2009. augusztus 16., vasárnap

Mindenki az iPhone fejlesztőire hajt

Szeptember 15-én jelenik meg a Zune HD, melyet a Microsoft az iPod Touch versenytársának tekint. Eddig olyan hírek láttak napvilágot, hogy a Zune HD csak egy médiaeszköz és egy böngésző ötvözete, alkalmazásokról nem volt szó. Nos, úgy látszik az MS ennél többet akar, mert megkeresett egy iPhone-os fejlesztőt, hogy twitteres alkalmazását portolja át Zune-ra, cserébe kap „egy vödör pénzt”. A fejlesztő visszautasította az ajánlatot, azonban nyílván nem csak őt keresték meg, hanem más fejlesztőt is megtalálhattak, akinél lehet hogy sikeresebbek voltak. De erről nincs hírünk.
Közben a Sony sem ül a babérjain. Ősszel jelenik meg a PSPgo, a következő generációs kézikonzol. Az ára valahol 250 dollár vagy 230 font körül várható, tehát nem lesz olcsó. A fejlesztőket elriaszthatja a magas hardverár, mivel így kevesebben fognak PSP-t venni, ergo kevesebb szoftver fogy. Sony azonban nem akarja csökkenteni az árat, mert akkor veszteséget szenved el rajta, hanem olcsó alkalmazások (1, 2, 5 euró) fejlesztésére akarja rávenni a szoftvercégeket. Ebbe pedig ők nem mennek bele.
Úgy látszik Sony változtatott üzleti modelljén. Eddig bekerülési ár alatt adta a konzolokat, profitot a kifejlesztett szoftverek jutalékából termelt. Úgy látszik átveszik z Apple modelljét, miszerint nyereség a hardveren van, a szoftver (AppStore) pedig nullszaldós. Kíváncsi leszek tudják-e másolni az Apple-t.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése