2010. június 8., kedd

Gondolatok az iPhone 4-ről


Steve Jobs tegnap mutatta be a legújabb telefont, mely iPhone 4 névre hallgat. Nézzük milyen újdonságokat tartalmaz:
- méret: magasság nem változott, viszont 3.5 milliméterrel szűkebb és 3 milliméterrel (!) vékonyabb.
- design: megegyezett a megtalált prototípussal, ami gyökeres szakítás a korábban megszokottól. De ez is okkal történt: a fém keret egyben antennaként is szolgál. A hátlap speciális üvegből készült, ami sokkal inkább törésálló, mint a műanyag. A készülék alján mégis megtalálható a két csavar, ami a vietnami készülékből hiányzott.
- 3G: már támogatja az amerikai T-Mobile 3G-s hálózatát is.
- „n” wifi: ez azért várható volt.
- akksi: jelentős javulás. Beszélgetési idő 3G-n 7 óra (korábbi 5 órához képest), internet 3G-n 6 óra (5 óra), wifin 10 óra (9 óra), zenehallgatás 40 óra (30 órához képest).
- tárolókapacitás: nem változott, maradt a 16 és 32 GB. Én azért vártam egy 64 GB-os modellt is, úgy látszik ez már nem fért el a házban.
- belső memória: ugyan semmi sem hangzott el a bemutatón és az Apple oldalán sincs semmi, 512 MB memória valószínűsíthető, ami duplája a 3GS-ének.
- micro SIM: iPad-hez hasonlóan itt is belép a micro SIM. Ha valaki a jelenlegi simkártyáját akarja beletenni, vágnia kell. Nem bonyolult, megoldható.
- szín: ugyanúgy fehérben és feketében rendelhető, de valahogy ennél a designnál a fehér jobban tetszik.
- képernyő: felbontás 960*640 lett 326 ppi-vel. A szem csak 300-at érzékel. A 800:1 kontrasztarány is kiváló, négyszerese a korábbinak.
- 5 megapixeles kamera: ez azért ma már alap, van előlapi kamera és vaku is.
- HD videófelvétel: 720p felvétel 30 fps-sel elég jó. Pozitívum az iMovie alkalmazás létrehozása, mellyel szerkeszteni lehet a videót, bár egy ilyen kicsi képernyőn kihívás lesz ez a mutatvány. Célszerűbb számítógépen szerkesztgetni.
- HD videólejátszás: 720p. Támogatja az 1024*768-as felbontást is: dokkolón keresztül VGA kimenetbe lehet csatlakoztatni.
- giroszkóp: új távlat nyílik meg az alkalmazáskészítők előtt, főleg a játékfejlesztők örülhetnek ennek. Hasonló élményben nyújt, mint a Wii Motion Plus. Működését jól mutatja a lenti videó is.



- videótelefonálás: elég meggyőző volt a bemutatott beszélgetés. Kár hogy csak két iPhone 4 között és csak wifin keresztül lehet telefonálni. Reméljem a jailbreakesek valahogy megoldják a problémát.
- fülhallgatón nincs hangerő-szabályozó. Ez meglepetés, nem értem miért vették ki belőle.
- bumper: lehetőség nyílik a fém keretre gumi és műanyag keverékéből összeállított védőeszközt tenni. Nekem egyedül a fekete tetszik, többi ronda.
- magyarországi értékesítés: tavaly július végén kezdték el árusítani, szerintem idén csak augusztus, rosszabb esetben szeptember lesz belőle.

iOS 4

Ugyan már korábban bemutattam az új operációs rendszert, de azért van néhány újdonság itt is:
- oprendszer átnevezve: az iPhone OS ezentúl iOS lesz. A nevet a Cisco birtokolta (mint ahogyan korábban az iPhone-t is), de az Apple már megegyezett velük a névhasználatról.
- a 4.0-ás rendszerbe végre bekerült a magyar nyelv is, szótárral és billentyűzettel együtt.
- Yahoo! és a Bing is bekerült a keresők közé: várható volt, újabb jó pont.
- iBooks: jó dolog, hogy iPhone-ra is kiterjesztik, de iPad-en sokkal nagyobb élményt nyújt a könyvolvasás, mint a telefonon. Pdf támogatás szintén jó pont.

Steve Jobs szerint az első iPhone bemutatása óta ez a legnagyobb ugrás. Én is így gondolom, jelentős változásokat hoz az iPhone 4. Technikai paraméterekben és szoftverben is ott van az élen, a versenytársak teperhetnek ha le akarják győzni.
Az iOS 4 június 21-tól lesz letölthető, az új telefont pedig június 24-től lehet megvásárolni, előrendelés június 15-től leadható. Reméljük Magyarországra is minél hamarabb megérkezik a készülék.

2 megjegyzés:

  1. Szerintem amire te gondolsz, hogy csak wifi-n fog menni az a FaceTime, maga a videó telefonálás az megy 3Gn is.

    VálaszTörlés