2010. március 31., szerda

Vezetékes telefon iPhone-ból

Aki inkább a vezetékes készülékeket szereti, annak találták ki a Desk Phone Dockot, amely egy hagyományos telefon és az iPhone keresztezése. Nem kell mást tenni, mint a dokkolóba helyezni az iPhone-t és máris lehet vezetékes módon telefonálni. A kiegészítő tartalmaz beépített sztereó hangszórót, mikrofont, hangerő-szabályozót, némító gombot, USB és hálózati töltési valamint USB-n keresztül szinkronizálási lehetőséget is.
A koreai terméket még nem lehet kapni, a hongkongi China Sourcing Fair vásáron mutatják be április közepén. Én nem hiszem hogy vásárolok belőle.


Olvass tovább!

Megjelent az iTunes 9.1, nem eszik olyan forrón a kását

Tegnap még arról írtam, hogy szombaton megjelenhet az új iTunes, de Apple nem várt eddig, mert tegnap letölthetővé tette a legújabb 9.1-es verziót. Röviddel a kibocsátás után olyan hírek terjedtek el, hogy letiltották a jailbreakelt telefonok szinkronizálási lehetőségét. A problémát jobban megvizsgálva kiderült, hogy OS X-en nincs semmi probléma, csak Windows a balhés, a blackra1n nem működik. Így akinek minden újraindításkor szükséges a blackra1n futtatása és iTuneshoz csatlakozás, az ne frissítsen.
Közben Dev Team-tag, MuscleNerd twitteren közölte, hogy az új iTunes teljesen biztonságos jailbreakre, függetlenítésre, PwnageTool használatára és a redsn0wra is Mac-en és PC-n is, DFU mód és Saurik szerverével való kapcsolat is működik. Blackra1n valóban rossz, de ez nem Apple által generált hiba. iH8Sn0w javította a blackra1nt, de ez nem hivatalos, Geohot még nem nyilatkozott. Más megoldás szerint a számítógép újraindítása megoldja a problémát.
Egyébként az új verzióval már lehet iPad-et szinkronizálni (letöltött ebookokat is), az "Applications"-t most már csak "Apps"-nek hívják, működik a dalok alacsonyabb bitrátára való konvertálása iPod Nano és Shuffle esetén is.

Olvass tovább!

2010. március 30., kedd

Alkalmazáshírek 2010.03.30.

Mai hírekben szó lesz Navigon újabb frissítéséről, a Springboard Rotatorról és az internetes rádióadás rögzítéséről.

Navigon újra frissített

Korábban már beszámoltam a Navigon 1.5-ös változatába kerülő újdonságokról. Mai napon megjelent a verzió, amit ígértek bele is raktak. Így már használható a
- NAVIGON MyRoutes funkció. Személyre szabott ajánlást ad útvonaltervezéskor. Mindig háromféle útvonalat ajánl: egyiknél a sofőr vezetési szokásait, az adott hét napját és vezetés idejét is számításba veszi.
- kapcsolódhatsz twitterre és Facebookra. Lehetővé teszi az aktuális pozíció, úti cél és az érkezés várható idejének továbbítását a navigáció megszakítása nélkül.
- Panorama View 3D. NASA digitalizált adatait használtja fel, így a sofőr a készüléken is láthatja mi van előtte/mellette. A 3D-s látvány beépítésre került a térképekbe, így nem használ adatforgalmat, viszont alkalmazáson belüli vásárlással lehet csak hozzájutni.
Az alkalmazás 90 euróért vásárolható meg az App Store-ban. Régi tulajoknak ingyenes a frissítés.Megjelent a Springboard Rotator, de elég bugos

Hétvégére ígérték a Springboard Rotator megjelenését, csúsztak pár napot. Cydia Store-ból vásárolható meg 2 dollárért, de elég bugos. Így például problémák lépnek fel Infiniboard, Five rows, Stacks és még jónéhány alkalmazás használata esetén is. Aki ügyes találhat alternatív forrást, így vásárlás előtt kipróbálhatja, hogy nála hiba nélkül működik-e.Internetes rádióadás rögzítése

Két napja jelent meg az App Store-ben egy alkalmazás, mellyel internetes rádió adását lehet rögzíteni. A Snowtape nevű program elég sok beépített adót tartalmat, téma szerint kategorizálva találhatjuk a rádióállomásokat. A lejátszott zenét automatikusan felveszi, a rögzített zenéket utólag szerkeszthetjük, borítót rakhatunk hozzá, törölhetjük. Sajnos magyar adást nem találtam és új adó rögzítésére sincs lehetőség.
Az alkalmazás 1.59 euróért vásárolható meg az App Store-ban.


Olvass tovább!

Már megvásárolhatóak (?) az iPad-es alkalmazások

Nem tudni hogyan, de már jóváhagytak néhány iPad-es alkalamzást. AppShoppert böngészve találtam rá a Reuters News Pro for iPad programra. Jobban körülnézve találtam még néhány más alkalmazást is:
- Disney Fairies Fly on iPad
- Flick Fishing HD
- Bento for iPad
- Fieldrunners for iPad
- Real Racing HD
- Flight Control HD
- Brushes – iPad Edition
iTunes-os linkre kattintva csak egy üzenet fogad: Április 3-tól lesz az alkalmazás elérhető. Appshopperben névre keresve nem találni semmit, tehát törölhették az elérhetőséget. Nem tudom miért így csinálták, de elgondolkodtató.

Olvass tovább!

Napi hírek 2010.03.30.

Mai hírekben sok pletykáról lesz szó. Hírek szerint akár két új iPhone is jöhet, megjelenik az új iTunes, jövőben fizetős lesz az iPad szoftververziója és itt egy újabb jailbreak videó.

Két új iPhone is jöhet

Wall Street Journal értesülése szerint idén akár két új iPhone is megjelenhet. Egyik a szokásos nyári termékfrissítés, míg a másik Verizonnak készül. Verizon az AT&T legnagyobb versenytársa, de nem GSM hálózaton, hanem CDMA-n szolgáltat. A pletykát az is erősítheti, hogy idén lejár az AT&T kizárólagos forgalmazási joga, így már más szolgáltatónál is lehet iPhone-t vásárolni. Tervek szerint a gyártás szeptemberben indulna. Anno az Apple két ok miatt választotta az AT&T-t:
- CDMA hálózatot zsákutcának tartotta,
- mivel a GSM sokkal jobban elterjedt a világban, nem akartak egyszerre két különböző telefonnal kijönni.
Úgy látszik változtattak az álláspontjukon.
A normál iPhone (értsd a szokásos évi termékfrissítéses) viszont kis mértékben változna, mert vékonyabb lenne és gyorsabb processzor működne benne. Más pletyka szerint az új készülékben az iPad-ben már megismert 1 GHz-es Apple A4 chip lesz, képernyő felbontása megduplázódik (960*640), megtalálható lesz az előlapi kamera és a 4.0-ás rendszerben élvezhetjük a valódi multitasking előnyeit is.
Közben olyan videó látott napvilágot, amelyben kicsomagolnak egy 4G-s LCD képernyőt és digitalizáló egységet. Jól látható, hogy egy kicsit magasabb, mint a mostani iPhone, de a képernyő mérete nem változott. Azért én nem vennék mérget, hogy valójában ilyen lesz az új iPhone.Szombaton jöhet az iTunes 9.1

Mivel szombattól lehet az iPad-et megvásárolni, ezért nagy valószínűséggel megjelenik az új iTunes is, amely már lehetővé teszi ebookok megvásárlását. A hírek szerint a bal oldali sávban lévő Audiobooks megváltozik Books-ra, itt fognak megjeleni a könyvek. További változás, hogy lehetőség lesz a dalokat alacsonyabb bitrátára konvertálni (128 kbps AAC), így kevesebb helyet foglal majd a készüléken.Fizetős lesz az iPad verziófrissítése?

Apple lehetővé tette az iPad 3.2-es fejlesztői környezetének letöltését. Ezzel nincs semmi probléma, legfeljebb annyi, hogy még nincs mire telepíteni. Azonban a szerződési feltételekbe becsempésztek egy érdekes részt. 3.2-es verzióval rendelkező tulajoknak a következő nagy frissítés (4.x változat) ingyenes lesz, azonban az ezt követő változatokért valószínűleg fizetni kell. A megoldás nem szokatlan az Apple-től, mert az iPod Touch új szoftververziója is fizetős. Annyiban mégis újdonság, hogy ezt egy új terméknél vezetik be, az iPhone eddigi szoftverváltozatai ingyenesek voltak.

Újabb jailbreakvideó

MuscleNerd twitteren közzétett egy új jailbreak videólinket. Úgy látszik Geohot videója versenyre sarkalt, Dev Team sem unatkozik. Egyelőre ez csak egy bemutató, kiadási dátum nem ismert.Olvass tovább!

2010. március 29., hétfő

iPad paródia

Még meg sem érkezett az iPad, de már kiparodizálták. Az eredeti dal Owl City “Fireflies” című szerzeménye volt, melyhez új szöveget írtak. Egyébként a szöveg annyira nem nagy durranás, de a hölgy jól néz ki :)

Olvass tovább!

2010. március 28., vasárnap

Mindent bele tok: vaku, pótakksi és töltő

Rengeteg iPhone-tok van forgalomban, azonban olyan, amelyik vakut, pótakksit és töltőt is tartalmaz csak egy van: FastMac’s iV. A gyártó állítása szerint 24 óra beszélgetési időt, 750 óra készenléti időt bír az akkumulátor, plusz USB-porton keresztül egyszerre akár két készüléket is lehet tölteni.
A kiegészítő 80 dollárba kerül 2G, 100 dollárba 3G és 3GS esetén.Olvass tovább!

2010. március 27., szombat

Éjszakai hírek 2010.03.27.

Mai hírekben szó lesz az iPad név valódi tulajdonosáról és egy béketárgyalásról.

Már az Apple birtokolja az iPad nevet

Január 27-i bemutató után derült ki, hogy a Fujitsu birtokolja az iPad nevet. Ugyan tavaly problémák léptek fel a jogok körül, amit az Apple megtámadott.
Legújabb információ: az Amerikai Szabványügyi Hivatal nyilvántartása szerint március 17-én átengedték a jogokat az Apple-nek. Arról nincs hír, hogy jogi fenyegetés hatására vagy némi készpénz ellenében tértek jobb belátásra, esetleg Jobs beígérte minden Fujitsu felső vezetőnek egy iPad-et? Ezt valószínűleg sohasem tudjuk meg.Mégsem eszik annyira forrón a kását

Pár napja írtam, hogy még 2007-ben Jobs és Eric Schmidt keményen összebalhézott, Jobs megutálta Schmidttet, elindult az Apple és a Google háborúja. Úgy látszik azért még beszélnek egymással, ugyanis tegnap Palo Altoban, egy korábbi Google-főszakács kávézójában lencsevégre kapták őket. Elmondás szerint Jobs szenvedélyesen beszélt, Schmidt inkább befogadó volt. Majd miután kisebb tömeg kezdett összegyűlni, úgy döntöttek, hogy kevésbé nyilvános helyen folytatják a társalgást.
Jónéhány újságíró azt hiszi, hogy az egész egy sajtónak megrendezett esemény volt, sőt még egy testbeszéd szakértő is kifejtette véleményét. Én sem hiszem, hogy elindultak a béketárgyalások.Olvass tovább!

2010. március 26., péntek

Napi hírek 2010.03.26.

Mai hírekben szó lesz Geohot újabb akciójáról és kiszivárgott iPad-es alkalmazásokról.

Geohot: mégis lesz untethered jailbreak

Miközben úgy tűnt hogy a PS3-al foglalkozik, Geohot titokban nekilátott az ún. untethered jailbreaknek. Mi is az az untethered jailbreak? A 2009 szeptembere óta gyártott 3GS telefonok már új bootrommal vannak ellátva, így ha feltörik, minden újraindításnál le kell futtatni a blackra1n nevű programot a sikeres bootolás érdekében.
Eddig Geohot elzárkózott attól, hogy ezt a problémát megoldja, de a mai napon bemutatott egy videót, amelyben ki- majd bekapcsol egy készüléket. Tulajdonképpen nem látszik a készülék képernyőjén semmi, de mivel eddig nem a vakvilágba beszélt, hihető, hogy tényleg megcsinálta. A művelet teljesen szoftveres és olyan egyszerű a használata, mint a blackra1nnek. Minden jelenlegi tethered készülékkel működik (ipt2, 3gs, ipt3), és valószínűleg iPad-en is. Kiadási dátumot nem árult el, valószínűleg megvárja az iPad érkezését.Apple tévedésből megmutatott néhány iPad alkalmazáscímet

Múlt héten már írtam az iPad-es alkalmazások befogadásáról. Apple elkezdte őket jóváhagyni, azonban hiba csúszott a gépezetbe, mert bizonyos címek nyilvánosságra kerültek. A webes iTunes Preview-ban feltűnt néhány alkalmazás, melynek címében HD (vagy XL) kitétel volt. Eddig felfedezett alkalmazások:
• Ammoin HD
• Azkend HD
• Flight Control HD
• Grind HD
• HD Recovery
• Labyrinth 2 HD
• NBA Hotshot HD
• Numba HD
• Plants vs. Zombie HD
• Sudoku Real Edition
• Sparkle HD
• Worms HD
Ezek közül már jónéhány bejelentése megtörtént, de pl. a Plants vs. Zombies és a Worms újdonságként szolgál. Az alkalmazás nevére kattintva azonban hibaüzenet jelent meg: „Az alkalmazás jelenleg nem elérhető a US Store-ban.”
Sajnos a hír nyilvánosságra kerülése után az Apple javított a rendszerén és kivette a listából az alkalmazásokat. Jó hír viszont, hogy már táraznak az április 3-i nyitásra.

Olvass tovább!

2010. március 25., csütörtök

Napi hírek 2010.03.25.

Mai hírekben szó lesz egy újabb jailbreak lehetőségről, az iPhone érintőképernyőjének kiválóságáról és a forgatásról.

Újabb jailbreak lehetőség

Héten zajlott a CanSecWest Pwn2Own konferencia, ahol hackereknek fel kellett törni az iPhone-t, Snow Leopardos Safarit és a Windows 7-es IE 8-at és Firefoxot.
Az iPhone-t egy eddig ismeretlen exploittal 20 másodperc alatt feltörték. Ralf Philipp Weinmann és Vincenzo Iozzo készített egy preparált weboldalt, amit meglátogatva a felhasználó tudta nélkül (amíg az oldal betöltődött) a szerver letöltötte a telefonon lévő SMS adatbázist, még a törölt üzeneteket is. A megoldással megkerülték a digitális kódaláírást. A művelet alatt a böngésző lefagyott, de Weinmann szerint ez egyszerűen javítható.
MuscleNerd szerint a módszer használható jailbreakre is, anno az 1.x rendszernél használtak hasonlót (jailbreakme.com). A hiba a 3.1.3-as rendszeren lévő mobil Safariban is benne van, bár az aktuális payload különbözhet. MuscleNerd szerint az Apple hamarosan javítja a hibát, így aki jailbreakelt, egyelőre maradjon távol a frissítéstől.
Elvileg nem szivároghat ki a megoldás, mert a verseny szabályai szerint a kód a szponzort, Tipping Point Zero Day Initiative-t illeti meg, aki először felveszi az Apple-lel a kapcsolatot és csak a javítás után hozza nyilvánosságra a részleteket.
Egyébként a két hacker 15 ezer dollárt kapott a törésért.Még mindig verhetetlen az iPhone érintőképernyője

MOTO Labs korábban már készített egy képernyő-érzékenységi összehasonlítást, amelyben az iPhone nyert. A vesztesek reklamáltak, miért kézzel rajzoltak, nagy benne a szubjektivitás.
Kritikákra válaszolva leprogramoztak egy robotot, így nem érheti szó a ház elejét. Két tesztet is lefuttattak, egyikben közepesen erősen, másikban gyengén húzták végig a robot „ujját” a képernyőn. A tesztben iPhone, HTC Droid Eris, Motorola Droid, Google Nexus One, Palm Pre és a Blackberry Storm 2 vett részt. Mondanom sem kell, újra az iPhone végzett az élen. Közepesen erős rajzolásnál még a Palm Pre is jól szerepelt, de a vékonynál elvérzett. Összességében a HTC Droid Eris és a Google Nexus One lett a második, Motorola Droid a tökutolsó.
Aki iPhone-t használ, az eddig is tisztában lehetett az igen reszponzív érintőképernyővel, de most már tudományosan is bebizonyították, hogy kiváló hardver és szoftver is szükséges a sikerhez.Robot Touchscreen Analysis from MOTO Development Group on Vimeo.Hétvégén jöhet a SpringBoard Rotator

A fejlesztő közlése szerint hétvégén továbbítja Sauriknak a SpringBoard Rotatort, így az alkalmazás hamarosan megjelenhet a Cydia Store-ban. A program lehetővé teszi az alkalmazásikonos képernyő (springboard) elforgatását. Én ugyan nem hiszem, hogy hasznát tudnám venni, de bizonyára van olyan akinek tetszik és megvásárolja. Ára még nem ismert.

Olvass tovább!

2010. március 24., szerda

Napi hírek 2010.03.24.

Mai hírekben szó lesz Jobs váltásáról és egy vélemény az Opera Mini jóváhagyásáról.

Jobs már iPad-ről levelezik

Újabban mindenki Jobsnak ír. Most két levél látott napvilágot, az egyikből megtudtuk, hogy lesz univerzális Inbox az iPhone-ban. Ez jó hír, de most nem ez az érdekes. Hanem mint az aláírásból kiderül, Jobs iPad-ről írta az emailt, tehát vagy elhagyta az iPhone-ját :), vagy váltott iPadre. Harmadik lehetőség, hogy poénból átírta az aláírást iPhone-ról iPad-re, de ezt nem tudom róla elképzelni.
Szóval nem akar égni a 3.1.2-es iPhone-nal, inkább váltott a „korszerűbb” technikára :)Továbbították Opera Minit jóváhagyásra

Februárban már írtam az Opera Mini iPhone-os változatáról. Mobile World Congressen demózták is az alkalmazást, de még nem tudták megmondani, hogy mikor továbbítják Apple-nek jóváhagyásra. Nos, ez tegnap megtörtént. Nagyon bíznak az elfogadásban, mivel szerintük az almásoknak nincs okuk elutasítani az alkalmazást.
Nézzük meg miért utasíthatja el mégis Apple a programot:
1, Jellemző indok a duplikált funkcionalitás. Mivel a rendszer alapból tartalmazza a Safarit, ezért lehet erre hivatkozni. Azonban a fejlesztők szerint újdonságot tartalmaz az Opera, mivel akár 90 %-ban is tudja tömöríteni az adatforgalmat, így akár hatszor gyorsabb betöltést tesz lehetővé. Lásd az első mellékelt videón.
2, Tömörítéshez speciális megoldást választottak. A felkeresett honlap nem közvetlenül a telefonra töltődik be, hanem keresztülmegy az Opera szerverein, ami a tömörítést végzi. Apple tiltja a külső forrású kód futtatását, tehát ez alapján elutasíthatja az alkalmazást.
3, Apple nem szereti a konkurenciát. Kitalál valamilyen mondvacsinált indokot (mint a Google Voice esetén) és ez alapján utasítja el a programot. Azért nem hiszem, hogy ezt a változatot lépné meg. Google Voice esetén is már vizsgálódik az amerikai távközlési hivatal, nincs szükségük még egy vizsgálatra.
Amennyiben Cupertinoban elutasítják az alkalmazást, jó eséllyel megjelenhet a program a Cydiában. Reméljük azért nem kényszerülnek erre a lépésre.
Opera játékra hívta a felhasználókat. Regisztráció után ezen az oldalon meg lehet tippelni, mikor fogadják el az alkalmazást. Aki eltalálja az időpontot vagy legközelebb lesz hozzá, az egy 3GS-t nyer. Játékra fel!Olvass tovább!

2010. március 23., kedd

Deliverace: videó és jellemzők

Pár héttel ezelőtt már írtam a Deliverace-ről. Ez egy felülnézeti autós játék, igen jó grafikával. Azóta a TouchArcade ki is próbálhatta az alkalmazást és készített róla egy videót.
Magában a játékban többféle irányítás is lesz, valljuk be a videón lévő annyira nem jellemző magára valamit is adó autós játékra. Hat autótípus közül választhatunk, kezdve a pick-uptól a Hummeren keresztül a kisteherautóig. Háromféle játékmódban próbálhatjuk ki ügyességünket, játszhatunk a gép ellen, időre versenyezhetünk és csomagot is szállíthatunk adott címre. Ha nem akarunk egyedül versenyezni, internetes multiplayerben mérhetjük össze másokkal a tudásunkat.
A játék még fejlesztés alatt van, de mint a videóból is látszik, eléggé a vége felé tartanak.

Olvass tovább!

Napi hírek 2010.03.23.

Mai hírekben szó lesz az ajándékozásról, a szerződés nélküli iPhone-ról és a harc kezdetéről.

Ajándékozz egy alkalmazást!

Apple tegnap hasznos újítást vezetett be az App Store-ban. Az alkalmazás ára melletti kis nyilacskát lenyitva megjelent a „Gift This App” menüpont is, mellyel barátunknak ismerősünknek lehet alkalmazást vásárolni. Kétféle szállítási mód van: emailben elküldjük a tudnivalókat vagy kinyomtatjuk az ajándékozó papírt és így adjuk oda a megajándékozandónak, aki tulajdonképpen egy redeem kódot kap, amit be tud váltani. Egyszerre több embernek is lehet alkalmazást vásárolni (persze mindegyikért külön díjat kell fizetni) és csak annak az országnak a boltjában lehet beváltani, ahol vásárolták.
Persze felvetődik néhány kérdés is: mi van akkor ha az ajándékozandó már megvásárolta az alkalmazást vagy nem az iTunesban regisztrált emailcímre megy az ajándék. Reméljük hamarosan választ kapunk ezekre a kérdésekre.
Aki nekem akar ajándékozni alkalmazást, ne fogja vissza magát :)
iPhone szerződés nélkül

Apple elkezdte AT&T szerződés nélkül árusítani az iPhone-t. A 8 GB-os 3G modell ára 500 dollár, 16 GB-os 3GS 600, míg a 32 GB-os 3GS 700 dollárba kerül. Viszont a készülékek nem kártyafüggetlenek, ráadásul a 3G-s adó sem használható az amerikai T-Mobile hálózatán, csak a lassabb Edge hálózaton.
Ezzel a lépéssel kezdődhet a kiárusítás és felkészülés a nyári új iPhone megérkezésére.Így kezdődött

Apple-Google mint két jó barát, segítették egymást az iPhone fejlesztésében. A készülék 2007-es bemutatásakor még Eric Schmidt Google vezér is ott parádézott a színpadon és méltatta a két cég együttműködését. Schmidt az igazgatóság tagja is volt, így minden olyan megbeszélésen részt vett, ahol az iPhone volt a téma.
Azonban még az év augusztusában a Wall Street Journal arról írt, hogy a Google már többszáz millió dollárt ölt egy új mobilplatform fejlesztésbe. Ez kiverte Jobsban a biztosítékot és felhívta Schmidtet. Mivel a vonal megszakadt, ezért Schmidt egy utcai készülékről visszahívta őt. (Schmidt már nem használta az iPhone-t, mert nem volt oda az érintőképernyőért) Jobs valósággal kiabált vele, hogyan árulhatta el őt, teljesen kiakadt a hátbatámadáson. Schmidt szavai szerint „Steve nagyon de nagyon ideges volt. Istenem! Annyira indulatos volt!" – mondta a vele lévő szeretőjének, akitől végül ez a sztori kiszivárgott.
Anno Jobs megbízott Bill Gatesben is, aki később lenyomta. Megbízott Schmidtben is, aki készül lenyomni. Reméljük nem fog neki sikerülni.

A képen bal oldalon Schmidt, Jobsot ugye nem kell bemutatni, mellette Schmidt akkori szeretője, Kate Bohner. Alul pedig két Google-alapító: Sergey Brin és Larry Page

Olvass tovább!

2010. március 22., hétfő

Pontiac GTO vezérlése iTouch-csal

Korábban már volt szó iPhone-nal távirányított autóról. Most egy amerikai az iPod Touch készülékéből készített távirányítót, mely egy 1969-es Pontiac GTO-t irányít. A vezérléshez felhasználta az ún. RedEye Systemet és egy wifi routert. Nyitja és csukja a tetőt, ajtókat és a csomagtartót, beindítja a motort, riasztót és a zenét stb. A videón éppen az nem látszik ahogyan elindítja az alkalmazást, de azért a kocsi nagyon szép :)

Olvass tovább!

Kitiltás vagy sem? Miért?

Ez a cikk eredetileg arról szólt volna, hogy milyen csúnya az Apple, újra kitiltott egy alkalmazást az App Store-ból. Ugyanis a Zits & Giggles program készítője, Tommy Refenes negatív megjegyzéseket tett a cégre és az App Store-ra. Szerinte az App Store „rettenetes és szörnyű” és az iPhone-ra írt játékok a húsz évvel ezelőtti Tiger Electronics LCD játékaira hasonlítanak. Apple erre mindenféle indok nélkül kitiltotta az alkalmazást az App Store-ból.
Erre megint előjöttek az anyázások a tolerancia nélküli cégről, ilyen csúnya az Apple, olyan csúnya az Apple.
Azonban ha jobban a dolgok mögé nézünk mit is látunk? Az alkalmazás mind a mai napig letölthető az App Store-ból (legalább is a cikk írásakor). Most nem látszik kitiltottnak, azt nem látom korábban volt-e ilyen időszak. Viszont érdemes megnézni az árazást. Maga a program egyszerű pattanáskinyomó alkalmazás, mindenféle érték nélkül. Először egy dollárért lehetett megvásárolni, majd 13 (!) áremelés során 400 dollárig emelkedett az ár. Egy haszontalan alkalmazásért. Ki az a bolond, aki ennyit ad érte? Nem sokan.
Ha egyáltalán kitiltásra került a program nem a negatív vélemény miatt következett be, hanem az Apple megelégelhette a fejlesztő árpolitikáját és álljt parancsolt neki. Az ilyet én is kitiltottam volna.

Olvass tovább!

2010. március 20., szombat

Vicces videók

ABC ikonokból

Vannak még időmilliomosok. Urikane az alkalmazásikonokból rakta ki az ABC betűit, 540-et használt fel.iPad paródia

Egy hete jelent meg az első iPad-reklám, már is készítettek hozzá egy paródiát. Szerintem jóra sikerült.

Olvass tovább!

iPadhírek 2010.03.20.

Apple közzétette, hogy már elfogad iPad-es alkalmazásokat is, és ha március 27-ig továbbítják jóváhagyásra, akkor nagy valószínűséggel az április 3-i árusítás megkezdésekor már megvásárolhatóak lesznek ezek.


Persze sok fejlesztőnek úgy kell dolgoznia, hogy még kézbe sem vehette a készüléket, csak a szimulátorban próbálhatta ki munkáját. Néhány szerencsés azonban hozzájuthatott az iPad-hez, azonban az Apple igen szigorú követelményeket támasztott. Például csak besötétített ablakú szobában lehet használni, és a készüléket rögzíteni kell valamihez, ne lehessen csak úgy elvinni. A szobáról fényképeket kell készíteni, és csak akkor kapják meg az iPad-et, amikor az Apple megfelelőnek tartotta a biztonságot. Az összes feltétel több mint 10 oldalon van felsorolva. Top secret.

Olvass tovább!

2010. március 19., péntek

Játékhírek 2010.03.19.

Mai hírekben játékokról lesz szó: iPad specifikusakról és az EA Mobile csőben lévő alkalmazásairól.

iPad-re optimalizált játékok

PocketGamer közzétette azoknak az iPad-re optimalizált játékoknak a listáját, melyek a készülék megjelenésére vagy ahhoz nagyon közeli időpontban jönnek ki. A lista folyamatosan növekszik, a linken nyomon követhető az aktuális helyzet.

3bot, DevKid & PIXELFEDERATION
Aaaaaa! A Reckless Disregard for Gravity, Dejobaan
Ancient Frog, Ancient Workshop
Astro Ranch HD, Tag Games
Astraware Solitaire, Astraware
Azkend HD, 10tons
Bear Paw HD, Pocketfun
bitFLIP, Tap Me
CastleCraft, Freeverse
Chromodyne, Colin Walsh
Colorous: A Bigger Color Odyssey, AVOC Software
Command & Conquer, EA Mobile
Cosmo Kid, Pear Comp
Doki Doki Bloki, Doki Doki Games
Eliminate Pro, ngmoco
FaceFighter Face2Face, App Entertainment
F.A.S.T., Revo/SGN
Flick Fishing, Strange Flavour/Freeverse
Flight Control, Firemint
Frogman Verses Dr. Fly, Revolutionary Concepts
Galcon Fusion, Phil Hassey
Gates of Judgement, Bitwise Design
Gender Wars, Bloober Team
geoDefense 2, Critical Thought Games
GodFinger, Wonderland/ngmoco
Headstone Harry, Perfect Dork Studios and Conjured Realm
Harbor Master, Imangi Studios
iHurt, Mad Monkey Militia
iQuarium, Infinite Dreams
Karnival, Bitwise Design
Labyrinth 2 HD, Illusion Labs
Little Bugger, Statik
Madden NFL, EA Mobile
Majesty, HeroCraft
Monkey Jewels II HD, Pocketfun
Monopoly, EA Mobile
NBA Hotshot, Freeverse
Need for Speed SHIFT, EA Mobile
N.O.V.A., Gameloft
OddBlob, Astraware
Pac-Man, Namco
Parachute Panic HD, FDG Entertainment
Pocket Ants, Concrete Software
Pocket Creatures, Tactile Entertainment
polyhedra XL, Binary Hammer
Pool Pro Online 3, Namco
Rage, id software
Ravensword, Crescent Moon Games
reMovem 2, Mundue
QuizQuizQuiz, Four Door Lemon
Saving the Private Sheep, Bulkypix
Scrabble, EA Mobile
SimCity Deluxe, EA Mobile
Skee-Ball, Graveck/Freeverse
Skies of Glory, Revo/SGN
Sky Racer, Warelex LLC
Smiles HD, Sykhronics
Spinder Blocks, Jam3 Inc
TanZen HD, Little White Bear Studios
Tetris, EA Mobile
Touchgrind HD, Illusion Labs
Trenches, Thunder Game Works
Tune Runner HD, App Entertainment
Twin Blades, Press Start Studio
Warp Gate, Freeverse
We Rule, NewToy/ngmoco
Zen Bound 2, Secret Exit

Néhány EA-kép

EA Mobile új képeket mutatott be készülő játékaiból.

Sim City Deluxe

A népszerű Sim City újabb részében már jobb lesz a grafika, hét városból lehet az elején választani, évszaktól függő új természeti katasztrófák jelennek meg hétféle végkifejlettel és zoomolási funkció is segíti a megjelenítést. Valamikor a nyáron jöhet ki a játék.


2010 FIFA World Cup

Az április végén megjelenő FIFA World Cup játékból is megjelent néhány kép. Éppen a meccskép sikerült sötétre, játékmenetben viszont nem várok változást a korábbi FIFA-hoz képest.Olvass tovább!

2010. március 18., csütörtök

Újabb játékkontroller

Korábban már írtam az iControlPad tömeggyártásának beindulásáról. Most újabb kontrollerről jött hír. A GameBone névre hallgató kiegészítőt jóvá akarják hagyatni az Apple-lel is, hogy "Made for iPod" és "Works for iPhone" címkével láthassák el. A készülék nyolcirányú D-paddel, 6 gombbal, 2000 mAh akkumulátorral, 30 tűs csatlakozóval, beépített hangszóróval, 3.5-es fülhallgató csatlakozóval és jó vételi lehetőséggel rendelkező mikrofonnal rendelkezik. A kiegészítő szándék szerint együttműködik majd a C64 emulátorral is.
Árusítás valamikor az utolsó negyedévben kezdődhet, de fejlesztők áprilistól hozzájuthatnak.

Olvass tovább!

Napi hírek 2010.03.18.

Mai hírekben szó lesz két eltűnésről, a 3.2-es rendszer új bétájáról és az IM+ iPad-es változatáról.

Apple bevonta a képernyővédőket

Mivel az iPhone érintőképernyős, ezért senki sem szeretné ha kedvenc készüléke összekarcolódjon, védi ahogy tudja. Maga az Apple is árul a boltjaiban képernyővédő fóliákat. Eddig. Ugyanis egy egyszerű mozdulattal, minden kommentár nélkül megszüntette (más hírek szerint májustól szünteti meg) az árusítást.
Persze most is megindultak a találgatások. Több forrás szerint azért történt a visszavonás, mert nem olyan egyszerű folt vagy buborék nélkül feltenni ezeket a fóliákat, sokan visszaküldték őket. Apple megelégelte ezt, ráadásul az árusítás azt a látszatot kelti, hogy a készülékeknek extra védelemre van szükségük. Ráadásul így a 3GS oleophobic (zsír és olajtaszító) bevonat előnye sem érvényesül.
Persze ha az Apple vág, akkor nagyot vág. Nem csak az iPhone-nál, hanem a laptopoknál is beszüntette a védőfóliák árusítását. Aki ilyet szeretne, most már csak utángyártottat tud beszerezni.Eltűnt a Qik Video Camera is

Úgy látszik ma ilyen visszavonásos napunk van. Egyik pillanatról a másikra eltűnt az App Store-ból a Qik Video Camera nevű népszerű alkalmazás, mellyel 15 fps sebességgel lehetett videót rögzíteni. A két dolláros alkalmazás megjelenése óta a Top 25-ben volt, más videórögzítő alkalmazások maradtak, tehát egyedi esetről lehet szól, az alkalmazás honlapja továbbra is él. A fejlesztő csak annyit közölt, hogy egy frissítéssel rövidesen visszatérnek.
Majd meglátjuk.

Megjelent a 3.2 es verzió ötödik bétája

Tegnap megjelent az iPhone SDK 3.2-es iPad-es verziójának ötödik béta változata. Még nem ismert semmi konkrétum, de amint nyilvánosságra kerül valami, beszámolok róla.Ilyen lesz az IM+ iPad-en

Közzétettek néhány képet a népszerű chates alkalmazás, az IM+ iPad-es változatából. Elég jól néznek ki.Olvass tovább!

2010. március 17., szerda

Négyet egy sorban

A Four in a Row Pro nevezetű alkalmazás egy amőbaszerű játék. Annyi a különbség, hogy nem tehetjük akárhová a jelünket, hanem alulról építkezik, így mindig a legalsó szabad helyre kerül a zseton. Négy egyformának kell lennie vízszintesen, függőlegesen vagy átlósan. Aki hamarabb eléri, az nyer.
Játszhatunk egyedül a gép ellen vagy egy másik ember ellen is. Gép elleni játékban három fokozat van.
Nagyszerű szórakozást kínál ez az egyszerű játék, kikapcsolódásképpen ajánlom mindenkinek. A játék 0.79 euróért megvásárolható az AppStore-ban, de létezik egy hirdetéssel ellátott ingyenes változata is.


Olvass tovább!

2010. március 16., kedd

Képernyővédő illetéktelen kukkolók ellen

NLU Products bemutatott egy olyan képernyővédőt, mely illetéktelen szemek elől rejti el a képernyőn lévő tartalmat. A lenti videó is demonstrálja, oldalról nem látható a képernyő. Nem tudom mennyi a valóságalapja, aki kíváncsi 20 dollárért megrendelheti, Magyarországra plusz 7 dollár a szállítás.

Olvass tovább!

2010. március 15., hétfő

Ahogy a mozdonyvezető látja

Január közepén jelent meg egy vasutas alkalmazás az AppStore-ban Train ride néven. Maga az alkalmazás ötlete kiváló. A mozdony elejére felszereltek egy kamerát és rögzítették a teljes útvonalat.
A norvég vasútvonalon (Bergen-Oslo) járó szerelvény gyönyörű tájakon megy keresztül. Láthatunk havas hegyeket, tavakat, hidakat, alagutakat. A 7.5 órás útból egy és háromnegyed órát nézhetünk meg, negyedóránként ugorhatunk a filmben. Nagyon klassz program, a virtuális vonatozás és a szép tájak egy kis nyugalmat adnak ebben a rohanó világban.
Az alkalmazás igen nagy méretű, 408 MB és 1.59 euróért vásárolható meg az AppStore-ból.

Olvass tovább!

2010. március 14., vasárnap

три водки

Még mindig itt a tél, sötét esték árnyékolják be a szürke hétköznapokat, nem lehet mást tenni, csak inni. Ezt segíti a Russian vodka nevű alkalmazás, amelyben egy orosz kocsma csaposát játsszuk. Egy vodkás üvegből három kupicába kell kitöltenünk az összes „kis vizecskét” (ez egy szóvicc :), lehetőleg egyenlően elosztva. Figyelni kell arra is, hogy
- ne öntsük túl, mert ha kifolyik, akkor vége a játéknak,
- nem maradhat az üvegben semmi,
- persze időre megy az egész, mert a továrisok szomjasak.
Szintenként nehezedik a játék, kevesebb időd van és a töltési hibahatár is egyre kisebb.
A könnyed szórakozást nyújtó a játék 0.79 euróért vásárolható meg, de létezik egy ingyenes változata is öt szinttel.


Olvass tovább!

2010. március 13., szombat

iPad hírei

Tegnaptól lehet iPad-re előrendelést leadni, az egy fő által rendelhető darabszámot kettőre korlátozták. Apple még nem hozott nyilvánosságra értékesítési adatokat, de a becslések szerint az első két órában 40-50 ezer rendelés érkezett be. Nyilván nem lehet egyenes arányossággal számolni, de ez akkor is szép szám. Hírek szerint a szűkös készletek miatt az április 3-i üzletnyitáskor csak azok kapnak, akik előrendeltek.
A cég meglepetésre az utolsó pillanatban változtatott a készüléken. Az oldalsávban elhelyezkedő Némító gomb helyett a forgatást megakadályozandó Screen rotation lock gombot tettek be. Bekapcsolásával még akkor sem fordul el az oldal, ha az accelerometer azt érzékeli. Ez különösen fekvő helyzetben jön jól. Lehet, hogy a következő iPhone-on is lesz ilyen gomb?


Ráadásként a lejátszható videók közé betették az olyan .avi formátumú videókat is, amelyek a következő paraméterekkel rendelkeznek: Motion JPEG (M-JPEG) egészen 35 Mbps-ig, 1280*720 felbontás, 30 fps, audio ulaw, PCM stereo audio.
Mivel sok fejlesztő készít csak iPad-re alkalmazást, ezért Cupertinoban úgy döntöttek, hogy az App Store-on belül külön kategóriát hoznak létre ezeknek a programoknak.


Magyarországi megjelenésről sajnos még nincs hír.

Olvass tovább!

Alpine Crawler World teszt

Múlt héten ígértem egy Alpine Crawler World tesztet. Nos, akkor jöjjön.
A játék magyar fejlesztők munkája, off-road pályákon kell versenyezni. Természetesen a játék magyarul is tud, ezért a menüpontokra így fogok hivatkozni.
Indítás után bejön a főmenü, amit nem bonyolítottak és designoltak túl. Mielőtt az ember belefog a versenyzésbe, célszerű a „Hogyan játsszam” menüben megtekinteni a képernyőn lévő gombok, jelek jelentését.
Gyakorlásképpen a „Szabadedzés”-sel kell kezdeni, ahol ráérezhetünk a játékra. Lehet helyszínt, pályát, autót és pilótát választani, majd indulhat a futam. Egyetlen cél van: végigmeni a pályán, ami azért nem olyan egyszerű. Nem szabad ész nélkül nyomni a gázt, mert akkor könnyen fejre áll az ember és vége a futamnak. A három autó eltérő fizikával rendelkezik, például a pickup a nagy tengelytáv miatt nehezen borul fel, de ha borul már nem valószínű, hogy visszabillen. Erre a másik két autónál azért nagyobb valószínűség van. Ha már a fizikánál tartunk: nagyon profin megcsinálták, az autók teljesen élethűen ugratnak, koccannak, jól ütköznek. A pályák között van havas és sáros is, éjszakai vezetésnél a fényszórók is nagyon élethűen mutatják az utat. Bár fél szemünket célszerű a GPS-en tartani, így láthatjuk mi vár ránk.
Miután eleget gyakoroltunk, „Időmérés”-en vagy „Erőpróbá”-n is próbálhatjuk ki tudásunkat. „Időmérés”-nél egyetlen cél van: táv megadott időn belüli teljesítése. A pályán ellenőrző pontok vannak elhelyezve, ahol plusz másodperceket kapunk a következő szakasz teljesítésére. Az „Erőpróba” abban különbözik ettől, hogy összesen 10 életünk van, abból kell a 10 pályán végigmenni. Életet veszítünk, ha felborul az autó, nem érjük el időben a következő ellenőrző pontot vagy annyira összetörik az autónk, hogy már nem tud továbbmenni. Ez utóbbit az Egészség alatt láthatjuk. Egy nagyobb repülés után teljesen lenullázódunk, ezért célszerű kisebbeket ugratni. Személy szerint a 10 életet nagyon kevésnek tartom, mivel nagyon trükkös pályák is vannak, ahol legalább egyszer-kétszer felborul az ember, hamar elfogynak az életek.
A játékban alapból 3 helyszín van, mindegyik 10 pályával, de ezek közül a nehezebbek felszabadítandóak. Öt pilóta közül választhatunk. Ennek nincs olyan nagy jelentősége, inkább az ugratásoknál kísért nyögésekben jelentkezik a különbség.
Összességében nagyon jó játékról van szó. Fizikája lenyűgöző, grafika és a hangok is a helyükön vannak. Elég addiktív, az ember egy borulás után csak azért is megpróbálja, nehogy már kifogjon rajta a játék! 0.79 euróért vásárolható meg a magyar App Store-ban.Olvass tovább!