2009. szeptember 30., szerda

Egészpályás letámadás

Svájci autósoknak hasznos alkalmazás a MogoRoad, mert valós idejű közlekedési információkat továbbít a felhasználóknak. Azonban a kívül piros alma belülről rohadt.
Korábban már írtam a Pinch Media kémkedéséről, most új szereplő lépett a piacra. Az említett alkalmazásból egyébként kétféle létezik: fizetős és ingyenes. Mint az AppStore-os kommentekből is kiderül, az ingyenes változatot megvásárlók közül néhányan telefonhívást kaptak a fejlesztőtől, és bíztatták őket a fizetős megvásárlására.
De honnan tudták meg a telefonszámokat? Ez egy igen érdekes kérdés. A fejlesztő szerint maga az Apple adta ki számukra, de ez nem igaz, mivel az Apple nem foglalkozik ilyesmivel. A francia Mac 4 Ever nevű honlap kiderítette, hogy nem is olyan bonyolult megszerezni azoknak a számát, akik letöltötték a programot. Magában a fejlesztői környezetben nincs erre beépített lehetőség, de indirekt módon könnyen megszerezhető a kívánt információ és elküldhető a saját adatbázisába. A fejlesztőnek nem kell mást tennie, mint kihasználni ezt a biztonsági rést, amely már a 2.1-es verziótól létezik.
A problémát a Privacy sem tudja kezelni, és ki tudja hány alkalmazás készítője építette bele a kódba a telefonszám lekérdezését…
Probléma megoldása az Apple-nél van, remélhetőleg hamarosan lépnek ellene.

Olvass tovább!

Ez már beteg :)

A 5th Avenue-n található Apple Store-ban forgatták a klippet.


Olvass tovább!

2009. szeptember 29., kedd

Túl a kétmilliárdon

Apple tegnap bejelentette, hogy az AppStore-os letöltések száma meghaladta a kétmilliárdot. Ezt a hatalmas számot valamivel több, mint egy éves alatt érték el. Már 85 ezer alkalmazás található az online boltban, és 125 ezer fejlesztő dolgozik alkalmazásokon (legalábbis ennyien vették meg az SDK-t).
„A letöltések száma folyamatosan növekszik, alig egy év után elérte a kétmilliárdot, úgy hogy ebből félmilliárdot csak ebben a negyedévben töltöttek le.” – mondta Steve Jobs, az Apple vezérigazgatója. „Az AppStore újrafogalmazta mit tehet a felhasználó a mobilkészülékével és ők egyértelműen szeretik ezt.”
Már 50 millió iPhone és iPod Touch tulaj 77 országból választhat a hihetetlen széles választékból. A nemrég bemutatott iTunes9-el pedig az ikonok már számítógépen is rendezhetővé váltak, szinkronizálás után ugyanúgy jelennek meg a telefonon.

Olvass tovább!

2009. szeptember 28., hétfő

Biciklis telefontartó

Már írtam a motoros tartóról, most pedig itt van a kerékpárra szerelhető iPhone-tartó. A Dahon cég által gyártott és BioLogic Bike Mount nevű tartót a héten mutatták be egy las vegasi kerékpáros kiállításon.
A gyártó szerint a telefon vízálló lesz, mert a képernyőnél lesz egy érintésre érzékeny műanyag réteg is és a rázkódástól sem kell majd tartani. A telefon 360 fokban lesz forgatható. A tartóhoz kapható lesz egy töltő is, mely a kerékpár dinamójához csatlakozik és onnan nyer magának energiát.
A tartó 60 dollár lesz és januártól vásárolható meg, a töltő pedig 100 kemény zöldhasúba fog fájni.
Olvass tovább!

2009. szeptember 27., vasárnap

Svájci bicska

Már több mint 75 ezer alkalmazás található az AppStore-ban, eligazodni sem könnyű közöttük. Az Appbox Pro fejlesztője gondolt egyet, és készített egy olyan programot, melyben számtalan hasznos kis alkalmazás található: valutaváltó, vízmérték, elemlámpa, vonalzó, rendszerinfó, fordító (magyar is), mértékegység-átváltó stb.
Nagyon hasznos kis alkalmazás, nem véletlen első az amerikai AppStore-ban, mindössze 0.79 euróba kerül.

Olvass tovább!

2009. szeptember 26., szombat

Játékhírek

Asphalt 5 intro

A játékot készítő Gameloft nyilvánosságra hozta októberben megjelenő játékának introját. A bemutató eléggé akciódús, remélem a játék is ilyen lesz.Jövő héten jön a Fifa 10

EA Mobile bejelentette, hogy október 2-án megjelenik népszerű focis játékának iPhone-ra írt verziója. Részleteket és képernyőképeket is nyilvánosságra hoztak:
- valódi bajnokságok, valódi csapat- és játékosnevek: 30 bajnokság (ebből 20 licenszelt), 570 csapat és 12620 játékos lesz a programban.
- „Be a pro” játékmód: hozd létre saját játékosodat, játssz vele, fejleszd, válj legendává!
- Könnyű irányítás: accelerometer és érintőképernyő segítségével könnyű az irányítás, passzolás, lövés és a cselezés.
- Valósághű hangok és látvány: hallhatod a szurkolók éneklését, örömujjongását, a mindenre kiterjedő 3D-s nézetben, hatféle kameraállásban teljes értékű képet kaphatsz.
- Multiplayer: ugyanarra a wifire csatlakozva játszhatsz másokkal, összemérheted tudásodat másokéval.
A képek elég jól néznek ki, remélem a játékmenetre sem lesz panasz. A játék ára nem ismert, de biztosan nem 1 dollárba fog kerülni…Olvass tovább!

2009. szeptember 25., péntek

Napi hírek 2009.09.25.

Mai hírekben újra szó lesz a TomTom autós tartójáról és egy új lockscreen alkalmazásról.

Intelliscreen helyett


Widaz, a DevTeam tagja bemutatta új alkalmazásának béta verzióját, mellyel a lezárt képernyőt lehet testreszabni. A Smartscreen névre hallgató program hasonlít a Macen lévő Dashboardra, ugyanúgy ki lehet tenni különböző ablakokat, mozgatni lehet őket, összesen 8 különböző képernyőt lehet beállítani.
Az alkalmazás 3.x firmware-el kompatibilis és értelemszerűen csak jailbreakelt készülékekre lehet feltenni, ára még nem ismert (ha lesz egyáltalán). Novemberben közzéteszi az alkalmazás SDK-ját, így fejlesztőknek is lehetővé teszi a csatlakozást.
Mint a mellékelt videón is látszik, az alkalmazás még laggol egy kicsit, de ezen biztosan javítanak.TomTom korrigált

Tegnap írtam arról, hogy a TomTom autós tartó 100 euróba kerül és az ár tartalmazza magát az alkalmazást is. TomTom azóta kiadott egy sajtóközleményt, mely nagy részben lefedi a cikket, annyi módosítással, hogy az árban az alkalmazás nincs benne, csak maga a tartó. Így viszont egy kicsit húzós, nem tudom hányan fogják megvásárolni a kiegészítőt…

Olvass tovább!

2009. szeptember 24., csütörtök

Napi hírek 2009.09.24.

Mai hírekben szó lesz a Palm pofára eséséről, a Microsoft telefonjairól és a TomTom autóstartójáról.

Kígyó a saját farkába harapott

Palm az USB fórumon (USB-IF) feljelentette az Apple-t, mivel olyan piszok volt, hogy kizárta a Pre készülékeket az iTunes-os szinkronizálásból. Palm a készülék USB-s azonosítójával, a Vendor ID-val trükközött.
Nagy volt a szájuk, de kellőképpen betömték. Ugyanis az USB-IF válaszolt a Palm beadványára és enyhén szólva is pofára estek. A szerv kifejtette, hogy az Apple által használt saját Vendor ID használata nem sérti a szabályokat (miért is sértené, sajátjukat arra használják amire akarják), sőt a Palm szegte meg a rendelkezéseket, mivel minden cég csak a saját Vendor ID-t használhatja készülékeiben, másét nem.
A levél nem tiltja meg kategorikusan a Palmnak más Vendor ID használatát, de azt hiszem a Pre tulajok végleg elbúcsúzhatnak az iTunes-os szinkronizációtól.Itt az MS-phone

Gizmodon megjelent egy írás, mely a Microsoft két új telefonját mutatja be. A készülékeket a Sharp fogja gyártani és Pink gyűjtőnév alatt fognak futni. Mindkettőnek lesz egyedi neve is, Turtle (Teknős) és Pure (Tiszta) névre fognak hallgatni a keresztségben. Állítólag a Zune szolgáltatásait is tartalmazni fogja és lesz hozzá külön alkalmazásbolt is.
Képeket elnézve a Turtle eléggé hasonlít a Palm Pre-re, a Pure pedig letisztult vonalakat mutat, valószínűleg üzletembereknek szánják. Mindkét készüléken Windows Mobile 7 fog futni, ezért 2010 előtt nem várható megjelenésük.

Ez a Turtle:Ez pedig a Pure:Megvásárolható a TomTom-tartó

Az európai online Apple-boltokban megjelent a régóta várt TomTom-autóstartó. Ára 100 euró, mely magában foglalja a TomTom navigációs alkalmazást is (azt nem tudjuk melyiket). Egyelőre még csak rendelést vesznek fel rá, 2-3 hét múlva szállítják.
A tartó erősíti az iPhone nem túl erős GPS jelét és használható lesz más navigációs alkalmazásokhoz is.


Olvass tovább!

Három új iPhone-reklám

Az amcsi tévékben tegnap este bemutattak három új iPhone-reklámot, melyek az alkalmazások sokrétűségét hangsúlyozzák, mivel már több mint 75000 alkalmazás található az AppStore-ban.

Olvass tovább!

2009. szeptember 23., szerda

Itt az iTunes 9.0.1

Mai napon megjelent az iTunes legújabb verziója, mely főképpen hibajavításokat tartalmaz:
- iTunes Store böngészése közben fellépő hiba,
- lefagyás javítása,
- váratlan kilépés,
- podcast-ek szinkronizálásánál fellépő hiba,
- albumok rendezésénél jelentkező hiba,
- Zoom gomb megnyomásánál nem váltott Mini Playerre,
- iPhone és iPod Touch alkalmazások szinkronizálása,
- Genius most már automatikusan mutatja a Genius Mixet.
A frissítés az iTunes-on keresztül tölthető le.

Olvass tovább!

Transzformer

Egy fantáziadús felhasználó elkészítette az átalakuló iPhone-t. Egy gombnyomásra felnyílik a képernyő és kicsúszik a fizikai billentyűzet.
Persze ez az egész csak fikció, de ötletes. Elég cool lett.

Olvass tovább!

Megjelent a Real Soccer 2010

Mai napon megjelent a Gameloft népszerű játékának, a Real Soccernek újabb változata. Elég sok újdonságot belepakoltak:
- 80 bajnokság, 245 csapat, valódi játékosnevek
- Valódi (hang)kommentátor
- 14 valósághű stadion
- Új multiplayer
- Új játékmódok: Enter The Legend (végig egy játékossal játszani),Club Master (menedzserszerű, nemcsak játszani, hanem adni-venni játékosokat is), RS League: online liga
- online adatbázis-frissítés
- új irányítópad a pontosabb mozgásért
A játék 5,49 euróért vásárolható meg a magyar AppStore-ban.
Olvass tovább!

2009. szeptember 22., kedd

Napi hírek 2009.09.22.

Mai hírekben szó lesz a 3.1-es verzió két szarvashibájáról és egy fordítva bejárt útról.

3.1-es firmware hibák

Úgy látszik nem sikerült túl jóra a 3.1-es verzió. Alapvetően két komolyabb hiba lépett fel, de az Apple csak az egyikkel foglalkozik.
Az ún. „Kóma-állapot” (Coma-mode) azt jelenti, hogy az érintőképernyő nem reagál semmire. Hiába küszködik szegény felhasználó, először még nyomogatja, utána már ütögeti, semmi. Csak a hard reset (Home és Power gomb egyszerre történő nyomás kb. 10 másodpercig) hozza vissza az érintőképernyő lágy báját. A hiba általában akkor lép fel, ha alvó módba kerül a telefon, de más esetről is írtak már. Az Apple tagadja a hiba létezését, mivel nem reprodukálható, a support forumban sem válaszolták meg a kérdést, de ha valaki beviszi egy Apple Store-ba a telefont és erre hivatkozik, kicserélik egy újra (állítólag).

Az előzőnél komolyabb hiba az akkumulátor gyors merülése. A 3GS bemutatójánál azzal villogtak, hogy mennyivel jobb akksi került a telefonba és milyen sokáig bírja. Nos úgy látszik a 3.1-es verzióval elrontottak valamit, mert a már említett support fórumon nagyon sokan panaszkodnak a gyors merülésre. Úgy látszik ez már Cupertinonak is sok volt, mert felhívtak néhány felhasználót és 11 keresztkérdést tettek fel a telefonhasználati szokásokról. Ilyen értelmes kérdések voltak, hogy pl. használ-e pusht, wifit, bluetooth-t vagy exchange-s emailt. Ezekről eddig is tudtuk, hogy erőteljesen meríti az akksit, nyilván az panaszkodik, akinek nem változik meg a használati szokása, de nem győzi tölteni a telefont. Legjobb kérdés ez volt: ’Amikor észreveszi a töltöttség csökkenését, az valódi töltöttség-csökkenésnek tűnik vagy csak a töltöttségjelző hibája lehet?”
Pluszban felajánlottak egy nem hitelesített (!) kis programocskát, mely naplózza az akksi működését és az iTunes-al való szinkronizálás után elküldi az adatokat az Apple-nek. Más hasznos tanács volt a cég részéről: végezzen restore-t a készüléken, de ez tulajdonképpen senkinél nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, így továbbra is az Apple-nél van a labda.
Pletykák szerint szeptember 25-én lesz egy verziófrissítés, mivel az AT&T akkortól teszi lehetővé ügyfeleinek MMS küldését.

Fordítva bejárt út

Eddig az volt a szokás, hogy ha egy alkalmazást kidobnak az AppStore-ból, akkor bemegy a Cydia Store-ba, legalább ott keressen a fejlesztő egy kis pénzt. A Snapture Camera nevű fotós alkalmazás az ellenkező utat járta be, hiszen a mai naptól megvásárolható lett az AppStore-ban 2 dolláros áron. Az alkalmazás legfőbb jellemzői:
- kép-a-képbenm,
- zoom,
- multishot,
- több képméret.


Olvass tovább!

2009. szeptember 21., hétfő

Napi hírek 2009.09.21.

Mai hírekben szó lesz a Bluetoothos GPS vevőről és egy projektorról.

Külső GPS-vevő Bluetoothon keresztül

A RoqyGPS alkalmazás fejlesztője sikeres tesztet hajtott végre iPod Touch készülékén. Bluetoothon keresztül kapcsolódott egy külső GPS–vevőhöz és a Navigonban is talált pozíciót.
Az alkalmazás szeptember 28-30 körül lesz a Cydiában elérhető.iPhone-projektor

Akinek sok pénze van, az bátran megvásárolhatja a Cinemin Swivel nevű projektort, amelyet kifejezetten iPhone-hoz és iPodhoz készítettek. Nincs más teendő, mint összekapcsolni a telefonnal, bekapcsolni a projektort, elindítani a filmet és élvezni a látványt. 90 fokban is képes vetíteni, tehát akár a plafonon is lehet nézni a filmet. A hangszóró az elmondások szerint nem túl jó, csak fülhallgatóval lehet élvezni a hangot. A készülék külön akkumulátorral rendelkezik, tehát nem az iPhone akksiját meríti, egyébként két órát bír.
A kiegészítő 350 dollárba kerül, amiért már egy iPhone-t is kapni, én azt hiszem kihagyom.Olvass tovább!

2009. szeptember 20., vasárnap

Napi hírek 2009.09.20.

Mai hírekben szó lesz két nevezetes Apple gépről és egy új ATV-s játékról.

Gyűjtők figyelem!

Hirtelen két ritkaság is kalapács alá kerül (nem törés céljából).
Az első Macintosh Plus aukciója októberben lesz. A gép 1986-ban épült, személyesen Jobs és Wozniak ajándékozta Gene Roddenberry-nek (Star Trek producere), amiről levél is tanúskodik. Az első Macintosh Plus ma már furcsának tűnő 1 MB memóriával rendelkezik (bővíthető 4 MB-ra), külső floppy meghajtója van, támogatja az SCSI-t, sorozatszáma F4200NUM0001 és még egy almalógós táskát (bőröndöt) is adnak hozzá. Ajánlatokat 800-1200 dollár között várnak.


Na, most jön a gyöngyszem. Szintén eladó egy Apple I. számítógép, melyet maga Woz a saját kezével épített a cég indulásának helyszínén, egy garázsban. A gépből csak 200 darab készült, jelenleg 30-50 darabra teszik a megmaradó példányszámot. A gép néhány héten belül fog az eBay-en feltűnni, mivel a 82 éves tulaja meg akar válni tőle. Aki meg akarja vásárolni, böngéssze rendszeresen az aukciós oldalt.2XL ATV Offroad

A motokrosszos játékáról ismert 2XL Games újabb versenyzős játékot dob hamarosan piacra. A 2XL ATV Offroad-ban -, mint a neve is mutatja – ATV-n (quadon) versenyezhetünk. A játék jellemzői:
- 16 egyedi ATV supercross és outdoor pálya
- 2 freestyle szint,
- 16 egyedi quad,
- klafa karriermód,
- freestyle mód speciális pontozással,
- multiplayer,
- nehézségi szint állítása.
Kedvcsinálónak nyilvánosságra hoztak egy profi videót.A játék még ebben a hónapban megjelenik.

Olvass tovább!

2009. szeptember 19., szombat

Valósidejű közlekedési információk Navigonban

Október végétől a népszerű navigációs alkalmazásban, a Navigonban 14 európai országában (Magyarországon sajnos nem) és Észak-Amerikában elérhető lesz valósidejű közlekedési információk használata. Az alkalmazás jelen idejű információkat és historikus adatok is felhasznál az útvonaltervezéshez.
Több mint 1 millió autós aktuális sebességinformációját használja fel (pl. szállítmányozási vállalatoktól, taxiktól jövő információk). Ha például több autó is alacsony sebességgel halad egy adott úton, a program felismeri ezt és elkerülő útvonalat ajánl. De felhasználják az útfigyelő-kamerák és a TMC adatait is. Tervezéshez historikus adatok is felhasznál, így ünnepek esetén elkerüli a dugós utakat.
A Navigon Traffic Live funkció 25 dollárért alkalmazáson belül lesz megvásárolható, nem lesz egyéb (havi) díja. Az első négy hétben akciósan csak 20 dollárt kell érte fizetni. Az adatok 3G-s hálózaton keresztül jönnek, de a fejlesztő szerint minimális adatforgalmat generál.
A Mobilnavigator jelenlegi 1.2-es verziójában már van utcanév-bemondás (text-to-speech) és iPod funkciók használata is.
Az iGO felkötheti a nadrágját…

Olvass tovább!

2009. szeptember 18., péntek

3GS röntgen alatt

No comment…


Olvass tovább!

2009. szeptember 17., csütörtök

Napi hírek 2009.09.17.

Mai hírekben szó lesz egy valódi billentyűzetről és a Microsoft nyomulásáról.

Valódi billentyűzet iPhone-hoz

Szerintem az iPhone egyik nagy előnye a virtuális billentyűzet, de nyilván vannak olyan felhasználók, akik hiányolják a valódi gombnyomogatást. Nekik fejlesztette ki a Mobile Mechatronics a tegnap bemutatott, iPhone-hoz csatlakoztatható billentyűzetét, mely az iTwinge névre hallgat.
Egyszerűen bele kell csúsztatni a telefont, bekapcsolni és már lehet is gépelni. A gyártó szerint valódi billentyűzet élményét nyújtja, a gépelés is gyorsabban megy, bár a fekvő módban nem használható.
A kiegészítő 30 dollárba kerül (+10 dollár szállítás), november 19-én kerül piacra, de már előrendelhető.Bing: nagyot szól?

Továbbra is tart a küzdelem az Apple és a Microsoft között, de arra mindkét fél figyel, hogy kiszolgálja a másik ügyfeleit.
Legújabb bejelentés szerint az MS új keresője, a Bing képkereső motorja már rendelkezik külön iPhone alkalmazások galériájával. Ha az alkalmazás ikonja fölé viszed az egeret, akkor megjelenik a neve, rövid leírás a fejlesztővel, árral, kategóriával, rangsorban elfoglalt pozícióval és az utolsó frissítés dátumával. Azonban iTunes-os linket már nem tettek bele :)
Más érdekességek is vannak: lehet rangsorolni népszerűség, ár, megjelenési dátum és név szerint is (vajon az AppStore-ban miért nincs ilyen?)
A kereső egyetlen hátránya, hogy csak 500 alkalmazást tud megjeleníteni.MS reklám iPhone-os alkalmazásban

Microsoft a hamarosan megjelenő Windows Mobile 6.5-ös verzióját és az AppStore-ra hajazó Marketplace népszerűsítésére reklámhelyet vásárolt iPhone alkalmazásokban. Habasch nicknevű felhasználó egy twitter alkalmazásban találta a mellékelt képen is látható reklámot.
Mikor lesz iPhone-reklám Zune HD alkalmazásokban?PS: 3.1-es jailbreakről akkor fogok írni, ha lesz Windowsos változata is.

Olvass tovább!

2009. szeptember 15., kedd

Úton a 3.1-es jailbreak


Dev-Team újra felhívta a figyelmet, hogy aki jailbreakelni akarja 3.1-es szoftververzióval 3GS telefonját, tartsa magát távol a hivatalos firmware-től, mert akár örökre elvághatja magát a töréstől és a függetlenítéstől is. Aki mégis frissített, annak saurik segítségére siet.

1. megjegyzés: Függetlenítés más tészta. Teljesen eltérő biztonsági mechanizmust jelent a jailbreak és a függetlenítés, ezért ha frissítettél 3.1-re, akkor valószínűleg örökre elveszítetted a függetlenítést. Maradj távol a hivatalos frissítéstől! Hamarosan készíthetsz egy custom IPSW fájlt a PwnageToollal, amely segítségével függetlenítheted a telefont.

2. megjegyzés: a custom IPSW fájl lehetővé teszi, hogyha az Apple javítja az iBootban talált lyukat, te továbbra is képes leszel az újabb frissítéseknél jailbreakelni. Ez azért van, mert a jailbreakelt iPhone elfogadja a custom firmware frissítéseket, még akkor is, ha nincs az Apple aláírása rajta. Ez az „egyszer jailbreakelt, mindig jailbreakelt” eljárás. Ez egy igen erőteljes metódus, de csak akkor működik, ha az előkészített IPSW fájllal frissítesz.

3. megjegyzés: A fentiek nem érvényesek az iPhone 2G-re, iPod Touch 1G-re és iPod Touch 2G-re. Az iPhone 3G szintén rezisztens az Apple jailbreakes aláírási mechanizmusára, de örökre elveszítheted a függetlenítési lehetőséget (lásd 1. megjegyzés).

Eddig a hír, a működő PwnageTool kiadási dátumáról még nincs hírünk.

Olvass tovább!

2009. szeptember 14., hétfő

Videószerkesztés 3G-n

A legújabb firmware lehetővé teszi 3G-s telefonon a videószerkesztést . Az emailben kapott videót el kell menteni, ezután Kameranézetben lehetőség nyílik szerkeszteni, megvágni, teljesen úgy mint 3GS-n.

Olvass tovább!

2009. szeptember 13., vasárnap

Játékhírek 2009.09.13.

Mai hírekben szó lesz a Flight Control újabb verziójáról és az NFS Shiftről.

Újabb Flight Control update

Mai napon megjelent a népszerű légiirányítós játék, a Flight Control újabb verziója. Ebben a változatban beraktak plusz egy repteret, ahol időnként a légtérben megjelenik egy mentőrepülő és az útvonalból el kell minden forgalmat irányítani. További újításként szolgál a valódi multiplayer (wifin keresztül) és már az iPodod zenéket is lehet hallgatni, bár szerintem a készítők a gyári jazzt nagyon eltalálták.
Az alkalmazás frissíthető az iTunes-on keresztül (vagy újaknak 0.79 euróért megvásárolható).Need For Speed Shift hírek

EA Games újabb részleteket hozott nyilvánosságra a Need For Speed Shift játékáról. Közétették a teljes autólistát és bemutattak néhány képet is a játékból. A képek jól néznek ki, remélem a játékra nem kell annyit várni, mint az NFS: Undercoverre…
Az autólista:
• BMW M3 GT2
• Volkswagen Golf GTI
• Mazda RX-8
• Mitsubishi Lancer EVOLUTION
• Subaru Impreza WRX STI
• Porsche Cayman S
• Nissan 370Z (Z34)
• Nissan Skyline GT-R (R34)
• Dodge Challenger Concept
• Ford Shelby GT500
• Audi R8 4.2 FSI quattro
• Mercedes-Benz SL65 AMG
• Chevrolet Corvette Z06
• Lamborghini Gallardo LP560-4
• Ford GT
• Porsche 911 GT2
• Lamborghini Murciélago LP640
• Pagani Zonda F
• Aston Martin Racing DBR9
• Maserati MC12 GT1


Olvass tovább!

2009. szeptember 12., szombat

Vissza a régi kerékvágásba

Mint észrevehettétek ezen a héten nem frissült a blog. Ennek családi oka van, de pár napon belül visszatérünk a régi kerékvágásba, továbbra is jönnek a hírek.

Olvass tovább!

2009. szeptember 11., péntek

Dől, mint a dominó

Mindig kellő tisztelettel figyeltem azokat a dominósokat, akik rengeteg órán keresztül, több ezer elemből állították össze alkotásukat, ami fél perc alatt végigfutott és összedőlt. Az építésnek voltak kockázatai is, mivel építés közben véletlenül meglökött egyet és pillanatok alatt összedőlt a félkész munka. Vagy még rosszabb, ha a lefutás közben félúton megáll a folyamat és nem dől össze az összes.
Mivel az AppStore szlogenje, hogy „Mindenre van egy alkalmazás” (There’s an app for that), dominó döntögetésre is készítettek egyet. A Domino Physics Run nevű programban mi magunk állíthatjuk össze a sorunkat. Lehet építeni egyesével, vonalat vagy görbét húzva, tervezhetünk bele hidat, lépcsőt, legördülő golyót vagy akár egérfogót is. Zoomolhatunk, forgathatunk, kétféle kameraállásban meg is tekinthetjük a lefutást.
Szórakoztató kis program, ajánlom kreatív és türelmes játékosoknak. Az alkalmazás 1.59 euróért vásárolható meg az AppStore-ból, de létezik egy ingyenes változata is maximum 100 elemmel és 3 tereptárggyal.Olvass tovább!

2009. szeptember 9., szerda

Vasútmodell-szimulátor

Gyerekkorukban sokan ábrándoztak vasútmodellről, de keveseknek adatott meg, hogy játszhassanak is vele. Aki nem tudta kiélni gyermekkori szenvedélyét, az könnyen megszereti a Wild Wild Train nevű játékot, ahol vasútmodelleket kell irányítani. De hogy ne csak egyszerű indítás-megállítás legyen, a fejlesztők sztorit is szőttek a játékba, a vasúttársaság fiatal örökösnője meséli el történetét.
24, egyre nehezedő szinten keresztül kell a különböző színű árukat az azonos színű vonatokkal szállítani. Váltókat kell állítani, sebességgel lehet játszani (mivel időre megy), sínre helyezett bombákat kell hatástalanítani, sínen fekvő hölgyeket kell megmenteni, úgy hogy egyre több vonat van a pályán. Ha két vonat összeütközik, életet veszítesz, és egy idő után újra kell kezdeni a szintet. Játék végére kikerekedik az örökösnő története.
Jó kis játék, a háttérben szóló country zene még élvezetesebbé teszi a játékot. Egyetlen negatív dolog a váltó nehézkes állítása. Mivel a képernyőn elég kicsinek látszik, ezért nem mindig sikerül elsőre eltalálni.
Az alkalmazás 0.79 euróért vásárolható meg az AppStore-ból.


Olvass tovább!

2009. szeptember 7., hétfő

C64 játékok iPhone-ra

Mai napon megjelent a 80-as évek legnépszerűbb mikroszámítógépére, a Commodore 64-re hajazó játékcsomag. Ugyan az Apple korábban már visszadobott egy emulátort, de a fejlesztő „kicselezte” az almásokat, mert ebben a csomagban konkrét programok vannak.
A nemes egyszerűséggel csak C64-nek nevezett alkalmazás öt játékot tartalmaz: Dragons Den, Le Mans, Jupiter Lander, Arctic Shipwreck és a Jack Attack. A fejlesztők teljes játékélményt kínálnak, fekvő és álló módban is lehet játszani és hallhatjuk a klasszikus C64 hangokat. Nem állnak le a fejlesztéssel, mert már dolgoznak a Bristle és Astro Chase játékokon is, és egy Commodore Sports Pack I nevű csomag is kapható lesz.
Ez az alkalmazás 3.99 euróért tölthető le az AppStore-ból.Olvass tovább!

2009. szeptember 6., vasárnap

Hangvezérlés 3G-n (és 2G-n)

A Vocalia nevű alkalmazás lehetővé teszi, hogy telefonunknak hangvezérléssel adjunk ki parancsokat, így már nem csak a 3GS tulajdonosok élvezhetik ezt a tulajdonságot.
Három dolgot vezérelhetünk: Névjegyzéket, iPodot és Könyvjelzőinket, amiket az alsó fülek jeleznek.Ha kimondunk egy nevet a Névjegyzékből, akkor felhozza ami szerinte szóba jöhet. A program csak angolul, franciául és németül tud, tehát ilyen "akcentussal" kell a nevet kiejteni. A kiejtést segíti a Beállításoknál lévő fonetikus kiejtés., a kék sáv pedig egyfajta súgó a használható parancsokból. Miután megtalálta a kívánt személyt, fel is hívhatjuk a Mobile/Home/Work szavakkal.
iPod fülön először az előadó nevét kell kimondani, majd felhozza a lemezeit.A dal címét vagy az "All songs" kifejezést kimondva elindítja a zenét.


Nagyon jó kis alkalmazás, 2.99 euróért letölthető a magyar AppStore-ból.

Olvass tovább!

2009. szeptember 5., szombat

Fake AppStore vélemények (?)

Mobilcrunch egy tényfeltáró cikkben leírta, hogy a Reverb Communications az ügyfelei alkalmazásához hamis véleményeket (review) írt. A nyomozás során kiderült, hogy legalább hét különböző iTunes accounthoz tartozó személy adott az IUGO és a Pangea Software cégek által fejlesztett alkalmazásoknak csupa 5 csillagos véleményt, ugyanakkor nem Reverb ügyfelek alkalmazásaihoz nem adtak visszajelzést.
Egyébként a cég nem kispályázik, mert úgy hirdeti magát, hogy „közvetlen” kapcsolatban áll az Apple-el, biztosítják a keynote-ban, iPhone-os TV-reklámban való szereplést (Cro-Mag Rally volt is egy TV reklámban), betetetik a „What’s hot”, Staff Favorite” és “What’s New” listában a kívánt alkalmazást.
Mivel a riport elég nagy port kavart, Reverb válaszolt a vádakra. Leírták, hogy ők nem csak egy PR cég, hanem marketing ügynökség is, és embereik végeznek gerillamarketing tevékenységet is. De a visszajelzéseket nem cégként adták, hanem mindenki (10 fő) a privát iTunes accountjával megvásárolta az alkalmazásokat és ezután mondtak véleményt. (haha, csupa öt csillagosat :)
Remélem az Apple is lép ezzel kapcsolatban és törli ezeket a véleményeket.

Olvass tovább!

2009. szeptember 4., péntek

Apple Store kirablása 31 másodperc alatt

A New Jersey-beli Marltonban lévő Apple Store-ba egyszer csak betört 5 rabló és 31 másodperc alatt elvitt 23 MacBook Prot, 14 iPhone-t és 9 iPod Touch-ot. Mint látható a biztonsági őrnek esélye sem volt, bár jelezték hogy van náluk egy kézifegyver.

Olvass tovább!

2009. szeptember 2., szerda

Napi hírek 2009.09.02.

Mai hírekben szó lesz a kínai válaszlépésről és a 3.1-es szoftververzió újdonságairól.

Kínai válasz: oPhone

Hírek arról szólnak, hogy az Apple a legnagyobb kínai mobilszolgáltatóval, a China Mobile-al is tárgyal az iPhone értékesítéséről. Tegnap viszont az említett kínai cég bemutatta a riválisnak szánt oPhone platformot, mely a Google speciálisan nekik licenszelt Android-alapú rendszerére épül. Készüléket a Dell, HTC és a Lenovo fogja gyártani. További nagy gyártók, mint a Samsung, Motorola és az LG belépésével is számolnak.
A Lenovo készüléke nagyban hasonlít az iPhone-ra, de egy komoly appstore nélkül nem hiszem, hogy népszerű lesz.
3.1-es verzió újdonságai

Elvileg szeptember közepéi megjelenik a 3.1-es verzió, ezért foglaljuk össze, milyen újdonságokat is tartalmaz:
- 3GS-en való videószerkesztésnél nem írja felül az eredeti videót,
- ikonok rendezésénél is vibrál a készülék,
- Safariba beépítették a csaló honlapok elleni védelmet (Fraud Protection),
- telefon indítási ideje rövidebb,
- Bluetooth-on keresztüli hangvezérlés,
- új APIk, amelyek lehetővé teszik az alkalmazásoknak videók elérését és szerkesztését,
- új modem verzió: 5.08.01
- OpenGL-ben és Quartzban történő javítások,
- MMS (AT&T ügyfelekenk).

Olvass tovább!

Újabb iGO képek

NavNGo twitteren új képeket közölt az iGO My Way alkalmazás következő verziójából. Ezeken látható, hogy már a Névjegyzékből is lehet úticélt kiválasztani, háttérzenét beállítani és a Gyors menüből lehet a zenét vezérelni.
Megjelenési dátum még nem ismert.Olvass tovább!

2009. szeptember 1., kedd

Napi hírek 2009.09.01.

Mai hírekben szó lesz a GTA-ról, a 3.1-es firmware megjelenéséről és az IM+ beszédfelismeréséről.

Jön GTA iPhone-ra


Rockstar bejelentette, hogy ősszel megjelenik a Grand Theft Auto: Chinatown Wars iPhone-os változata. A játék már létezik Nintendo DS-re, annak egy átírt változatát kapjuk, de kihasználják a hardware előnyeit is.
A játékban Huang Lee-t alakíthatjuk, aki egy feltörekvő Triad-tag és az apja különleges halálesete miatt érkezik Liberty Citybe. A játékban fel kell deríteni az igazságot, találkozni fogunk más GTA játékokban megismert környezettel, eszközökkel is. A játék csak 18 éven felülieknek lesz elérhető.
Így néz ki a játék Nintendora:
Szeptember 17-ig kijön a 3.1-es firmware?

Egy fejlesztő -, aki használja a 3.1-es fw harmadik bétáját - felfedezte, hogy annak érvényessége szeptember 18-án lejár. Ez két dolgot jelent (illetve hármat):
1, szeptember 18-a után nem használható a béta változat (haha, nehéz volt kitalálni :)
2, addig kiadnak egy újabb bétát,
3, elég régen adták ki az utolsó béta változatot, és az Apple gyakorlata az, hogy az utolsó béta lejárta előtt 1-2 nappal kiadja a végleges firmwaret.
Remélem a harmadik változat lesz a nyerő, és hamarosan láthatjuk a verziófrissítést, főleg annak fényében hogy az iTunes9 megjelenése szeptember 9-én várható.

Beszédfelismerés az IM+-ban

Az alkalmazás fejlesztője továbbította Apple részére a népszerű IM+ programjának 3.4-es változatát. Ebben a verzióban már lesz beszédfelismerés is chatre és twitterre, így elég kimondani a szöveget, a program átfordítja írott szöveggé. A funkciót viszont alkalmazáson belül lehet 1 dollárért megvásárolni és egyelőre csak angol nyelv a támogatott.
3.4-es verzióban történt változások:
- beszédfelismerés chaten és twitteren,
- animált emoikonok (szmájlik),
- hibajavítás (a képernyő tetején lévő fekete sáv fekvő módban javítva)
Jelenleg az Apple-nél van a labda, ezért megjelenési dátum még nem ismert.Így működik a beszédfelismerés:

Olvass tovább!