2009. augusztus 15., szombat

My name is Bond, James Bond

Mai hírekben kémkedésekről lesz szó. Megismerhetünk egy kémszoftvert és a Palm Pre újabb oldalát.

Túl „szép”, hogy igaz legyen

Kifejlesztettek iPhone-ra (is) egy szoftvert, mely lehetővé teszi beszélgetések lehallgatását. Ha a bedrótozott iPhone-ra hívás érkezik vagy hívást indítanak, akkor a Flexispy alkalmazása egy titkos SMS-t küld egy előre meghatározott telefonra, majd az iPhone-t felhívva le lehet hallgatni a beszélgetést. Én szkeptikus vagyok ezzel kapcsolatban, mert a GSM technológiát nem olyan egyszerű lehallgatni, több milliárd forint beruházás szükséges a cél elérése érdekében.
Az alkalmazást, amelyet csak jailbreakelt készülékekre lehet telepíteni, egyéb funkciókkal is rendelkezik:
- SMS, híváslisták és kimenő emailek továbbítása, GPS koordináta meghatározása,
- az alkalmazás ikonjának elrejtése a képernyőn,
- jailbreak elrejtése (nem tűnik feltörtnek a készülék),
- SMS-ben a beállítások változtatása,
- telefon mikrofonját használva a környezet lehallgatása (pl. üzleti megbeszélések),
- SIM-kártya cseréje esetén új szám elküldése,
- távolról, nyom nélkül letörölhető.
Az alkalmazás négyféle csomagban vásárolható meg, 39 dollártól 250 dollárig terjed a skála.
A teljes funkcionalitást végignézve nekem kétségeim vannak a működést illetően, de ha működik komoly eszköz van az ember kezében, amit általában rosszra használnak, ezért senkinek sem javaslom a kipróbálást. Ráadásul nem tudhatjuk milyen egyéb eszközöket telepít fel a készülékre…


Palm Pre is kémkedik

Korábbi írásaimból kivehető, hogy nem vagyok annyira oda a Palm Pre-ért. Nos itt egy újabb húzás, ami nem erősíti vonzalmamat a Palm iránt.
Joey Hess nevű blogger kutakodott egy kicsit a Palm OS logolási fájljai között és meglepően tapasztalta, hogy a Pre rendszeresen elküldi a cégnek a felhasználó GPS koordinátáit. Palm válaszolt a megfigyelésre és kijelentette, hogy a privát szférát nagyon komolyan veszi és lehetőséget ad a felhasználóknak az adatgyűjtés kikapcsolására.
Mondhatom, szép kis dolog. Amerikában, ahol minden privát szférába hatoló dolgot halálosan komolyan vesznek, egy cég ilyet tesz. Remélem az Apple nem él hasonlóval :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése