2009. augusztus 7., péntek

Napi hírek 2009.08.07.

Mai hírekben szó lesz a garanciavesztésről, szigorított AppStore jóváhagyásról és a jailbreakelt készülékek arányáról.

Figyelmeztetés: garancia nem érvényes!

iPhone-ban van két érzékelő (egy a fülhallgató csatlakozójánál, egy pedig a dokkoló csatlakozójánál), mely érzékeli ha a készüléket vízkár éri. Néhány hete jelent meg a hír, hogy az Apple megszigorította az iPhone-ok ilyen típusú garanciális cseréjét. AppleInsider felfedezett egy szabadalmi beadványt, melyben a cég további védelmi mechanizmusokat ír le.
Ezek szerint lenne a készülékben egy hőérzékelő, ütközés-érzékelő leejtés érzékelésére és egy folyamatosság-érzékelő (continuity sensor), mely azt nézi, hogy a készüléket szétszedték-e. Ha valamilyen rendellenesség lép fel, akkor az információ memóriába kerül és bizonyos esetekben a további károsodást megelőzendő a készülék kikapcsol.
Ezzel a megoldással az Apple saját magát védi, mivel a sérült készüléket a boltban átvevő alkalmazott nem tudta megállapítani mi történt és újat adott helyette, pedig a garancia nem terjedt ki az ilyen típusú hibára (Magyarországon nem így működik a dolog).
Kíváncsi leszek melyik készülékben jelenik meg először ez a védelmi rendszer.



Apple visszautasítja az ebook alkalmazásokat?

Utóbbi időben megnőtt az elutasított alkalmazások száma. Múlt héten a Google Voice alkalmazásokat penderítették ki az AppStore-ból, egy szótárprogrammal kapcsolatban is problémák vannak, egy másik fejlesztő több mint 900 alkalmazását is kirúgták szerzői jogi probléma miatt.
Újabban állítólag jóval kevesebb ebook alkalmazást engedélyeznek szintén szerzői jogi probléma miatt, mivel „az ilyen alkalmazásokat gyakran használják olyan szándékkal, hogy megsértsék harmadik fél jogait. Ezért úgy döntöttünk, hogy az ilyen típusú alkalmazást nem jelentetjük meg az AppStore-ban.” - kapta meg üzenetben egy fejlesztő.
Egy másik fejlesztő a következő levelet írta az Apple-nek: „Az ártatlanság vélelmét félre téve, mi van az iTunes-al és az iPoddal? Sok felhasználó hallgat rajta nem éppen legális zenéket.”
A jóváhagyók szorosra húzták a gyeplőt és ez jónéhány fejlesztőt elriaszthat, ami hosszú távon nem nyerő. Remélhetőleg a cég változtat politikáján és a fürdővízzel együtt nem dobják ki a gyereket is.

8,43 % jailbreak

Korábban már írtam a Pinch Mediaról, mely az alkalmazások felhasználást méri a felhasználó tudta nélkül.
Nos nyilvánosságra hoztak egy statisztikát, mely szerint az iPhone-ok mindössze 8.43 %-a jailbreakelt, a többi nem. Előző héten még 8 % volt az érték. Én meglepődtem ezen az alacsony számon, magasabb értékre tippeltem. Magyar szám nem áll rendelkezésre, de jóval magasabb lehet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése