2011. április 27., szerda

Folytatás a szifon.com-on

Aki követi az iPhone-os híreket, az tudja, hogy a szifon.com-on is rendszeresen publikálok, ott is megjelennek ugyanezek a cikkek. Mivel ennek így nincs sok értelme, úgy döntöttem, hogy az itteni munkát abbahagyom és csak ott jelennek meg majd írásaim. Természetesen ez a blog továbbra is megmarad, nem törlöm ki, aki információt akar belőle nyerni, az megteheti.
Több mint két évig irogattam. Köszönöm mindenkinek az érdeklődést, biztatást, tanácsokat. Sokat tanultam belőlük, további munkám során hasznosítani fogom ezeket az ismereteket.
Szifon.com-on találkozunk.

Olvass tovább!

2011. április 26., kedd

Falazunk!

Építési vállalkozóvá válhatunk a Build-a-lot játékban: egy építési céget kell irányítani, szervezni kell a munkát.
Két játékmódban lehet játszani, az elsőben 35 célkitűzést kell teljesítenünk. Először csak kis házakat bíznak ránk, majd siker esetén a polgármesterektől egyre komolyabb felkéréseket kapunk: pl. szerezz építési engedélyt, építs 3 teljes értékű emeletes bérházat, a birtokodban lévő építmények bérleti díja minimum 1 millió dollár legyen, építs bankot, könyvtárat, iskolát vagy kastélyt.


A játék során telkeket, házakat lehet vásárolni, eladni, lebontani vagy a kész házat nagyobb bérleti díj reményében bővíteni. Ha egy házban valami elromlik, minél előbb ki kell javítani, mert addig nem termel bérleti díjat.


Az erőforrásokkal jól kell gazdálkodni. Lehet embert és anyagot vásárolni, de el kell találni a megfelelő arányt, különben oda jutunk, hogy nincs pénzünk építkezni, így bevételeink sem nőnek.


Persze, hogy ne legyen egyszerű a játék, időre megy az egész. Ha nem sikerül az összes kitűzött célt teljesíteni, akkor megbuktál, kezdheted újra a szintet. Új feladatot sokszor nem az elején, hanem munka közben kapod meg, így át kell csoportosítani a munkaerőt, és más megközelítéssel kell a célt elérni.
Néhány jó tanács:
- amint lehet, célszerű minél előbb bankot építeni. Egyrészt kamatot kapsz a pénzed után, másrészről nem kell ingatlanadót fizetni, ami elég húzós összeg szokott lenni.
- Építs karbantartó házat is (workshop), mert egy átvizsgálás után az épületben nem keletkezik kár, így nem kell időt vesztegetni a javításokra.
- Elején nehezen indul be a szekér, de türelemmel kell lenni, nem mindig sikerül eltalálni a jó taktikát.
Másik játékmódban cél egy bizonyos összeg elérése. Ez annyira nem kihívás, nekem az első sokkal jobban tetszett.
A játék nagyon jó grafikával rendelkezik, kísérő zene is jól eltalált. 0.79 euróért tölthető le a magyar App Store-ból, de van egy ingyenes változata is. Sőt készítettek egy második részt is, amit hamarosan tesztelek.

Olvass tovább!

2011. április 25., hétfő

Robin Hood nyomdokain

Mivel szeretem az íjászatot, ezért nagyon kíváncsi voltam az Archery World Championship játékra.
Az irányítás egyszerű. Először egy gomb megnyomásával megfeszítjük az íjat, majd célzunk. Ehhez a telefon accelerométere nyújt segítséget, döntögetni kell a telefont, hogy a célkereszt a tábla közepére mutasson. Célzásra 15-25 másodperc van, négy távolságról lehet lőni: 30, 50, 70 és 90 méterről. Az első elég könnyű, de 90 méternél már csak néhány képpont a céltábla, így egyáltalán nem egyszerű 8-10 pontot elérni. Ráadásul még szél is fúj, így azt is figyelembe kell venni a lövésnél. Egy jó lövésnél a közönség is ujjong.


A játékban két módban játszhatunk Van egy kétjátékosos változat, ahol ketten versenyzünk, de nem multiplayer, a telefont kell átadni a másiknak. Ez azért annyira nem klafa, de gyakorlásnak megfelelő.


Igazi küzdelem Tournament módban van. Először egy országot kell választani (Magyarország is szerepel), majd indul a verseny. Cél a világbajnoki cím megszerzése. Ez egyáltalán nem könnyű, mert az ellenfelek egyre jobban lőnek, ráadásul volt egy olyan érzésem, hogy a gép egy kicsit csal is.


Mindezek ellenére jó kis játék, 0.79 euróért vásárolható meg a magyar App Store-ban.

Olvass tovább!

2011. április 24., vasárnap

Locsolóversek

Locsolóverseket lehet tanulni az iKölni nevű alkalmazásból. A Locsolóversek fülön öt kategóriába sorolták a verseket: Hagyományos, Vicces, Rövid, Hosszú és Trágár. Elég sok vers található a programban, lehet tanulgatni :)Aki mélyebb tudásra is nyitott, az a Művelődj! fülön bővítheti húsvéttal kapcsolatos ismereteit.


Végül a Virtuális kölni fülön, a képernyőt megnyomva hanghatás közepette „meglocsolhatjuk” hölgyismerőseinket :)


Az alkalmazás 0.79 euróért vásárolható meg a magyar App Store-ból.

Olvass tovább!

2011. április 23., szombat

Hangyák háborúja

Az Ant Wars SE nevű játékot ugyanaz a 3D Magic Kft. készítette, aki az Alpine Crawler sorozatot jegyzi, így várakozással tekintettem a teszt elé.
A játékban hangyacsapatokat kell irányítani, az elején háromféle hangyatípus közül lehet választani, meghatározó a gyorsaság, agilitás és a szaporodás. Cél a szabad hangyabolyok és az ellenfél hangyabolyainak elfoglalása. Ez úgy történhet, hogy a támadó csapat több hangyát tartalmaz, mint a védő. Ha elfoglalsz egy bolyt, a benne lévő hangyák szaporodnak, így könnyebben indíthatsz támadásokat más bolyok ellen. A győzelem után az eltelt idő és az elvesztett hangyák száma alapján kapsz pontokat.
A játék az elején még egyszerű, azonban szinteken felfelé haladva (51 van belőle) egyre nehezebb lesz, az ellenfél bátran visszatámad és elfoglalja bolyaidat. Egyetlen eszközzel tudod felvenni ellene a harcot: koncentrált támadással egyszerre az összes hangyádat egy bolyra irányítod, így (képzavarral élve) sok lúd disznót győz alapon elfoglalhatod a bolyt.
Összesen három életed van, utána vége a játéknak.
Nagyon jó kis app, ajánlom mindenkinek, 0.79 euróért tölthető le a magyar App Store-ból, de van egy ingyenes változata is 20 szinttel.
Olvass tovább!

2011. április 22., péntek

Keresztút

Keresztények legnagyobb ünnepe a Húsvét, amikor Jézus halálára és feltámadására emlékeznek. Mai nap az elcsendesedés és elmélkedés napja. Ebben segít a keresztút, melyben mindenki végigjárhatja Jézussal a Via Dolorosát. A Way of the Cross alkalmazásban állomásonként lehet imádkozni, emlékezni Jézus szenvedésére.
Az app ingyen tölthető le a magyar App Store-ból.Olvass tovább!

2011. április 21., csütörtök

Az idő pénz

Nagyon jó vonalhúzogatós játék a Banker HD alkalmazás. A játékban egy bankfiókot vezetünk, cél az ügyfelek minél gyorsabb kiszolgálása, az így összegyűjtött pénzzel egy egyszerű bankfiókból indulva országos bankot kell létrehozni.
A fiókba bejövő ügyfél először a recepciós kisasszonyhoz kerül, majd igénytől függően kell a megfelelő pulthoz, eszközhöz vezetni, odahúzni. Az ügyfél leülhet az ügyintézőhöz számlakivonatot kérni, pénzt vehet fel az ATM-ből, betétet helyezhet el, előfizethet internetbankra, stb. Mivel a szolgáltatással eltöltött idő alapján fizet nekünk, ezért kritikus hol, mennyi időt tölt el. Cél a minimumként megadott összeg megkeresése. Az ügyfelek egyre türelmetlenebbek, ha nem kapják meg a kívánt időn belüli kiszolgálást, akkor kimennek a fiókból és elveszítjük őket.
Ha sikeresek vagyunk, fejleszthetjük bankunkat. Gyorsabb készülékeket állíthatunk szolgálatba, fejleszthetjük az ügyintézők képességeit, plusz eszközöket rakhatunk a fiókba.
Összesen hat városban, helyszínenként öt szinten kell a feladatot teljesíteni. Városonként egyre nehezebb a játék, a végén csak sokadik próbálkozásra jön össze a minimum összeg.
A játék elég nagy koncentrációt igényel, gyakran egyszerre négy-öt ügyfélre kell figyelni, ezért a hölgyeknek bizonyára jobban megy a játék :) A program egyetlen hátránya, hogy a húzogatást nem mindig veszi be, amivel időt veszítünk és emiatt egyre idegesebbek leszünk…
A játék 2.39 euróért tölthető le a magyar App Store-ból. Van egy nem retina display változat is 1.59 euróért és egy ingyenes is betanuláshoz.


Olvass tovább!

2011. április 20., szerda

Reuters: szeptembertől kapható az iPhone 5

Reuters hírügynökség szerint - amely azért nem szokott komolytalan híreket megjelentetni - az iPhone 5 gyártása júliusban indul, majd a készletek feltöltése után szeptemberben kezdik el az árusítást. A készülék gyorsabb processzorral és iPhone 4-hez hasonló külsővel jelenik meg.
Concorde Securities elemzője szerint a telefonban A5 chip lesz (ezt eddig is tudtuk), 8 megapixeles kamera lesz felelős a fényképezésért (ezt sejtettük), új Qualcomm chip lesz benne, ami CDMA és GSM hívásokat is képes lesz kezelni (ezt is sejtettük) és javítják az antennadesgint (ezt is tudtuk).
Sok újdonsággal azért nem szolgált a Reuters, jó lenne már valami hivatalos hír is. De az a bemutatóig nem lesz.

Olvass tovább!

2011. április 19., kedd

Fehér iPhone 4 iOS 5-tel?

Egy vietnámi weboldal kirakott két videót, melyekben egy fehér iPhone 4 látható. Elmondásuk szerint az iOS 5 egy tesztverziója fut rajta. Annyit lehet a készülékről tudni, hogy 64 GB-os modell, Exposé-módon kezeli a multitaskinget (elég jól néz ki) és a FaceBook beépítésre került a firmware-be.
Ha azonban jobban megnézi az ember, akkor láthatja hogy nem az iOS 5, hanem az iOS 4 egyik korai tesztverzióját láthatjuk, ugyanis a build number 8A216, ami még az iOS 4.0-nál is kisebb. Bár az is elképzelhető, hogy az Apple a számmal meg akarja viccelni azokat, akik prototípusokat találnak :)
Olvass tovább!

Napi hírek 2011.04.19.

Mai hírekben csupa újdonságról lesz szó: redsn0w, iTunes és Angry Birds.

Megjelent a 4.3.2-es redsn0w

iPhone Dev Team frissítette a Redsn0w-t, így már képes kezelni a 4.3.2-es firmware-t is. A programmal készített jailbreak untethered, tehát nem kell a készülék minden újraindításánál lefuttatni a programot.
Függetlenítők maradjanak távol a redsn0w-tól, mert használatához telepíteni kell az eredeti firmware-t, ami viszont frissíti a basebandet, de az nem függetleníthető! Már dolgoznak a PwnageTool legújabb verzióján, ami custom firmware-t készít és megőrzi a korábbi, még függetleníthető basebandet. Szóval türelem.


Kijött a 10.2.2-es iTunes is

Apple tegnap kiadta az iTunes legújabb verzióját, ami csak hibajavításokat tartalmaz:
- iPad szinkronizálási probléma javítása,
- iPhone, iPad és iPod touch esetén fotószinkronizálás indokolatlanul sokáig tartott,
- iTunes Store-ban videóelőzetes átugrása lejátszás esetén,
- stabilitási és megjelenítési hibajavítások.
MuscleNerd közlése szerint a jailbreakelők simán frissíthetnek, nincs vele probléma.


Megjelent a húsvéti Angry Birds

Rovio Mobile frissítette az Angry Birds Season alkalmazást. 15 húsvéti pálya került a játékba, tele kihívással és egy csomó húsvéti tojással.
A frissítés meglévő tulajdonosoknak ingyenes, újaknak 0.79 eurót kell érte fizetni. iTunes-os értékeléseket olvasva nem mindenki boldog, mert a fizetős játékba hirdetést raktak…

Olvass tovább!

2011. április 18., hétfő

Napi hírek 2011.04.18.

Mai hírekben szó lesz a flashről és a dualsimről.

Mégis lesz flash iPad-re?

Már négy év létezik az iPhone, azonban az Adobe nem tudott flash tartalom kezelésére képes lejátszót készíteni hozzá. Egy éve Steve Jobs nyílt levélben végleg elutasította a flasht, azonban az Adobe-nál nem hagyták annyiban a dolgot, és mivel több mint 100 millió iKészülék felhasználó létezik, ezért elkezdtek fejleszteni.
A múlt heti NAB (National Association of Broadcasters) összejövetelen bemutatták művüket. Az általuk készített HLS (HTTP Live Streaming) technológia képes iPad-en flash videót streamelni.Persze ez nem egy teljes értékű flash-támogatás, de kezdeti próbálkozásnak nem rossz. Ugyan az App Store-ban megtalálható a Skyfire böngésző, mely iPhone-képessé teszi a flashvideókat, de nyilván egy eredeti megoldás jól jönne.
Már csak az a kérdés, mennyire szívja az akksit…

Két sim-kártya egy iPhone-ban


Rebelsimcard elkészítette Rebel 2Phone tokját, mely iPhone 4-en egyszerre két sim-kártyás használatot tesz lehetővé. A tokba bele kell helyezni a második kártyát, majd felhelyezve a készülékre a töltőnyíláson keresztüli adatátvitelnek köszönhetően láthatóvá válik mindkét szolgáltató térereje.
Mivel így jobban merül a telefon, ezért a tokban egy plusz akkumulátor is helyet kapott. Fontos megjegyezni, hogy ez csak jailbreakelt készülékeken működik, mert kell hozzá a Rebel 2Phone alkalmazás is.
Az egész nem olcsó mulatság, mert 150 angol fontba (mintegy 45 ezer forintba) kerül. A lenti videó bemutatja a felszerelést. Sajnos épp a lényeg maradt ki belőle: a telefonálás, erről nincs semmi infó. További kérdésként merül fel az SMS- és adatforgalom kezelése. Kétféle adatforgalmat biztosan nem tud kezelni, az üzenetek küldéséről és fogadásáról sincs információ.


Olvass tovább!

2011. április 17., vasárnap

Isten ujja

Anno a bábeliek akkora tornyot akartak építeni, ami felér Istenig. Azonban Isten ezt nem engedte és lerombolta a tornyot.
A Babel Rising nevű játékban Istent játszhatunk. A pogányok tornyot építenek, cél ennek megakadályozása, az építőmunkások elpusztítása. Ehhez 6+1 eszközünk van. Elsőre csak rá kell nyomni az emberkére, aki elpusztul. Majd jön a villámlás, isteni szél, tzunami, tűzeső és földrengés. Műveletekhez a képernyőn az ujjainkat kell vízszintesen, függőlegesen elhúzni. Ezek elég hatékonymódszerek, de nem lehet csak úgy alkalmazni őket, mert előtte fel kell töltődniük, amit az ikonok körül lévő sáv jelez.


Jolly joker az Isten szeme. Amikor kinyílik, nem csak az emberek. pusztulnak el, hanem egy megépített szint is.
A pogányoknak hat szintet kell felépíteniük. Először még csak páran jönnek, amit egyszerű kezelni, de egy idő után megindulnak, mint az oroszok (képzavarral élve), eléggé kapkodni kell az ember ujját, hogy sikeres legyen. A játéknak akkor van vége, elérnek Istenhez, felépítik mind a hat szintet.Jó kis időtöltés, most akciósan, ingyen tölthető le a magyar App Store-ból.

Olvass tovább!

2011. április 16., szombat

Planespotting

Van aki a vonatokat, mások a madarakat figyelik meg, míg vannak olyanok akik a repülőgépeket bámulják és fényképezik. Nekik segít a FlightRadar24 Pro alkalmazás, mellyel láthatjuk a légtérben repülő gépeket.
Google-térképen bejelöli a gép aktuális helyét, beállítható frissítéssel láthatjuk a mozgást is.


Adott gépre kattintva kiírja a járat számát, aktuális magasságát és sebességét. A bal oldali kacskaringós vonalra bökve megmutatja az eddigi repülés irányát, jobbra néző nyílra nyomva pedig részletes adatokat láthatunk az adott gépről és a repülés paramétereiről (géptípus, GPS-pozíció, honnan-hová repül, stb.)


Ha a képernyő tetején lévő radarra kattintunk, akkor jön be az igazán fancy megoldás. A digitális iránytű és a giroszkóp segítségével kiterjesztett valóságban (augmented reality) láthatjuk a közelünkben lévő gépeket. Így lehet igazán villogni mások előtt: Nézd, éppen 37 kilométerrel van előttem a repülő!


Az alkalmazás 2.39 euróért tölthető le a magyar App Store-ból, de van egy ingyenes verziója is, azonban abban nincs útvonal- és repülőgépinfó, valamint kiterjesztett valóság.


Olvass tovább!

2011. április 15., péntek

Itt a 4.3.2-es firmware

Apple tegnap kiadta a 4.3.2-es szoftververziót, mely hibajavításokat tartalmaz:
● FaceTime használata közbeni videófagyás javítása,
● iPad-es 3G kapcsolódási hiba javítása,
● Safari hackerversenyen feltárt hiba javítása.
A jailbreakelők egyelőre óvatosan kezeljék a frissítést. RedSn0w 0.9.6rc12 változata képes törni a firmware-t, de utána a készülék csak tethered módon tud újraindulni. A 4.3.1-es untethered jailbreaket kidolgozó I0n1c még teszteli a verziót, így még nem tudni, hogy az általa talált lyukat befoltozták-e vagy sem.
Függetlenítők és untethered jailbreakre vágyók egyelőre maradjanak távol a frissítéstől!

Update: I0n1c közölte, hogy az Apple nem foltozta be a lyukat, így lehetőség nyílik a 4.3.2-es untethered jailbreakre. Persze ehhez kismértékben módosítani kell a szükséges szoftvereket.

Olvass tovább!

2011. április 14., csütörtök

Most már tényleg lesz fehér iPhone 4. Vagy nem

Ha éppen nincs iPhone 5 pletyka, akkor a fehér iPhone 4-et veszik elő. Így történt ez tegnap is, amikor a Bloomberg BusinessWeek belső forrásokra hivatkozva közölte, hogy néhány héten belül kapható lesz a telefon.
A készülék 10 hónapja jelentették be, azonban gyártási probléma miatt még mindig nem kapható. Sokan már letettek róla, de úgy látszik az Apple-nek sikerült a problémát javítania. Reuters szerint pedig már el is kezdték a gyártást. Nekem jobban tetszik a fehér, mint a fekete, de lehet, hogy inkább az iPhone 5-re gyúrok.

Olvass tovább!

2011. április 13., szerda

Napi hírek 2011.04.13.

Mai hírekben szó lesz a szeptemberi iPhone 5 bemutatóról és két Angry Birds hírről.

iPhone 5 bemutatása a szeptemberi zenei összejövetelen?

Nem múlik el nap, hogy ne jönne ki újabb iPhone 5 pletyka. Legfrissebb hír szerint az Apple a szeptemberi, iPod-os zenei összejövetelen mutatná be a telefont. Mivel a júniusi WWDC-n szoftverre helyezik a hangsúlyt, és az őszi iPod-os bemutató valljuk be nem egy nagy durranás, nem lenne meglepő, ha tényleg ezen az alkalmon lepleznék le az új telefont.
Na jó, de akkor mikor jelenne meg az új iPod touch?


Angry Birds szinkronizálás és húsvéti különkiadás

Frusztrál, hogy az iPhone-on elkezdett Angry Birds játékot nem tudod iPad-en folytatni, mivel a GameCenter csak az elért eredményeket (achievements) és a ranglistát tárolja el? Már nem kell sokáig várnod a megoldásra! Ugyanis a fejlesztő gőzerővel dolgozik a szinkronizálási megoldáson. Az Angry Birds Sync funkcióval bővült játék nyárig elérhető lesz.
Hogy addig se unatkozz, a Rovio Games bejelentette, hogy az Angry Birds Season megkapja újabb frissítését. Ezúttal 15 húsvéthoz kapcsolódó szint kerül a játékba. Megjelenés jövő hét elején várható.

Olvass tovább!

2011. április 12., kedd

Napi hírek 2011.04.12.

Mai hírekben szó lesz a 4.3.2-es verzió hibajavításáról és az iPhone 5 megjelenésének csúszásáról.

4.3.2-es firmware megjelenése bármikor

Hivatalosan még nem adták ki, de a BGR már hozzájutott a 4.3.2-es firmware-hez. A verzióban javítják a Verizonos iPad 2 3G-s problémáját, a FaceTime képkezelési hibáját és a Safari feltörését lehetővé tevő hibát. Arról nincs hír, vajon a jailbreaket lehetővé tevő lyukat is befoltozzák-e vagy sem.


Csak szeptemberben indul az iPhone 5 gyártása?

Avian Securities brókercég ügyfeleinek szánt elemzésében leírta, hogy a beszállítóktól kapott infó szerint az iPhone 5 gyártása csak szeptemberben indul. Az információt több beszállító is megerősítette, így (szerintük) biztosra vehető.
További értesülése szerint az Apple tervezi egy olcsóbb iPhone elindítását is. Kontaktjuk már látta az Apple menetrendjében a készüléket, de konkrét specifikáció nem áll rendelkezésükre.
Az iPhone 5 bemutatása valamikor 2011 végén, 2012 elején lenne. Meglátjuk.

Olvass tovább!

2011. április 11., hétfő

StartApp, újabb Sanoma-alkalmazás

App Store-ban való keresgélést segíti a Sanoma új alkalmazása, a StartApp – minden nap egy új app! nevű alkalmazás. Indítás után az Újdonságok fülön láthatjuk a nemrég megjelent programokat.


Toplistánál a magyar App Store fizetős és ingyenes toplistáját nézhetjük meg.


Napi tippek fülön minden nap új alkalmazás ötletet kapunk.


Adott alkalmazásban a Szeretném gombra nyomva beteszi a figyelendők listájára és értesítést kaphatunk ha az adott appal történik valami (frissítés, leárazás)
Népszerűbb alkalmazásokhoz magyar nyelvű leírás is található!


A programban jó keresési és szűrési opciók vannak, így külön is nézhetjük a kategóriákat, státuszokat és fizetős/ingyenes alkalmazások listáját.
Az árakat forintban is megjeleníthetjük, de ezek csak tájékoztató jellegűek, eurós árak vannak aktuális MNB-középárfolyamon átszámolva. (Hiba a programban, hogy sok alkalmazást ingyenesnek jelöl, pedig fizetni kell érte, pl. iComic.)
Az alkalmazás ingyen tölthető le a magyar App Store-ból.

Olvass tovább!

Jövőre jelenik meg Steve Jobs hivatalos életrajzi könyve

Már elég sok életrajzi könyv jelent meg Steve Jobs-ról, azonban egyik sem az ő közreműködésével íródott, hanem valaki hasznot akart húzni életéből.
Simon & Schuster kiadó tegnap jelentette be, hogy jövőre megjelenik Jobs hivatalos életrajza "iSteve: The Book of Jobs" címen. Szerzője Walter Isaacson lesz, aki már olyan emberek életrajzán dolgozott sikerrel, mint Henry Kissinger, Benjamin Franklin and Albert Einstein.
Isaacson állítólag még 2009-ben kezdett el dolgozni a könyvön, munkája során beszélgetett Jobs-szal, családtagokkal, munkatársakkal és versenytársakkal is.
Egyébként a megjelenő könyv címe sokértelmű. iSteve utal az Apple iTermékeire, de értelmezhető Én, Steve-ként is. Ugyanakkor a „Book of Jobs” esetében felfedezhető a bibliai Jób könyvére való célozgatás. A névhasonlóság mellett a történet is hasonló. Isten sok megpróbáltatáson keresztül próbára tette Jóbot, aki hűséges maradt és ezért Isten bőségesen megjutalmazta, sokkal többet kapott vissza, mint amennyit elveszített. Ez utal Jobs Apple-től való kirúgására és visszatérésére, ami után minden korábbinál nagyobbá tette a céget.
A könyv 2012 elején jelenik meg. Tuti bestseller lesz.

Olvass tovább!

2011. április 9., szombat

Wozniak visszatér az Apple-höz?

Steve Wozniak az Apple társalapítója, azonban 1987 óta nem vesz részt a cég működésében, bár azóta is alkalmazott és részvényes.
A héten interjút adott a Reutersnek, amiben elejtette, hogy gondolkodik a visszatérésen. Kifejtette, hogy szerinte a cégnek egy kicsit nyitottabbnak kellene lennie. Nem tudni mit értett ez alatt, de például korábban jailbreakelte telefonját és saját iPhone 4 telefonjának előlapját is kicserélte fehérre.
Woz inkább mérnökember és anno a technikai dolgokért felelt, de visszatérése nyilván jót tenne a cégnek. Főleg annak fényében, hogy Steve Jobs az év elején betegállományba ment és nem lehet tudni mikor tér vissza (ha visszatér egyáltalán).

Olvass tovább!

Charlie és az almagyár

CollegeHumor a Charlie és a csokigyár mintájára elkészítette a Charlie és az almagyár humoros videóját. Jól sikerült :)Olvass tovább!

2011. április 8., péntek

Napi hírek 2011.04.08.

Mai hírekben szó lesz a 4.3.2-es firmware-ről, az Apple legújabb szabadalmáról, az AR.Drone-ról és egy gyorstárcsázóról.

Két héten belül jöhet a 4.3.2-es verzió

BGR szerint az Apple már dolgozik a 4.3.2-es firmware-en, ami két héten belül megjelenhet. Az új verzióban hibajavítások lesznek, így helyet kaphat a Safari hackerhibájának javítása, a FaceTime képkezelési hibajavítása, de befoltozhatják a redsn0w-s jailbreaket lehetővé tévő rést is.


Érzékeny előlap

Apple újabb szabadalmat nyújtott be, amelyben a telefon eddig funkció nélküli előlapját használná ki. Eszerint az előlapon olyan érintésérzékeny, külön megvilágítású ikonok kapnának helyet, amelyek információt nyújtanának a felhasználónak. Például ha kap egy SMS-t vagy nem fogadott hívása lenne, az ikon ég és egy gombnyomásra az adott alkalmazásba kerülne az ember, tehát shortcut-ként működne.
Már sokat pletykálgattak a Home gomb eltűnéséről, szabadalomban erre is kitérnek. A gomb kapacitív lenne, tehát csak akkor jelenne meg, ha ujjal megérintenék a képernyő adott részét.
Érintésérzékeny lenne a készülék hátlapja is. Ez a rész akár gamepadként vagy scrollozásra is használatos lenne.
Persze mindez csak elmélet, nem lehet tudni mikor menne gyártásba, ha egyáltalán megvalósul.AR.Drone párbaj

Már többször írtam az AR.Drone repülő herkentyűről. A fejlesztő régóta ígért alkalmazásokat, azonban eddig adós maradt vele. Végre elkészült eggyel, az AR.Flyingace app kétszereplős (multiplayer) csatát tesz lehetővé. A játék kiegészítve - a kiterjesztett valósággal (augmented reality) - valóságos adrenalinszint-növelő élményt okoz.
Az alkalmazás április 15-én jelenik meg az App Store-ban. Csatára fel!Gyorstárcsázó a Cydiából

Jónéhány gyorstárcsázó alkalmazás található az App Store-ban, de olyan nem, ami gesztusokra (kézmozdulatokra) épít.
Az iQuickCall Cydiás alkalmazás az Activator által nyújtott lehetőségeket használja ki: program indítása a képernyő sarkának megérintésével, Home gomb hosszanti nyomása, stb. Beállított mozdulatra feljön egy ablak, amiben kiválasztható, hogy telefonálni, SMS-t vagy emailt akar valaki küldeni.
Nagyon hasznos kis tweak, 0.99 dollárért vásárolható meg a Cydiából.

Olvass tovább!

2011. április 7., csütörtök

Az egyik legjobb április 1-i tréfa

A san diegoi Fox tévétársaság egyik riportere elég találó módon viccelte meg kolléganőjét. Elmondása szerint a Shock Top sörös alkalmazás készítői kitaláltak, hogy az alkalmazás szagokat és ízeket bocsát ki, amit elneveztek piezzo elektromos technológiának. Nem kell mást tenni, mint szagolgatni és nyalogatni az iPad-et.
Mindezt élő adásban ejtette meg, és mint a lenti videóból is kiderül, a kolléganője elhitt mindent…

Olvass tovább!

Napi hírek 2011.04.07.

Mai hírekben szó lesz a fehér iPhone 4 talán végleges eltűnéséről és az Apple lopásáról.

Mégsem lesz fehér iPhone 4?

A fehér iPhone 4 története valóságos kanosszajárás. A bemutatkozást többször elhalasztották gyártási probléma miatt, majd maga Phil Schiller marketingvezető erősítette meg a tavaszi árusítást.
Azonban nagyon úgy néz ki nem lesz belőle semmi, ugyanis az Apple még a honlapjáról is levette a fehér iPhone 4-et, már a bumpert is fekete készülékkel reklámozza. Nagyon úgy néz ki, hogy aki fehér készülékre vágyik, kénytelen lesz kivárni az iPhone 5-öt :(


Apple is lop

Tegnap számoltam be az Apple saját alkalmazásáról, az iAd Gallery-ről, melyben iAd hirdetéseket lehet nézni. Alapos emberek kiderítették, hogy ezzel a cég saját elveit sértette meg, ugyanis az App Store útmutató 2.13-as pontja szerint:
„Azok az alkalmazások, amelyek elsősorban marketing vagy hirdetési anyagok, elutasításra kerülnek.”
Azt eddig is tudtuk, hogy az egyenlők között vannak egyenlőbbek. Na de ennyire?
A durva dolog most következik: kiderült, hogy még tavaly júniusban egy fejlesztő hölgy készítette egy hasonló alkalmazást, azonban azt az Apple visszautasította! A cég most pedig kihozott egy hasonlót a saját neve alatt. Nem szép megoldás…


Olvass tovább!

2011. április 6., szerda

Napi hírek 2011.04.06.

Mai hírekben szó lesz az eljövő függetlenítésről, a nem kompatibilis Cydiás alkalmazásokról és a reklámzabálókról.

Pár napon belül jöhet a függetlenítés

MuscleNerd legújabb tweetje szerint megoldották az ultrasn0w problémáját (térerőkijelzés, stb.) és ha a most folyó tesztek sikeresek lesznek, akkor a 4.3.1-es firmware verzióhoz néhány napon belül kiadják a programfrissítést.
Azonban nem árt tudni, hogy ez a függetlenítés nem az új, eddig függetleníthetetlen basebandeket töri, hanem csak azokat, amelyek eddig is függetleníthetők voltak! Szóval óvatosan!


4.3.1-es inkompatibilis Cydiás alkalmazások

Az új 4.3.1-es verzió néhány Cydiás alkalmazást inkompatibilissé tett. Tehát ha valaki a lenti alkalmazásokat használja, jobb lesz addig várnia az új firmware felrakásával, amíg kijön ezekre egy frissítés:
• Celeste
• Backgrounder
• Shrink
• Action Menu
• DisplayRecorder
• AppBackup
• 5-Row Keyboard
• Lockdown Pro
• Facebreak
• MakeItMine
• Element
• Parallax
• Snappy
• iBluever
• Resupported4

Ezek viszont működnek:
• Infinifolders;
• Infiniboard;
• VoiceActivator;
• GridLock;
• DisplayOut;
• Activator;
• SBSettings;
• Remove Background;
• 3G unrestrictor;
• Barrel;
• FBphotoSave;
• FolderEnhancer;
• iFile;
• iPicMyContacts;
• iSocialShar;e
• PhoneHint;
• PhotoAlbums+ for Iphone/iPod;
• PkgBackup;
• PlayAwake;
• PwnTunes;
• Safari Download Manager;
• SBOrganizer;
• YourTube2;
• OpenSSH;


iAd reklámzabálóknak

Apple tavaly nyáron indította elé saját mobilhirdetési felületét, az iAd-et. Ezzel mobil készülékeken (iPhone, iPod touch, iPad) tud reklámokat közzétenni, így bevételhez juttatva saját magát és a fejlesztőket is.
Jómagam még nem találkoztam iAd hirdetéssel (AdBlock rulez!), de időnként szívesen megnéznék egyet-egyet. Ezen segít a tegnap megjelent iAd Gallery nevű alkalmazás, melyben összegyűjtötték ezeket a hirdetéseket, így bárki nézegetheti a hirdetéseket. Reklámzabálók előnyben! A program ingyen tölthető le az amerikai App Store-ból, magyarban sajnos nem található meg.


Olvass tovább!

2011. április 5., kedd

Apple letiltotta a Toyota Cydiás reklámját

Úgy látszik messzire ér el az Apple keze. Pár napja írtam arról, hogy a Toyota a Scion gépkocsijáról készített egy iPhone-os témát Scion 2011 Theme néven és felrakatta a ModMyi repóba. Akkor még azt hittük, hogy a hirdetők beindulnak és felismerik a jailbreakes közösség nagyságát. Azonban mára jött a feketeleves.
Egy Apple-illetékes felhívta a Toyotát és a hirdetés leállítását kérte. Mivel a Toyota nem akarta elrontani jó kapcsolatát az Apple-lel, ezért engedtek a kérésnek és a hirdetési ügynökségen keresztül értesítették a ModMyi-t a törlési igényről.
Cydiát ellenőrizve ez még nem történt meg, így aki élvezni akarja a témát, az siessen a telepítéssel!

Olvass tovább!

2011. április 4., hétfő

iXchange, a valutaváltó alkalmazás

Azonnali valutaváltási árfolyamokat közöl az iXchange nevű alkalmazás, mely ráadásul magyar fejlesztés.
Váltás fülön csak be kell gépelni a váltani kívánt összeget és a program azonnal kiszámolja a kapott értéket. A program nagy előnye, hogy a devizapiacon éppen érvényes árfolyamokkal számol. Nem kevesebb, mint 26 devizát ismer, így az összes fontos pénznemet lefedi.


Választás fülön be lehet állítani kedvenc devizapárt, így ezeket nem kell állandóan állítgatni, elég a Váltás fülön a devizapár számát beírni, és átvált erre a keresztdevizára.


Árfolyamok fülön historikusan is megnézhetjük az adott devizapár árfolyamváltozását, mivel az árfolyam-lekérdezéseket elmenti. Az árfolyamfrissítés ideje egyébként beállítható, ami lehet akár 1 perc vagy több nap is. Offline kapcsolat esetén mindig az utolsó ismert árfolyammal számol.


Hivatalos valutaváltóknak is jól jön az alkalmazás, mert a kiszámolt árfolyamot a beállított százalék mértékével el lehet téríteni, így a kiszámolt összeget hivatalosan is meghirdethetik, nem kell számolgatniuk.
Egyébként a programban egy részletes használati leírás található, ami nagyon jól elmondja a program működését.
Az alkalmazás 0.79 euróért vásárolható meg a magyar App Store-ban. Azonban a fejlesztőtől kaptam három promókódot, amit kisorsolok jelen cikket retweetelők között. (Twitteren a www.twitter.com/jimny21 címen tudsz követni). A játék április 5, kedd este 19 óráig tart, sorsolás valamikor utána.
Jó váltogatást :)

Olvass tovább!