorola Xoomban és a jövőben megjelenő Blackberry Playbookban 1 GB, így az Apple sem valószínű, hogy alább adhatja.

Kamerák
Előlapi kamera alap, mivel kell a Face Time-hoz. Hátlapi is valószínű, bár nem lesz 5 megapixeles, mivel egy tablet elsősorban nem fényképezésre való.

Jobb felbontás
Ugyan pletykálgattak arról, hogy az iPad-nek is retina display kijelzője lesz, de ezt nem tartom valószínűnek. Most a 9.7 colos kijelző 1024*768-as felbontású, ami 132 ppi (pixel per inch), míg az iPhone 4 3.5 colon 960*640, ami 326 ppi-nek felel meg. Ha az iPad-nél is retina display-t szeretnének, akkor a mostanihoz képes kb. 2.5-szeres képpont sűrűséget kellene elérni, ami gyártás oldaláról még nem kivitelezhető. Ezért nem tartom valószínűnek a felbontás módosítását. Persze valami AMOLED-szerű kijelző elképzelhető.

SD-kártyahely
Egy okból tenné be az Apple: fényképezőgépből ki a kártya, iPad-be be és máris lehet fényképeket nézegetni. Egyéb tárolásra nem szolgálna, mivel a cég nem engedi meg filmek nézését, zenehallgatás sem menne, arra ott az iTunes szinkronizálás.

Megnövelt tárolókapacitás
Jelenleg legnagyobb modell 64 GB-ot tartalmaz. Nem tartom valószínűnek a növelést, de lehet hogy elhagyják a 16 GB-os verziót.

Nagyobb hangszóró
A jelenlegi mono hangszóró meglepően jól teljesít, de a Face Time-hoz szükség is van rá. Más infó szerint a készülék tetejére is rakhatnak egyet, ami a fekvő állapotú filmnézés hangzását javítja.

Giroszkóp
Mivel az iPhone 4 tartalmaz ilyet, ide is berakhatják.

Súly
A jelenlegi iPad sem nehéz, (0.68-0.73 kg), de a következő modell valamivel könnyebb és vékonyabb lehet.

Ár
Nem várok változást.

Árusítás
Most nem fognak hónapok eltelni a bejelentés és az első vásárlás között, pletykák szerint igen hamar, akár 1-2 héten belül megvásárolható lesz az új készülék.

Este hét órától minden kiderül, itt a blogon élőben :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése