2009. december 2., szerda

Jobs jóváhagyott egy privát API-s alkalmazást UPDATE

Először is mi az az API? API az Application Programming Interface rövidítése, magyarul egy program vagy rendszerprogram azon eljárásainak (szolgáltatásainak) és azok használatának dokumentációja, amelyet más programok felhasználhatnak. Az iPhone SDK-ban rengeteg beépített API van, amit a programozók ki is használnak. Azonban vannak olyanok, amelyek nincsenek az SDK-ba beépítve, így a programozók maguk hozták létre ezeket, Apple nem hagyta jóvá őket, így hívjuk privát API-knak. Pár hete az Apple olyan szoftvert élesített, amely a jóváhagyási procedúrában figyeli az alkalmazás kódjában a privát API-k meglétét és kapásból elutasítja azt az alkalmazást, amelyben ilyet talál. Arra hivatkozik, hogy egy új firmware verziónál módosul az iPhone OS és a privát API-k nem biztos, hogy továbbra is működőképesek lesznek. Mivel az Apple jóváhagyta a alkalmazást, ezért jogosan mutogathatnának rá.
Ennyit bevezetőképpen. A Knocking Live Video alkalmazás fejlesztője is privát API-t használt, amit persze kapásból elutasítottak. Na de mit is csinál az alkalmazás? Egyedülálló módon lehetővé teszi, hogy az egyik iPhone-ról a másikra lehessen videót streamelni. Ez például családi eseményeknél jöhet jól, egy születésnapi bulin az is részt vehet, aki nincs éppen ott. Az adó fél egy push üzenettel kopog a másik telefonon (innen kapta a nevét az alkalmazás), majd igenlő válaszra elindulhat a streaming. Fejlesztő privát API-t akkor használt, amikor az iPhone képernyőjéről lelopta a képet.
Elutasítás után a fejlesztő nem hagyta annyiban, november 21-én magának az Atyaúristen földi helytartójának képzelő Steve Jobshoz írt egy emailt, melyben kifejtette az alkalmazás forradalmi jellegét, mennyire meg fogja változtatni az emberek élménymegosztó kulturális szokásait, egész életében Apple termékeket használt, már hagytak jóvá ugyanezt az API-t használó alkalmazásokat is stb.
Másfél nap múlva hívták az Apple-től, hogy felülvizsgálják az elutasítást, a parancs „közvetlenül a legmagasabb szintről” érkezett. Három óra múlva jóváhagyták az alkalmazást és tegnap megjelent az AppStore-ban, ahonnan ingyenesen letölthető. Ez azért több kérdést vet fel:
1, Ez az első olyan jóváhagyott alkalmazás, amelyet a szigorítás után fogadtak el és privát API-t tartalmaz. Korábban Phil Schiller marketingfőnök is kifejezte aggodalmát a jóváhagyási eljárás miatt. Ezután jóváhagynak privát API-s alkalmazásokat is?
2, Azt tudjuk, hogy Jobs egy öntörvényű ember és a szabályok nem vonatkoznak rá, de már a saját maga által alkotott szabályokat sem tartja be?
Kíváncsian várjuk a fejleményeket.

Update: az alkalmazás nagyon jó elképzelés, de eléggé bugos. Talán több időt kellett volna szentelni a tesztelésre...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése