2009. augusztus 28., péntek

Napi hírek 2009.08.28.

Mai hírekben szó lesz a módosuló Home screenről, az AppStore-os vásárlási szokásokról és a free memory-ról.

Helyszíntől változó Home screen

Újabb Apple szabadalomra derült fény. Az AppleInsider fedezte fel, hogy az „Átmeneti adatbeállítások” (Transitional Data Sets) nevű szabadalom lehetőséget ad a helyi időjárás, térképek, kontaktok meghatározására.
Ha a felhasználó San Franciscoban van, akkor a Home screenen lenne egy SF ikon, melyek megnyomásával egy olyan képernyőre jutna, ahol már ezek a helyi tájékozódást megkönnyítő alkalmazások ikonja lennének (lásd a mellékelt képet).


Maga a felhasználó állíthatja be milyen alkalmazásokat rendel hozzá. Például beállítja a már említett Friszkót otthonának és ha a JFK-en száll le a gépe, akkor egyszerűen nyom egy Here-t és voilá, megjelenik neki a new yorki időjárás.


Ráadásul a főikon is változik, pl. San Franciscoban a Golden Gate híd, míg New Yorkban egy felhőkarcoló lenne rajta.
Arról nincs hírünk, hogy ez a szabadalom melyik verzióban valósul meg (ha megvalósul egyáltalán), de sokat utazóknak kifejezetten hasznos lenne.

Ui: Apple beadott egy speech-to-text szabadalmat is, mely a kimondott beszédet írott szöveggé fordítja át. Ez jól jönne emailnél, SMS írásánál, diktálásnál, chat alkalmazásoknál is.

2.4 milliárd dollár bevétel az AppStore-ból

Egy tanulmány szerint az Apple-nek havonta 200 millió dollár bevétele származik az AppStore-ból.
Júliusi felmérés szerint, mely 1000 iPhone, iPod Touch és Android felhasználó bevonásával készült:
- egy átlagos iPhone felhasználó havonta 10.2 alkalmazást tölt le, amiből 2.6 fizetős. Ez jelentősen felülmúlja a korábban becsült, és jómagam által is kétségbe vont 1:15-1:40-es arányokat.
- ez a 10.2 letöltés 9.49 dollárba kerül és havonta 125 milliót hoz a cégnek,
- iPod Touch felhasználók aktívabbak, mert ők havonta 18 alkalmazást töltenek le. Viszont nem költenek többet az iPhone-osoknál (9.79 dollár, 73 millió havonta)
- többnyire azért vesznek fizetős alkalmazásokat, mert az ingyenes megnyerte tetszésüket és funkcionalitásban többre vágynak,
- az iPhone (és Android) felhasználók 90 %-a a telefonon keresztül figyeli az új alkalmazásokat (ezen azért meglepődtem, erősen túlzónak tartom az értéket)



Bye-bye free memory!

Bizonyára sokan tapasztalták, hogy egy alkalmazás bezárása után nem szabadul fel a teljes memória, hanem valamennyi továbbra is foglalva marad. Ha elég sok alkalmazást nyitott és zárt be az ember reboot nélkül, akkor eléggé lassan indulnak az alkalmazások, sőt néhány az indulás után ki is lép. Erre a célra jött létre jónéhány Free memory alkalmazás, mely kipucolja a memóriát.
Úgy látszik az Apple-nek valahogy nem tetszett a megoldás, mert a népszerű iStat nevű alkalmazás verziófrissítésekor a fejlesztőnek ki kellett vennie a Free memory gombot.
Az okát nem látom és nem hiszem hogy ez egy hasznos követelmény volt. Ráadásul a hírek szerint ez vár minden hasonló típusú alkalmazásra is…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése