2010. február 28., vasárnap

Asztali hoki teszt

Már többször írtam az asztali hokiról, jöjjön egy kis teszt.
Indítás után egy demót élvezhetünk, amiből már láthatjuk, hogy a grafika nagyon jóra sikeredett. Ha még nem regisztráltunk, akkor feliratkozhatunk az OpenFeint Community-be. Itt láthatjuk a különböző ranglistákat, chatelhetünk, Facebookos vagy Twitteres ismerőseinkkel lehetünk el.
A játékban öt menüpont van. Nem érdemes egyből a játékba belevágni, mert csalódás érheti az embert. Először célszerű a 3 minijátékon keresztül menni (legerősebb lövés, kapáslövés, büntető), mert így megtanulható az irányítás és a különböző trükkök.
A játékban akár saját csapatot is létrehozhatunk, de a magyar csapat így is ott van. Beállítható az irányítás módja, vibrálás, hangok, korong típusa, játékidő hossza, sőt még háromféle felállás közül is választhatunk a taktika módosítására.
Jöjjön a lényeg, a meccs. Játszhatunk gép ellen (könnyű, közepes vagy nehéz szinten), haver ellen wifin vagy bluetoothon keresztül, részt vehetünk bajnokságban is. Az irányítás nem könnyű, de gyakorlással sokat fejleszthető. A játékosok mozgása élethű, a játék fizikája is jó. A korong mérete szokatlanul nagy, de csúszása kiváló, mintha igazi jégen játszana az ember. Pattanása függ a korong típusától is, a standard egy kicsit furcsán pattog.
Bajnokságban szerepelve először egy négyes csoportból az első két hely valamelyikén kell továbbjutni, ezután az elődöntő és a döntő megnyerése után érdemelhetjük ki a „koronát”.
A demóban sok kameranézet van, sajnos mérkőzés közben ezekkel nem találkozunk. A kamera ugyan követi a korongot, de nem ártana több kamera, például a felülnézetinek nagy hasznát lehetne venni.
A hangok jól sikerültek, a meccszajok jók, a menüben hallható zene is nagyon dinamikus. A játékban részletes statisztika van a játszott meccsekről, lőtt és kapott gólokról, asszisztekről. Ügyes játékkal bizonyos OpenFeint célokat lehet elérni, pl. 20 gól, 10 győzelem egymás után, stb.
Összefoglalva: a játék jól sikerült, az említett hiányosság javítása után még élvezetesebb lesz a játék. Az alkalmazás mindössze 1.59 euróért vásárolható meg a magyar App Store-ban.

(Köszönet a fejlesztőnek a redeem kódért)

Olvass tovább!

2010. február 27., szombat

Jobs még 3.1.2-ön van

Apple nemrégiben elbocsátott 40 főt a Final Cut Pro fejlesztőgárdájából. Ez több felhasználót aggodalommal töltött el, ezért Mike, a Macsoda szerkesztője írt Jobsnak egy levelet, mégis mi az Apple terve a Final Cut Pro-val. Jobs szokásához híven röviden válaszolt: „No worries. FCP is alive and well.”
9to5Mac kíváncsiságból elkérte az emailt és kielemezte a headert. Meglepetéssel tapasztalták, hogy a telefonja „iPhone Mail (7D11)”, amely azt jelenti hogy még 3.1.2-es rendszeren van. A 3.1.3-as verzióra 7E18 jellemző. Én egyébként valami 4.0-ás bétára számítottam volna.
Egyébként Jobs miért nem frissített? Csak nem jailbreakelt a telefon és nem meri frissíteni?

Olvass tovább!

2010. február 26., péntek

Napi hírek 2010.02.26.

Mai hírekben szó lesz a 10 ezer dolláros iTunes Gift Card nyerteséről, a tegnapi közgyűlésről, egy iPhone 4G koncepcióról és a pénzgyárról.

The winner is…

Tegnap írtam a 10 milliárdos letöltés eléréséről. Azóta az Apple kihirdette a 10 ezer dolláros iTunes Gift Card nyertesét, mely nem más, mint a 71 éves country-muzsika kedvelő Louie Sulcer a Georgia állambeli Woodstockból. Ő töltötte a 10 milliárdodik dalt, amely Johnny Cashtől a „Guess Things Happen That Way” című 1958-as slágere volt. Sulcernek maga Steve Jobs gratulált telefonon keresztül.
Gratulálok én is a nyertesnek! Már csak magyar iTunes-boltra lenne szükség…Apple-közgyűlés: mindenki happy

Tegnap az Apple Cupertinoban megtartotta éves rendes közgyűlését. Az összejövetelen érdekes módon a környezetvédelmi kérdések voltak a középpontban, amelyeket nem is az igazgatóságban ülő, nagy környezetvédő hírében álló Al Gore hozott fel...Két ilyen irányú részvényesi indítványt is leszavaztak, mondván a cég az iparágban egyedülálló módon már most élen halad környezetvédelmi kérdésekben, amit még a Greenpeace is elismert. Jobs közlése szerint azzal, hogy kisebb dobozokba csomagolják termékeiket, évente többszáz Boeing 747-es fuvarral kevesebbre van szükség.
Egy részvényes szóba hozta az osztalékfizetést is. A cégnek december 31-én 40 milliárd dollár (!) készpénze és könnyen értékesíthető értékpapírja volt. Jobs elmondta, hogy így megengedhetnek technológiailag kockázatos projekteket is és egy felvásárláshoz sem kell hitelt felvenni. A cég egyébként 1995 óta egy cent osztalékot sem fizetett, bár a részvényárfolyam megtöbbszöröződött.
Jobs kifejezetten jó állapotban volt, gyakran humorizált. Megtudtuk, hogy már nem részmunkaidőben dolgozik, de amíg Tim Cook volt a kormányos, addig is jól futott a szekér (egy kis képzavarral élve by jimny).
Amíg környezetvédelmi kérdések a legfontosabbak, addig jól megy a cégnek…iPhone 4G koncepció

ADR Studio elkészített egy 4G-s koncepciót. A telefonnak AMOLED kijelzője, alumínium háza, előlapi kamerája, lekerekített teteje és alja, valamint 4.0-ás operációs rendszere lenne. Jól néz ki.

Egy übersiker: Plants vs. Zombies

A nemrég megjelent Plants vs. Zombies nevű játék lett minden idők leggyorsabban csúcson lévő fizetős játéka. Egy hét alatt, több mint 300 ezerszer töltötték le, ezzel csaknem 1 millió dollárt hozva a fejlesztőnek.
„Mindig kockázatos egy számítógépes játékot mobil készülékre kihozni, mert a portolás során elveszhet a lényeg, de ebben az esetben megállapíthatjuk, hogy a Plants vs. Zombies a kisképernyőn még több szórakozást nyújt.” – mondta Andrew Stein, a PopCap mobil fejlesztési igazgatója.
Ámen.

Olvass tovább!

2010. február 25., csütörtök

Napi hírek 2010.02.25.

Mai hírekben szó lesz a kifejezésről, 10 milliárdról és a Végső Fantáziáról.

Kifejezhetem-e magamat vagy sem?

Pár napja nagy port vert fel az, hogy az Apple 5000 szexuális tartalmú alkalmazást tiltott ki az App Store-ból. Úgy látszik egy kicsit elgondolkodtak a dolgon, mert a fejlesztőknek szánt iTunes Connect oldalon, az alkalmazás továbbításánál ki lehetett választani az Explicit (Kifejező, szókimondó) kategóriát.
Azonban a hír nyilvánosságra kerülése után gyorsan el is távolították ezt a választási lehetőséget. Egy fejlesztő fel is hívta az Apple-t, most akkor mi is van. Elmondták neki, hogy a cég ugyan gondolkodik a kategória bevezetésén, de ez egyhamar nem fog megtörténni.
Csak én érzem, hogy az Apple az utóbbi időben kapkod egy kicsit?10,000,000,000

Pár hete jelentette be az Apple, hogy az iTunes-ból letöltött dalok száma hamarosan eléri a 10 milliárdot. Aki éppen ezt a kerek számú letöltést eszközli, 10 ezer dolláros iTunes Gift Cardot kap ajándékba.
Nos, tegnap a számláló elérte a 10 milliárdot, így megszólaltak a harsonák, pezsgő durrant, stb. Mindenki happy, hurrá! Érdekes módon a nevezetes letöltés napja megegyezett Steve Jobs születésnapjával … Egyébként ezt a letötlésszámot hét év alatt érte el az áruház, felét az elmúlt 18 hónap alatt abszolválták.Ugyanakkor közzétették minden idők 20 legnépszerűbb dalát is. Ha megnézzük a listát elcsodálkozhatunk, hogy csak 25 év alattiak használják az iTunes-t?


Azt még nem tudjuk ki töltötte le a tízmilliárdodik (valahogy így kell mondani) dalt. Mit is kezd 10 ezer dollárral? Megvásárol 10101 darab 0.99 dolláros alkalmazást :)


Megjelent a Final Fantasy I. és II.

Kedden beszámoltam a Final Fantasy I. és II. várható csütörtöki megjelenéséről. A játékok megjelentek, darabját 7 euróért lehet megvásárolni.

Olvass tovább!

2010. február 24., szerda

Megjelent a frissített iGO, már magyar térképpel

NavNGo sajtóközleményben hozta nyilvánosságra, hogy megjelent a javított európai 1.2.1-es verzió, amely már letölthető App Store-ból. Reméljük több hibát nem vétenek, így mindenki megelégedéssel használhatja a programot.

Olvass tovább!

Napi hírek 2010.02.24.

Mai hírekben szó lesz a hálózati probléma megoldásáról, egy érdekes álláslehetőségről, az iPad letölthetővé tett, majd gyorsan visszavont 3.2-es firmware harmadik béta változatáról.

Miért nem tud megbirkózni az AT&T és az O2 hálózata a növekvő adatforgalommal?

Köztudomású, hogy az AT&T hálózata bizonyos sűrűn lakott helyeken (San Francisco, New York) igencsak szerény képességeket mutat. Eddig a gyenge sávszélességre gyanakodtak, de az angol O2 mobilszolgáltató emberi új megoldásra mutatták rá.
Nem maga a cellatoronyban elérhető sávszélesség a probléma, hanem maga az iPhone adatforgalom kezelése. Ugyanis az Apple mérnökei úgy alakították ki a mobilinternetért felelős jeladót (rádiót) és szoftvert, hogyha megérkezett a szükséges adat, akkor bontja a kapcsolatot, amikor pedig új adatra van szükség, új kapcsolatot épít ki. Mindez elsősorban akkumulátor spórolás céljából született meg.
Apple szempontjából teljesen logikus lépés azonban komoly feladat elé állította a címben említett két szolgáltató hálózatát. Ugyanis a túl gyakran történő cellára való bejelentkezés túlcsordulást idéz elő a cella ún. bejelentkező csatornájában (signaling channel), amit már az nem tud lekezelni vagy a DHCP szervertől nem kap érvényes hálózati címet. Ezért fordulhat elő adatvesztés.
A probléma ott lép fel, ahol túl sok iPhone akar kapcsolódni egy cellához. Természetesen ez más okostelefonokra is igaz, de az iPhone-nál jött először elő ez a probléma.
Európai hálózatoknál ez azért nem jelentkezik, mert ők már hozzászoktak a komoly SMS és MMS forgalomhoz, mely hasonló elven működik, és hálózatuk dinamikusan tudja kezelni a bejelentkezéseket. (USA-ban korábban egyáltalán nem volt divat az SMS, mivel alacsony fix díjért korlátlanul lehetett beszélni)
Úgy néz ki nincs más megoldás, át kell konfigurálni az amerikai hálózatot. Nem vagyok hálózati szakember, de a fent leírtak hihetőnek tűnnek. (Térkép az AT&T adatforgalommal lefedett helyeit mutatja)Új mobilkészülék jön?

Apple közzétett egy álláshirdetést, melyben olyan mérnököt keres, aki az iPhone OS új platformon való megvalósításáért felel. Ez felettébb új hír, még pletykákban sem szerepelt, hogy az eddigieken kívül új készülék várható.
Az iPad is az iPhone operációs rendszerét használja, úgy látszik Cupertinoban komolyan gondolják, hogy az Apple a legnagyobb mobil cég (akar lenni).Újabb iPad részletek

Apple tegnap letölthetővé tette a 3.2-es firmware iPad-re szóló harmadik béta változatát, de egy komoly hiba miatt vissza is vonta. 9to5Mac azonban már letöltötte a verziót és két érdekes észrevételt is tett:
1, Photo alkalmazáson belül megjelent a Camera fül. A január 27-i bemutatón nem volt az iPad-ben kamera, az első béta tartalmazott utalást rá, amit a másodikból kivettek, most megint bekerült egy hivatkozás. Ez háromféle találgatásra ad lehetőséget: ennyire béna az Apple, hogy nem figyel oda a részletekre; még maga sem tudja mi lesz az iPad-ben, vagy az iPad egyébként is tartalmaz egy kamerához és SD-kártyaolvasóhoz csatlakoztatható USB interface-t, így lehet onnan fényképeket importálni. Én inkább az utolsó változatra szavazok.
2, Lehetőség nyílik Home Screennek képet beállítani. Ha a Photo alkalmazáson belül kiválasztasz egy képet, akkor a „Lock Screen” és/vagy a „Home Screen” lehetőségek közül lehet választani.
Kíváncsi leszek mikor jön ki a következő béta.


Olvass tovább!

Steve Jobs ma 55 éves

Mai napon tölti be Steve Jobs 55. születésnapját. Isten éltese sokáig, kívánok neki még sok-sok boldog évet családja és kollégái körében! Hozzon létre még számtalan korszakalkotó terméket a vásárlók (és részvényesek) legnagyobb megelégedésére!
A lenti videó bemutatja életét, főbb alkotásait, hogyan is vált az iparág egyik meghatározó alakjává.
Boldog születésnapot!

Olvass tovább!

2010. február 23., kedd

Játékhírek 2010.02.23.

Mai hírekben szó lesz a holdjáróról és a Final Fantasy megjelenéséről.

Holdjáróvezetés iPhone-on

NASA megjelentette első játékát, a NASA Lunar Electric Rover Simulatort. A játékban értelemszerűen egy holdjárót irányíthatunk. A képek alapján jó kis alkalmazásnak tűnik, ingyen letölthető az App Store-ból, mérete 50 MB.


Csütörtökön jön a Final Fantasy I. és II.

Pocketgamer értesülése szerint csütörtökön jelenik meg a más platformokon már népszerű Final Fantasy I. és II. része.
iPhone-os verzióban a grafika és az új tartalom volt a prioritás, de az érintőképernyős irányítás is különleges figyelmet kapott a fejlesztés során. Árazás még nem ismert, de a két játék külön vásárolható meg.

Olvass tovább!

Napi hírek 2010.02.23.

Mai hírekben szó lesz a halak táplálkozásáról, újabb iPhone-reklámokról, egy kémvideóról és az iControlPad gyártásáról.

Amikor a nagyhal megeszi a kishalat

Robbant a bomba. Ngmoco bejelentette, hogy 25 millió dollárral megemelte tőkéjét és felvásárolta a Freeverset. Mindkét fejlesztő cég komoly referenciával rendelkezik az iPhone-os játékok terén. Ngmoco bocsátotta ki pl. az Eliminate és a TouchPets játékokat, míg a Freeverse nevéhez fűződik a SlotZ Racer, Days of Thunder, Flick Fishing és a Moto Chaser.
A két cég árazási struktúrája azonban alapvetően eltér egymástól. Míg a Freeverse megkéri az árát a játékoknak, addig az ngmoco ún. „freemium” struktúrát alkalmaz. Ez azt jelenti, hogy ingyen lehet letölteni a játékokat, bevétel alapvetően a reklámokból és az alkalmazáson belüli vásárlásokból származik. Ngmoco közlése szerint a Freeverse külön szervezet marad, de az új játékoknál alkalmazni fogják a freemium árazást. Kommenteket olvasva ez egyáltalán nem tetszik a felhasználóknak. Inkább a kezdetben fizetnek a játékért, mint hogy minden egyes új szintet külön kelljen megvásárolni.
A jövő eldönti mennyire lesz életképes a modell.
Új iPhone reklámok

Tegnap újabb iPhone reklámok sugárzását kezdték el. Első hirdetésben egy gyermek első lépéseit mutatják be, míg a másodikban a telefonálás közbeni „multitasking” kerül a figyelem középpontjába.

Ilyen lesz az Apple Data Center

Tavaly júniusban született döntés a kilenc év alatt 1 milliárd dollárba kerülő Apple Data Center felépítéséről. Az Észak-Karolinában megvalósítandó beruházás elkezdődött, kémvideón láthatjuk hogy szépen haladnak. Ez a komplexum szolgálja majd ki - elvileg - az App Store-t is. Átadási ideje még nem ismert.Gyártásban az iControlPad

A gyártó honlapján hozta nyilvánosságra, hogy elindult az iControlPad tömeggyártása. A kiegészítő két verzióban készül. Az egyikben lesz pótakkumulátor, ezzel duplájára nő a játszhatósági idő, míg a második változat a fapados verzió lesz pótakksi nélkül. Funkciógombok mindkét változatban megegyeznek. Aki meg akarja rendelni, iratkozzon fel a hírlevélre, értesítést kap az indulásról.

Olvass tovább!

2010. február 22., hétfő

Egy kis könnyedség

Ne mutogasd a feltört készülékedet és 20 évvel ezelőtti Photoshop iPhone-ra.

Légy résen!

iPhonedownloadblog számolt be a következő esetről. HotRod1964 nevű twitteres felhasználó bement egy Apple Store-ba, hogy egy kicsit körülnézzen, agyonüsse az időt. Rögtön leszólította egy értékesítő, beszélgetésbe elegyedtek. Egy idő után HotRod1964 elővette a iPod Touch-csát, amely fel volt törve. Háttérkép egy Grateful Dead kép volt, erre az eladó szeme összeszűkült és egy kis türelmet kért. Az üzletvezetővel jött vissza, aki követelte a Touch átadását, mivel illegális tartalom van rajta. HotRod1964 megtagadta az átadást, mivel ezt ő kifizette, azt csinál vele amit akar. Az üzletvezetőnek nem volt ennyi elég, ezután a jogosítvány átadását követelte. HotRod1964 továbbra is ellenállt, mire a vezető rendőrt hívott. A helyzet fokozódott, kerek-perec kijelentette a rendőrnek hogy tőle csak bírósági végzéssel lehet elvenni a készüléket, panaszt tesz az eljárás ellen és különben is mondják meg milyen törvényt sértett. A rendőr félrevonult a vezetővel, rövid tanácskozás után elnézést kért a kellemetlenségért és szép napot kívánt neki. Ezután HotRod1964 szabadon távozhatott.
Amerika egy kicsit furcsa ország.

20 évvel ezelőtti Photoshop iPhone-on

Nemrégiben volt 20 éves a Photoshop. Úgy döntöttek, hogy az évfordulóra készítenek valami különlegeset. Így alkották meg a Photoshop 20 évvel ezelőtti 1.0-ás változatát iPhone-ra. Elég érdekes.

Olvass tovább!

Napi hírek 2010.02.22.

Mai hírekben szó lesz az Apple szigorodó elveiről, egy eltüntetésről és az asztali hokiról.

Csak semmi szexet, kérem, angolok (amerikaiak) vagyunk!

Nem sokat vacakolt az Apple, egyszerre 5000 alkalmazást törölt az AppStore-ból. Az ok: szigorítottak a szexuális tartalom megjelentetésén, így ezek az alkalmazások fennakadtak a rostán. Jon Atherton, a Wobble alkalmazás fejlesztője beszélt az illetékessel, következőket tudta meg:
1. Nem lehet bikinis hölgyek képet közölni (még jégtáncosok képei sem lehetnek)
2. Nem lehet bikinis férfiak képet sem közölni! (jégtáncosokra nem kérdezett rá)
3. Nem látszódhat a bőre sem (amikor az egész teste befedő burkára rákérdezett, az Apple alkalmazott felkapta a vizet)
4. Még a mellek körvonala sem látszódhat.
5. Nem lehet szexuális tartalomra való burkolt utalás sem: csöcsök, bébik, préda, szex szavak tiltottak
6. Nem lehet szexuális vágyat keltő utalás sem
7. Nem hagynak jóvá semmilyen alkalmazást, amely szexuális tartalomra utal. (a Playboy alkalmazása még megvásárolható)
Egyáltalán nem vagyok híve a túlzott szabadosságnak, de úgy gondolom az Apple egy kicsit túllőtt a célon. Aki pedig ilyenért pénzt ad, az meg is érdemli…Tüntesd el a dokkot és a felső menüsort!

Cydia Store-ban megjelent a SBSimplify nevű alkalmazás, mellyel el lehet tüntetni a képernyőről a dokkolót és a felső menüsort. Telepítés után a Settingsben aktiválni kell a SBSimplify-t, ezután egy animáció kíséretében eltűnik a kívánt rész.
Ezek megjelenése engem sohasem zavart, de aki így akarja átalakítani a telefonját, 1 euróért megteheti.

Megjelent a Stinger Table Hockey

Pár napja írtam a Stinger Table Hockey alkalmazásról. Nos, ma megjelent és mivel kaptam a fejlesztőtől egy redeem kódot, a héten írok róla egy tesztet. Addig is kedvcsinálónak jöjjön egy in-game videó.

Olvass tovább!

2010. február 21., vasárnap

Miért maradt ki a magyar térkép az európai iGO-ból? UPDATE

NavNGonak sikerült újra felkavarni az állóvizet. Bár nem hiszem, hogy így akarta…
Csütörtökön beszámoltam arról, hogy megjelent az iGO 1.2-es európai verziója, amiben legfőbb újdonság az utcanévbemondás. Már akkor is megjegyeztem, hogy a kelet-európai verziókból ez kimaradt.
Egy kommentelő hívta fel a figyelmemet, hogy az új európai változatból kikerült a Magyarország térkép! Ez annak a fényében is érdekes, hogy anno ez a teljes európai változat szolgált a kelet-európai felhasználók igényeinek a kielégítésére, még nem jelent meg külön régiós alkalmazás. Most pedig sok felhasználó gyanútlanul frissített az új verzióra és ott vannak, ahol a part szakad, mert nem tudják használni az alkalmazást térkép híján. Az AppStore tele van felháborodott kommentekkel (lásd a mellékelt képen és itt), sokan visszakövetelik a pénzt. Javaslom mindenkinek, várjon ki a frissítéssel!
Én egyébként arra gyanakszom, hogy még nem készültek el a magyar utcanévbemondással, de megkerestem a NavNGot hogyan is történhetett meg ez a botrányos eset. Amint jön válasz, közzéteszem.


UPDATE: NavNGo-tól Szendőfi Borbála PR Specialist válaszolt és leírta hogy egy sajnálatos és véletlen hiba folytán maradt ki a térkép, amint lehet, orvosolják a problémát, a magyar térkép természetesen továbbra is az Európa csomag része lesz.
Aki már letöltötte a hibás változatot, küldjön egy email-t a iphone.update@igomyway.com címre, és amint elérhetővé válik a javított frissítés, email-ben értesítést kap (február 22-e, 14 órától él az email cím).

Köszönjük a választ, várjuk a frissítést!

Olvass tovább!

Miért jobb az iPhone, mint a Samsung, avagy egy kálvária részletei

Egyik ismerősöm lecserélte régi Samsung telefonját egy új Samsungra. Nem okostelefon, mezei symbianos. Mivel nem egy technikai zseni, megkért hogy másoljam át a telefonkönyvet és az SMS-eket. Jó persze, segítek neki, én is Samsungról váltottam iPhone-ra, nem egy nagy was ist das.
A problémák akkor kezdődtek, amikor kiderült, hogy két különböző PC Studiora van szükség. Darabonként 14X MB. Jó, telepítem őket.
Azon már fenn sem akadtam, hogy a két telefonhoz két különböző adatkábelre van szükség. Ugyanaz a gyártó, de két különböző kell. Oké.
Régi telefonról még egyszerű volt kimenteni az adatokat. Azonban az új telefon PC Studiojában már nem volt olyan egyszerű felmásolni a kimentett adatokat. Volt amikor nem rakta fel, volt olyan hogy duplán szerepeltek az adatok a telefonon. Másfél órát szívtam vele, még az SMS-eket sem sikerült feltenni, a koreaiakat többször elküldtem melegebb éghajlatra.
Ezek után javasoltam ismerősömnek az iPhone beszerzését. Nincs szükség két programra, nem kell két adatkábel. Egy kattintás a backup készítése, egy kattintás a backup visszatöltése. Ennyi.
Vajon miért is szeretem az iPhone-t?


Olvass tovább!

2010. február 20., szombat

Miért tarthat a backup készítése 12 óráig?


Általában hetente frissítem a telefonomat. Szinkronizálás első lépése a backup készítése. Ez elég hasznos dolog, mivel ha valami miatt újra kellene rakni a rendszert, akkor egy kattintással visszarakja az adatokat, nem kell vele órákat szívni (erről hamarosan jön egy másik cikk is).
Nemrégiben azt vettem észre, hogy a backup ideje folyamatosan növekszik. Minden alkalommal jó néhány órával tovább tartott, végén eljutottam a 12 óra backupolásig. Már a kefét rágtam.
Mi lehet a hiba? Elsőre egy Cydiás alkalmazásra gyanakodtam. Emlékeim szerint akkoriban tettem fel az SBSettingset, ezért töröltem. Újabb szinkronizálás, de nem változott semmi. Tehát nem ez a hiba forrása.
Gondoltam megnézem, miből is áll a backup. Bár kódolt és kismillió fájl található benne, vesztenivalóm nincs. Elbandukoltam a C:/Documents and Settings/Felhasználónév/Application data/Apple Computer/ MobileSync/Backup könyvtárba. Rákattintottam egy fájlra és egy teljesen ismeretlen alkalmazás logoját láttam. Ez meg micsoda? Hogyan kerül ide? Több .mddata fájlt is megnéztem, mindegyik egy-egy alkalmazás logója volt.
Eltartott egy ideig, amíg rájöttem a hiba forrására. Egyik kedvenc programom a MobileRSS for Google Reader. Ez a hasznos kis alkalmazás a Google Readerrel szinkronizálja a telefont, így mindig képben vagyok, mi történik a nagyvilágban. Programban többek között az appshopper.com is beállításra került. Erről az oldalról annyi kell tudni, hogy real time nyomja az AppStore-ban történt változásokat (frissítések, új alkalmazások, árcsökkentések) Mivel egy nap akár 1500-2000 alkalmazásban is változás történik, ezért ezeket külön RSS-ként megkapom a telefonra. Letölti a képeket is, még abban az esetben is, amikor nem nézem meg az adott alkalmazás részleteit. Azonban hiába teszem olvasottá az összes linket és a képek letöltése is parametrizálható, a programból való kilépés nem törli a letöltött adatokat, hanem a private/mobile/var/Applications/ xxxxx-xxxx-xxxxx-xxxx-xxxxxxxxxxxx/Documents/downloadImages mappában hagyja őket (xxx a MobileRSS alkalmazás mappája).
A backup pedig teszi a dolgát és ezeket a képeket is lementi. Miután kitöröltem az adott könyvtárból mindent, újra szinkronizáltam. És voilá! Másfél perc alatt megvolt minden!

Tanulság1: akinek sokáig tart a backup készítése nézzen körül a backup könyvtárban, mert hasznos dolgokat tudhat meg.
Tanulság2: MobileRSS for Google Reader nagyon jó alkalmazás, de szinkronizálás előtt célszerű törölni az adott mappából mindent, mert megőszül az ember, mire végez a backup.

Ui: tudom, hogy egy kattintással át lehet ugorni a backup készítését, azonban nem vagyok olyan bátor, hogy ezt megtegyem és egy esetleges hiba miatt ne tudjam visszatölteni az adatokat…

Olvass tovább!

2010. február 19., péntek

Száguldó kapszula a jégcsatornában

Vancouverben zajló téli olimpiai játékok és a grúz versenyző sajnálatos halála miatt figyeltem fel az Ice Bullet nevű alkalmazásra. A játék elvileg egyszerű: bobon kell lecsúszni. Gyakorlatban már nem is olyan könnyű megnyerni a versenyt.
A játék egyébként élethű, bob választása után indul a lesiklás. Először be kell tolni a szánkót, majd beleugorva minél rövidebb idő alatt kell célba érni. Ami nem is olyan egyszerű, mert ha lassan mész, nem tudod a kitűzött célt elérni, ha túl gyorsan, akkor pedig kirepülsz a szánkóból.
Kormányozni a telefon oldalra döntögetésével lehet, fékezéshez pedig előre kell dönteni a készüléket. A játékban három pálya van: egy oktatói, egy olimpiai és egy felszabadítandó, amit megfelelő időeredménnyel lehet elérhetővé tenni. Jó eredmény esetén újabb szánkószíneket (skineket) lehet nyerni.
Eredményeinkkel egyébként dicsekedhetünk, kitehetjük online eredménylistára vagy akár a Facebookra és Twitterre is.
A játék 0.79 euróért vásárolható meg a magyar AppStore-ban.

Olvass tovább!

2010. február 18., csütörtök

Utcanévbemondás iGO-ban

Mai napon frissült az iGO nyugat-európai változata, amely már tartalmazza az utcanévbemondást is (TTS avagy Text-to-Speech). Ez változat is az 1.2-es verziónál tart, mint a múlt héten frissült kelet-európai változatok. Azonban azokból kimaradt az utcanévbemondás, pedig hasznos lett volna ez a feature. Lehet, hogy még nem készültek el vele?

Olvass tovább!

Napi hírek 2010.02.18.

Mai hírekben szó lesz az Opera Mini működéséről és egy új hokis játékról.

Így működik az Opera Mini iPhone-ra

Youtube-on megjelent egy videó, mely bemutatja az Opera Mini működését. A kívánt weboldal begépelése után az adatokat elküldi az Opera szervereire, ami lekéri az adott weboldalt, összetömöríti (akár 90 %-al) és továbbítja az iPhone-ra. Azonban rendszerint egy képfájlt küld el, amiben ugyan vannak linkek, de az interaktivitás elveszik, nem lesz kétujjas zoomolási lehetőség.
Ez azért annyira nem kerek…Asztali hoki

Anno egyik kedvenc játékom volt a Csehszlovákiából behozott asztali hoki. Sok nagy meccset vívtam a tesómmal, hol ő nyert, hol én.
Ezt a nagyszerű játékot újította fel a Stinger Games. 3D-ben vívhatjuk a meccseket, fizikához a Bullet Physics motorját használták fel. Irányítás ún. Dual Touch módon történik, de erről részletek még nem váltak ismertté.
A játékban 38 nemzeti válogatott közül választhatunk, nagy valószínűséggel lesz magyar csapat is! Létrehozhatjuk saját csapatunkat is, kezdve a mezszíntől egészen a logo kiválasztásáig. Bajnokságban is versenyezhetünk, de játszhatunk a gép ellen vagy wifin/bluetooth-on keresztül. Három minijátékkal javíthatjuk képességeinket: legerősebb lövés, kapáslövés és büntető/szétlövés. Az eredményekkel online ranglistán dicsekedhetünk.
Grafika alapján jó játéknak ígérkezik, remélhetőleg a játékmenet is klassz lesz. Megjelenési dátum még nem ismert.Olvass tovább!

2010. február 17., szerda

Remeg, mint miskolci kocsonyában a béka

Cydiában van egy igen hasznos kis alkalmazás: SpringVibe. Ezzel a programmal 39 féle vibrálást és 15 különböző hangot lehet figyelmeztetésnek beállítani. Akinek esetleg nem megfelelő a gyári vibrálás, az a következő funkciókra állíthat be alternatív megoldást: alkalmazás indítása, alkalmazás bezárása, képernyő kinyitása, képernyő lezárása, automatikus lezárás, hangerő növelése, hangerő csökkentése, ikon mozgatás, keresés, kikapcsolás, alacsony akksiszint, Power gomb, Home gomb nyomvatartása lezáráshoz, Home gomb megnyomása lezáráshoz, Home gomb dupla megnyomása lezáráshoz, oldalak mozgatása/rögzítése, első képernyőre ugrás dupla Home gombbal, wifi figyelmeztetés, memória figyelmeztetés, szinkronizálás elkezdése, szinkronizálás leállítása, tárcsázó képernyő, hívás gomb, üzenet küldése, sms törlése, beszélgetés elkezdése, beszélgetés törlése, sms/keresés billentyűzete, beszélgetés közben controll-gombok megnyomása, beszélgetés közben telefongombok megnyomása, beszélgetés közben End gomb megnyomása, beszélgetés közben Hide gomb megnyomása, telefon forgatása, AppStore frissítések, Cydia frissítések, nem fogadott hívások.
Az alkalmazás 0.99 dollárért vásárolható meg a Cydiából.


Olvass tovább!

Beszélő állatok

Pepboy ajánlotta figyelmembe a SmackTalk nevű alkalmazást. Ez tulajdonképpen egy hangátváltoztató játék, mely sok nevetésre ad lehetőséget.
A kimondott beszédet rögtön visszajátssza, de nem normális hangon, hanem olyan Alvin és a mókusokhoz hasonló elváltoztatott hangon. Négyféle állat hangján képes megszólalni: tengerimalac, kiskutya, kismacska és chihuahua. Persze lehet cifrázni a hangot magas és mély skálán is, valamint módosíthatjuk a beszéd sebességét is. Saját felvételt is készíthetünk, amelyet lementhetünk és visszajátszhatunk.
A játék 0.79 euróért vásárolható meg a magyar AppStore-ból. Vigyázz, mert én nem tudom elszedni gyerekeimtől a telefont, annyira tetszik nekik ez a játék :)


Olvass tovább!

2010. február 16., kedd

Napi hírek 2010.02.16.

Mai hírekben szó lesz Sherif Hashim és iH8Sn0w AppStore-os kitiltásáról, Opera Mini teszteléséről, az iBlueNova megjelenéséről, Geohotról és az új windowsos mobil operációs rendszerről.

Sherif Hashim és iH8Sn0w kitiltva az AppStore-ból

Múlt héten Sherif Hashim felfedezett egy hibát a 3.1.3-as rendszerben, így lehetővé válik a 05.12.01 baseband függetlenítése.
Nem sokkal később be akart lépi az AppStore-ba, de a következő üzenetet kapta: „Az Apple ID biztonsági okokból kitiltásra került” Az Apple-nek könnyű dolga volt, mivel sherif_hashim@yahoo.com email címen volt regisztrálva. Ugyanígy járt iH8Sn0w is az ih8sn0wyday@googmail.com címmel. Ő saját jailbreakelő eszközt fejlesztett.
Egy kicsit gyerekes az Apple magatartása… Nem tart semeddig új címmel regisztrálni.Ilyen az Opera Mini

Wired magazin a barcelonai Mobile World Congress-en tesztelhette az Opera Mini iPhone-os verzióját. Következő megállapításokat tették:
- igen gyors,
- scrollozás akadozásmentes, független a megtekintett oldal méretétől,
- az interface gyorsan reagál, ahogy az iPhone-tól elvárható,
- csak dupla kattintással lehet zoomolni, multitouch módszerrel nem,
- a fülek közötti váltás is gyors.
Nagy kérdés az AppStore-os jóváhagyás, mivel az Apple nem engedi meglévő funkció duplikálását. Phillip Grønvold menedzser bizakodó, szerinte az adattömörítés és a HTML tartalom másmódon való kezelése megkülönbözteti a Safaritól.
Még nem tudni mikor továbbítják jóváhagyásra, de a béta változat már „nagyon kész van”.Végre megjelent az iBlueNova

Tegnap végre megjelent az iBlueNova. Az alkalmazás az iBluetooth utódja 3.x firmware-en, segítségével bluetooth-on keresztül lehet fájlokat küldeni és fogadni. A program 6 dollárért vásárolható meg a Cydia Store-ban, de tartalmaz egy 15 napos ingyenes kipróbálási időszakot is. A hírek szerint iPhone 2G felhasználók nem tudják használni az alkalmazást, MeDevil már dogozik a javításon, várhatóan hétvégére frissül a program.

Geohot nem foglalkozik a 3.1.3-as untehered jailbreakkel

Geohot twitteren közölte, hogy nem foglalkozik a 3.1.3-as rendszer törésével (untethered jailbreakkel), inkább mindenki örüljön, annak hogy egyáltalán törhető a verzió.Bemutatták a Windows Phone 7 Series-t

Tegnap Steve Ballmer a barcelonai Mobile World Congress-en bemutatta a Windows Phone 7 Series névre hallgató mobil operációs rendszert. Ez hivatott kiváltani a haldokló Windows Mobile-t. A rendszer hat fő részre, hubra van osztva: People (Emberek), Pictures (Képek), Games (Játékok), Music + Video (Zene és videó), Marketplace (Alkalmazásbolt) és az Office. Minden ilyen szoftverrel ellátott készüléken lesz egy fizikai Bing gomb, amely a telefonon belüli valamint netes keresést tesz lehetővé.
Egyéb tulajdonságok:
- meglepetésre csak az iPhone-hoz hasonló multitasking van, nincs a WinMobile-on megszokott egyszerre több alkalmazás futtatása,
- multitouch,
- Xbox Live integráció,
- beépített Zune lejátszó FM-rádióval,
- Start képernyőn valós időben frissülő social media tartalom.
Az első készülékek évvégén jelennek meg. Nem hiszem, hogy aki iPhone-t használ, az váltana ilyen rendszerű telefonra. Inkább Symbiant és Androidot használó emberek lehetnek a célközönség. A következő két videó bemutatja a rendszer tulajdonságait:Olvass tovább!

2010. február 15., hétfő

Apple 10 legnagyobb problémája

John Gruber a Daring Fireballtól előadást tartott a MacWorld-ön az Apple 10 legnagyobb problémájáról.

1. probléma maga Steve Jobs. Jobs legfontosabb terméke nem a Mac, az iPod, az iPhone vagy akár az iPad, hanem maga az Apple, mint cég. Pesszimista vélemény szerint a cég egy megkerülhetetlen ember köré szerveződött és ez a jövőben komoly probléma forrása lehet. Optimisták szerint viszont Jobs másik cége, a Pixar teljesen jól elműködik egy celeb karizmatikus vezető nélkül.

2. probléma: AT&T. Apple gyakran képviseli azt az álláspontot, hogy egy dolog csak akkor működik jól, ha azt maguk csinálják. AT&T-s problémák közismertek: gyenge hálózat főleg San Franciscoban és New York Cityben, 3G-s lefedettség is hagy kívánnivalót maga után. Sajtónyilatkozatokban az Apple végtelen türelemről tesz tanúságot, de azért az AT&T problémája csorbítja az Apple hírnevét.

3. probléma a számítógép. Gruber szerint az iPad forradalmi termék. Nemsokára eljön az idő, amikor a díványon ülve az ember nem a MacBookért, hanem az iPad-ért nyúl. Hasonló váltás fog lezajlani, mint anno a Macintosh megjelenésével. Az Apple II. még húzta egy ideig, de alapvetően meghalt a Mac megjelenésével.

4. probléma az AppStore. Itt is kétféle vélemény létezik. Egyik szerint a Google útját kellene járni az Android Marketplace-szel. Minden bemehet, nincs szükség jóváhagyásra. Mások szerint viszont elmegy a „mindent-kontrollálni-akarok” stílus, hiszem a Nintendo is hasonlóan cselekszik és nincs vele probléma. Azonban az alkalmazások nagy száma (több mint 150 ezer) előbb utóbb kezelhetetlenné teszi a rendszert. Mit fognak akkor csinálni?

5. probléma: biztonság. Microsoft rengeteg energiát ölt a Windows 7 biztonságossá tételébe. Ugyan OS X-re nem nagyon fordul elő malware, de tavaly szeptemberben az Open SSL-ben jelentkező problémára csak 75 nap után reagált. Ha valaki ír Mac-re egy komoly vírust (előbb-utóbb lesz ilyen), akkor mennyi időt vesz igénybe a lyuk befoltozása?

6. probléma: Mobile Me. Nagyszerűen lehet szinkronizálni az iPhone-t Mac-kel, de mi van a Mobile Me webes alkalmazásaival? Ha a számítógép előtt ülsz, akkor a Mailt és a Calendart használod. Ha mobilis vagy, akkor ott az iPhone. Gruber sejtése szerint az Apple kirakja a webre ezeket az alkalmazásokat, amellyel csak a piacot követi.

7. probléma a backup. Senkinek sem kellemes egy adatvesztés. Jelenleg az iPhone számítógépre készíti a backupot, Mac-re pedig ott van a Time Capsule. Gruber a Google-hoz hasonlóan a cloud-ba való szinkronizálást favorizálja. Azonban az Apple-nek ebben nincs nagy tapasztalata, ezért nem vár ezen a téren komoly előrelépést.
Nem értek egyet Gruberral. Pár hónapja attól volt hangos a sajtó, hogy a Microsoft a T-Mobile-os Sidekick telefont használók teljes backup adatát sorozatos bénázás miatt elveszítette. Azt tanácsolták a felhasználóknak, hogy ne engedjék lemerülni a készüléket, mert ezzel elveszhet minden telefonszámuk, naptárbejegyzésük, SMS-ük és egyéb beállításuk. Kinek van erre szüksége?

8. probléma az Apple TV. Szerinte nem rossz az Apple TV, azonban a választék nem mérhető össze egy helyi videotékával.

9. probléma a riválisok. Minden vállalatnak az elkényelmesedés ellen és a versenyszellem fenntartása érdekében szüksége van néhány komoly versenytársra. Lásd Microsoft. Régebben kérlelhetetlenek és félelmetesek voltak. Azonban jelenleg csak az XBoxnak van komoly versenytársa, el is kényelmesedtek. Apple legnagyobb versenytársa az okostelefonok piacán nem a Google, hanem a Palm. Úgy gondolja jót tesz az Apple-nek, ha a Palmnak is jól megy. De azért ne menjen neki annyira jól :)

10. probléma: Névjegy. Ez elsőre furcsának hangzik. Ha Mac-en egy Apple-által gyártott szoftvernél megnézed az „About This…” menüpontot , akkor láthatod a nevét és a verziószámát. Semmi mást. Ez azért van, mert Jobs a dotcom lufi idején attól tartott, hogy valamelyik Szilícium-völgyi fejvadász innen veszi a program készítőinek nevét és levadássza őket. Tévéműsoroknál még az utolsó vízhordó nevét is fel kell sorolni, azért a szoftverkészítők is megérdemelnének ennyit.

Úgy gondolom a leírtakkal jórészt egyet lehet érteni. Már csak meg kellene oldani őket :)

Olvass tovább!

2010. február 14., vasárnap

Napi hírek 2010.02.14.

Mai hírekben szó lesz egy átverésről és egy csúsztatásról.

Verd át az iTunest!

Az iTunesban ugyan csak egy kattintás, hogy ne emlékeztessen állandóan a 3.1.3-as firmware letöltésére és telepítésére, de aki nem akar ezzel bajlódni vagy véletlenül egyszer rossz gombot nyomna meg, annak itt van a Fake 3.1.3 alkalmazás, mely átírja a firmware számát, anélkül hogy bármi mást módosítana.
Ez alapján az iTunes már azt hiszi, hogy 3.1.3-on vagy, ezért nem ajánlja fel a frissítést. Az alkalmazás megtalálható a cydiás http://cy.sosiphone.com repóban.

MINDENKI CSAK SAJÁT FELELŐSSÉGÉRE HASZNÁLJA A PROGRAMOT!
Csúsztasd az autódat!

Az elmúlt pár évben lett népszerű Magyarországon a driftelés. Versenyeket, bajnokságot rendeznek, egyre többen kapcsolódnak be ebbe a látványos sportágba.
Nemsokára kijön az a játék, amellyel a telefonon is élvezhetjük a csúsztatott autózást. A Drift Sumi-e nevű játékban az előre megrajzolt pályán kell az ujjunkat végighúzni, lehetőleg érintve az oldalsó piros zónákat, ezután szimulálja az autó mozgását. Végső pontszám függ a drift tisztaságától és a sebességtől is. 3D-s nézetben, több kameraállásban nézhetjük vissza „művünket”.
A játékban 8 pálya lesz egy autóval, de a második verzióban újabbakat adnak hozzá. Minden pályán el kell érni egy bizonyos pontszámot, ezután lehet a következőre továbblépni. Adott pályán belül egyéb dolgokat is fel lehet szabadítani, mint pl. nappali/éjszakai vagy tiszta idő/havas versenyzés.
Gameplay-videó nekem tetszik, a játék február 16-án, kedden jelenik meg.

Olvass tovább!