2009. július 31., péntek

Kijött a 3.0.1 firmware

Ma este az Apple elérhetővé tette a 3.0.1 szoftververziót. Jelenlegi ismereteink szerint csak az SMS sérülékenység került javításra, a frissítés elérhető az iTunesból.
Aki korábban szoftveresen függetlenített, az ne tegye fel ezt a gyári verziót, mert visszazár a telefonja.


-- Post From My iPhone

Olvass tovább!

T-Mobile sajtótájékoztató

T-Mobile a mai napon sajtótájékoztató keretében mutatta be az új iPhone 3GS-t.
Winkler János, a cég vezérigazgatója elmondta, hogy egy éve kezdték el forgalmazni a telefont. Az iPhone a maga nevében páratlan, új kategóriát jelentett a telefonok piacán. A sikerhez hozzájárult a már 65 ezer alkalmazással bíró AppStore is.
T-Mobile-nak exkluzív szerződése van az Apple-el, Magyarországon csak ők forgalmazzák a készüléket (azt sajnos nem sikerült megtudni meddig tart az exkluzivitás).
T-Mobile már az ország 70 %-át lefedi 3G eléréssel, legjobb hálózattal rendelkeznek, támogatják a 3GS sebességét is (7.2 Mbps letöltés). Külön triple-pay díjcsomagokat dolgoztak ki iPhone-ra (Ikon, Mobilmánia), amelyek egyedülállóak a piacon.
Nagyon kevés telefont kaptak az Apple-től, a készlet maximum 1 hétig lesz elegendő, és nem tudják mikor kapnak új szállítmányt.
Ezután Gricser Péter vette át a szót, aki beszélt a meglévő 3G-s ügyfelek új készülékre váltásáról. Minden váltani szándékozónak személyre szabott ajánlatot tesznek, ami függ a készüléktől, hűségnyilatkozat hosszától, díjcsomagtól és hogy Arany vagy Platina kártyás ügyfélről van-e szó. Konkrétumokat a boltban lehet megtudni. Szifonosok megtudták, hogy aki október 31-ig vette 2 éves hűséggel 50e kötbér + az új választott díjcsomag. Ez az egyedi ajánlat.
Babják Zoltán következett, aki bemutatta a 3GS új tulajdonságait: sebesség, kamera, videó-szerkesztés, iránytű, hangvezérlés, spotlight keresés.


Kérdésre válaszolva elmondták, hogy nem szűrik a VOIP-ot, tehát engedik a Skype-olást.
9 órára kb. 60-70 vásárló gyűlt össze a MOM parkban lévő T-Mobile bolt előtt.Egyszerre nyolc embert engedtek be.


Itt az első vásárló.


Róla annyit kell tudni, hogy fél ötkor állt be a sorba, Nokiáról vált iPhone 3GS 16 GB-re, mert megtetszett neki a telefon, ikon 200 díjcsomaggal fogja használni, előtte Pannonos volt.
Dominós árak: 16 GB 159.990.- Ft, 32 GB 189.990.- Ft. Viszont továbbra is lehet 3G 16 Gb-os készülékeket vásárolni, amit egyébként a világon már mindenhol visszavontak. A 3G 8GB és 16 GB Dominósan 5 ezer forinttal olcsóbb lett, 134.990.- Ft-ért kapható. Árlista itt megtekinthető.

Olvass tovább!

Várakozók a MOM Parknál

A sorban első fél ötkor érkezett.
-- Post From My iPhone

Olvass tovább!

2009. július 30., csütörtök

Péntek délelőtt sajtótájékoztató

T-Mobile péntek délelőtt sajtótájékoztatón mutatja be az új iPhone 3GS-t, amire az iPhonehírek is meghívást kapott, így elsőkézből fogok Nektek beszámolni az eseményről. Érdemes lesz délelőtt az oldalra feljönni :)

Olvass tovább!

Napi hírek 2009.07.30.

Mai hírekben szó lesz az iPhone hackeléséről, AppStore-os keresésről, egy új fényképről, a Cydia Store-ról és az iPhone nyereségességéről.

Hackelés SMS-ben

Két biztonsági szakember (Collin Mulliner és Charlie Miller) mai napon, a Las Vegasi Black Hat konferencián hozza nyilvánosságra azt a bugot, amellyel teljesen át lehet venni egy iPhone feletti irányítást.
A bug a telefon SMS kezelő részében van. Több SMS küldésével hackerek ellenőrzés alá vonhatják a telefon több funkcióját, így pl. tárcsázhatnak, internetezhetnek, bekapcsolhatják a kamerát vagy a mikrofont és más telefonokat is megtámadhatnak.
„Ez egy nagyon komoly probléma. Egyetlen dolog amit tehetsz, az az hogy kikapcsolod a telefont.” – mondta Miller. „Valaki a világ másik felén nagyon hamar átveheti az irányítást a telefon felett.”
Miller és Mulliner egy hónapja jelezte az Apple felé a problémát, de a cég még nem bocsátott ki javítópatchet.
Azért elég valószínűtlen, hogy egy ilyen SMS-t kapsz (csak egy négyzet karakter van benne), de jobb félni, mint megijedni.

AppStore: keresés kulcsszavak által

Mivel már 65 ezer alkalmazás található az AppStore-ban és kezd elég átláthatatlan lenni, így a cégnek is lépnie kellett. Arra kéri a fejlesztőket, hogy alkalmazásaikhoz rendeljenek kulcsszavakat, így a felhasználóknak könnyebb lesz megtalálni a keresett alkalmazást.
Úgy gondolom ez jó lépés volt az Apple részéről, már mindenképpen szükség volt erre.


Első kép Jobsról

Egy celebekkel foglalkozó újság titokban készített Steve Jobsról egy fényképet, amint elhagyja a cég cupertinoi székházát (képen lévő másik személy Jonathan Ive, a cég fődesignere).
Hát, mit mondjak? Ugyan a kép nem a legjobb minőségű (iPhone-nal készítették :), de szegény Jobs nem néz ki túl jól, látszik hogy további gyógyulásra van szüksége. Reméljük hiba a képben van.


Jól fut a Cydia Store szekere

„Március 7-i indulás óta 210 ezer dollár bevételt realizált a Cydia Store.” – mondta Jay Freeman, alias saurik, a Store tulaja. Persze nem ennyi a nyeresége, mivel az összeg jelentős részét a fejlesztők kapják meg és azért vannak költségei is.
Cydia Store-ba azok az alkalmazások kerülnek be, amelyek nem mennek át az Apple szűrőjén, de a fejlesztő nem akarja kidobni az alkalmazást, inkább az alternatív terjesztést választja. Bár az Apple SDK tiltja az alkalmazások AppStore-on kívüli terjesztését, de a cég sajátos jóváhagyási, kirúgási elvei miatt a Cydia Store alkalmazásainak száma növekedni fog. A két napja kirúgott GV Mobile fejlesztője már tegnap felrakta a Cydia Store-ba alkalmazását terjesztésre.
Magának a Cydiának a látogatói népszerűsége is egyre nő. Az elmúlt két hónapban 4 millió egyedi felhasználó csatlakozott fel a Cydiára, az elmúlt hónapban ez a szám 3 millió volt, az elmúlt héten pedig 1.5 millió.


Szépen termel az iPhone az Apple-nek

Egy elemzés szerint az Apple csaknem 60 % nyereséget ér el minden egyes iPhone eladásával. A mobilszolgáltatóktól kapott támogatással együtt elég szép nyereséget termel a cégnek, ez lehetővé teszi, hogy más termékek árait csökkentsék (pl. MacBook Pro sorozat), úgy hogy a cég nyereségessége ezt ne érezze meg.
A néhány hónapja még 80 dollár körül mozgó részvényárfolyam elérte a 160 dollárt, az elemző már 184 dolláros célárat határozott meg a részvényre. Az emelkedést alátámaszthatja a nemsokára megjelenő Snow Leopard, az új iPodok és asztali Mac-ek sorozata.

Olvass tovább!

2009. július 29., szerda

Napi hírek 2009.07.29.

Mai hírekben szó lesz a gaz jailbreakelőkről és a következő iPhone processzoráról.

A jailbreakelők kábítószer-kereskedők

Úgy látszik Cupertinoban valakinek elgurult a gyógyszere, mivel állításuk szerint, aki jailbreakeli telefonját az akár kábítószer-kereskedő is lehet.
A cég legújabb beadványában leírta, hogy „aki jailbreakeli telefonját és megváltoztatja a készülék egyedi azonosító számát, az drogdealer vagy másfajta bűnöző lehet. Mindegyik iPhone tartalmaz egy egyedi chip-azonosítót (ECID), amelyik azonosítja a készüléket az adótorony felé. Jailbreakelt készüléken keresztül a hackerek megváltoztathatják az ECID-et, amellyel már anonim (ez jól jön a drogdealereknek) és ingyenes hívásokat lehet kezdeményezni.”
Egy másik bejegyzés szerint a jailbreakelt készülékek komoly veszélyt jelent a hálózatra. „Helyi vagy nemzetközi hackerek kiadhatnak olyan parancsokat, amelyekkel dos támadást indíthatnak el. Ennek következtében az adótorony szoftvere összeomlik és a torony teljesen alkalmatlan lesz hívások és adatforgalom továbbítására. Az adótorony ellenőrzésének átvétele olyan, mintha átjutnának egy vállalati tűzfalon. Katasztrofális eredménnyel járhat. Az iPhone technológiai védelmi rendszere olyan, hogy ezt megakadályozza, de a jalbreakelt készülékek ajtót nyitnak ilyen támadásoknak.”
Fred von Lohmann, az Electric Frontier Foundation ügyvédje szerint (ők vannak vitában az Apple-el a jailbreak jogi vonatkozása ügyében) több millió jailbreakelt készülék van a világon, de ilyen eset még nem fordult elő.
Egyébként az Apple szerint olyan nyílt platform, mint az Android is komoly veszélyt jelent.
Úgy gondolom nagyon gyenge lábakon áll az az állítás, miszerint a jailbreakelt készülék illegális, mert illegális dolgokat lehet vele véghez vinni.
Na de mi van a konyhakéssel?1 GHz-es processzor az új iPhone-ban?

Arról már hallottunk, hogy egy szegény kínai elhagyott egy iPhone 4G-t. Itt egy újabb pletyka, miszerint a következő iPhone-ban már 1 GHz-es chip lesz.
Hummingbird (kolibri) elnevezésű processzort a hétfőn mutatta be a Samsung. „Hummingbird lehet a következő iPhone processzora. Igen, ez lehetséges.” – mondta Tom R. Halfhill, a Microprocessor Report nevű újság vezető elemzője.
A 3GS-ben egy 600 MHz-es ARM Cortex A8 design chip van, amely már így is komoly sebességnövekedés a 3G-hez képest. Képzeljük ezt el 1 GHz-nél :)

Olvass tovább!

2009. július 28., kedd

Kijött a 3.1 FW harmadik bétája

Apple tegnap megjelentette a 3.1-es FW harmadik béta változatát. Változások:
- lehetőség nyílik videókat másolni és emailbe beilleszteni (15 MB-ig),


- látható az internetmegosztás (tethering) adatforgalom mennyisége,


- módosult a baseband 5.11.04-re,
- változott néhány API (UIKit, Audio Toolbox),
- módosult az ’123’ gomb ’_123’-ra,


- beletették a kitágult valóság (augmented reality) fejlesztő eszközeit, de ez az info nincs megerősítve.
Végleges verzió megjelenése valamikor szeptemberben várható.

Olvass tovább!

2009. július 27., hétfő

UPDATE: Péntektől kapható a 3GS

T-Mobile mai közlése szerint július 31-től, péntektől lesz kapható az iPhone 3GS. Mivel világszerte nagy kereslet van a készülék iránt, és nem kaptak sokat belőle, ezért korlátozták a vásárlási helyeket, összesen 11 T-Mobile üzletben lehet új iPhone-t vásárolni:
- MOM Parkban 9 órától,
- 11 órától Budafoki úton, Aréna Plazában és 8 vidéki városban (Szeged, Kecskemét, Nyíregyháza, Debrecen, Pécs, Veszprém, Székesfehérvár és Kaposvár).
Ára 18.990 forinttól indul a 16 GB-os készülék új előfizetőknek 2 éves hűségnyilatkozattal ikon 600 díjcsomagban. Nem olcsó árak, Dominóban még nem kapható a készülék. A melléklet képen áraiból lehet szemezgetni.
A 3G árai sajnos nem változtak…


Mivel a következő szállítmány ideje nem ismert, ezért aki az első napon akar vásárolni, annak be kell készítenie sátrat, hálózsákot, hidegélelmet, stb.
Hajrá!


UPDATE:

- Dominoban is kapható lesz a telefon, de az árak csak pénteken jönnek ki.

- Webshopban is péntektől lehet megvásárolni.

- Lehet váltani 3G-ről, de feltételei még nem publikusak.

- Ugyancsak pénteken lesz sajtótájékoztató.

Olvass tovább!

Motoros tartó

Thought Out nevű cég elkészített egy iPhone és iPod Touch motoros tartót, így már kétkerekű járműveken is használható a GPS. A tartót fel kell erősíteni a kormányra, a feje 360 fokban forgatható, egy 5 centis nyakkal pedig a kívánt pozícióba dönthető.Bár így azért komoly veszélynek van kitéve a telefon (menetszél, eső, bukás, stb.) és a töltés sem megoldott menetközben, de a bátrabbak beruházhatnak a tartóba, amely 36 dollár + szállításba kerül.

Olvass tovább!

2009. július 26., vasárnap

Napi hírek 2009.07.26.

Mai hírekben szó lesz a Palm újabb akciójáról és a kitágult valóságról.

Na most már elég lesz!

Eredetileg a Pret azért lehetett az iTunes-al szinkronizálni, mert a Pre a Device id alapján elhitette a programmal, hogy ő egy iPod. Ennek következtében frissült az iTunes és a 8.2.1-es verzió már figyelembe vette a Vendor id-t is, tehát a készüléket az Apple-nek kellett készítenie. Azonban a másik oldalon sem pihentek a Pre 1.1-es rendszerében már elhitették, hogy a Pre-t az Apple gyártotta (hahaha, ez nagyon vicces :), így minden ment tovább mint korában. Ez a lépés azonban már az USB Implementers Forum szabályai ellen van.
Nos, a Palmnak nem volt elég ennyi, mert figyelemelterelésként panaszt nyújtott be az Apple ellen a fent nevezett Forumnál, sérelmezve hogy az Apple csúnya módon letiltotta a Pre USB Device-id-ját.
„Hiszünk a nyitottságban és az átjárhatóságban, így a felhasználók választhatják meg a tartalmat a készüléktől függetlenül.” – mondta a Palm szóvívője.
Szerintem inkább egy iTunes-hoz hasonló szoftvert kellene készítniük. Ja, hogy ez sokáig tart és még fel is kell futtatni? Na kérem, az Apple sem egyik napról a másikra küzdötte fel magát oda ahol van, hanem sok kis lépéssel jutott fel a csúcsra, ráadásul nem más hátán…
Lehet, hogy alkalmatlanok ilyen szoftvert készíteni?Jön a kitágult valóság

A 3.1-es szoftververzióban az Apple lehetővé teszi új API-k használatát, amellyel a kitágult valóság (augmented reality) is valóra válik.
De mi is ez? Egy adott alkalmazás egyszerre használja a készülék kameráját, digitális iránytűjét és a GPS-t, így a kinyert információk alapján kitágul a körülöttünk lévő világ.
Az Acrossair nevű fejlesztő cég vezetőjének az Apple egyik illetékese elmondta, hogy a 3.1-es verzióban fogják alkalmazását engedélyezni, amely valamikor szeptemberben lehet. Az alkalmazással, mint a lenti videó is mutatja, a new yorki metró állomásairól kaphatunk információt.
A kitágult valóság jónéhány programozó fantáziáját megmozgathatja, azért szép számmal várhatóak olyan alkalmazások, amelyek ezt a funkciót használják.


Olvass tovább!

2009. július 25., szombat

Smasszer

A Prison Tycoon játékban egy börtönőrt alakítasz, cél a börtön menedzselése.
Először egy próbaévet kell végigvinni, így a kormányzó láthatja mennyire vagy alkalmas az igazgatásra. Ezután kapsz egy kisebb börtönt, minden évben meghatározott feladatot kell teljesíteni, így feljebb léphetsz a ranglétrán. Figyelembe kell venni az elítéltek jellemzőit (agresszió, fáradság, rossz viselkedés), fejleszteni kell az épületet és a foglalkozási körülményeket. Amennyiben egy börtöntöltelék bármely fenti jellemzője magas, közbe kell lépni. Be lehet küldeni a cellába aludni, elmehet sportolni az agresszivitás csökkentése érdekében vagy dolgozhat. Ez utóbbi a börtönnek is jó, mert pénzt hoz a konyhára. Ha több embernél megnő az agresszivitás, akkor verekedés tör ki. Kisebbeket te is tudod kezelni, de lázadásnál már hívhatod a kommandósokat is. Persze ez nem jó a börtön hírnevének és bevételtől is elesel, mivel a rabok nem dolgoznak.
Néha furcsa célkitűzéseket ad a kormányzó. Pl. ahhoz hogy az államtól több pénzt kapjunk, engedni kell a lázadást a börtön biztonsági rendszerének erősítése érdekében vagy olyan évet kell produkálni, amikor munkából nincs bevétel.
Ha ügyes vagy és teljesíted a célkitűzéseket, akkor fejlesztheted a börtönt, új épületeket kapsz, viszont a rabok is nehézsúlyúvá válnak. Végső cél 26 célkitűzésen keresztül egy magas biztonságú börtönkomplexum kiépítése, amiben te vagy Isten után az első. A háttérben jó kis blues muzsika szól, eléggé eltalálták a készítők.
A játék elég szórakoztató, 2.39 euróért vásárolható meg a magyar AppStore-ban.

Olvass tovább!

2009. július 24., péntek

Napi hírek 2009.07.24.

A mai hírekben szó lesz a Palm újabb pofátlanságáról, az iPhone után támogatásról, két új szabadalomról és a 3GS szörnyű adattitkosításáról.

Fight: Apple-Palm 1-2

Múlt héten az új 8.2.1-es iTunes verzióval az Apple lehetetlenné tette a Palm Pre szinkronizálást. Azonban a Palmnál sem hagyták annyiban a dolgot, és mivel bőven dolgoznak ott volt almások, ezért a tegnap frissített webOS-ben újra lehet Pre-t iTunes-al szinkronizálni.
Én már összeesküvés elméletet gyártok. Még a korábbi esetben elképzelhető volt a Palm programozók kreativitása, de most már komoly kódlopási és/vagy kémkedési problémák merülhetnek fel. Vajon honnan tudta a Palm ilyen rövid idő alatt kikerülni az iTunes védelmét? Mivel Stevie bácsi ezt már nem fogja annyiban hagyni, azt hiszem rövid időn belül választ kaphatunk kérdésünkre.

300 dollár támogatás minden iPhone után

Persze ezt az összeget nem a felhasználók kapják meg közvetlenül, hanem az AT&T ennyit fizet az Apple-nek minden új készülék után. Az elmúlt negyedévben 2.4 millió új iPhone-t aktiváltak, így könnyen kiszámítható, hogy az Apple 720 millió dollárt kaszált ebből. Azért annyira nem kell siratni az AT&T-t, mivel saját bevallásuk szerint is az iPhone felhasználók nagyobb profitot termelnek a cégnek, mint más telefonhasználók. Az új előfizetők több mint fele is iPhone előfizető volt.

Újabb két szabadalom

Az egyikben lehetőség nyílik a szöveges üzenet (SMS) felolvastatására. Az egész abból indul ki, hogy a mobilok képernyőjén csak kicsiben látszik a szöveg, amit a látáskorlátozottak nem tudnak elolvasni.


Másik szabadalom lehetővé tenné az iPhone vagy iPod számítógépről való lekapcsolását egyetlen ujjnyomásra. Ebben az esetben nincs szükség fizikai szétkapcsolásra, hanem egy, a készüléken lévő gomb megnyomásával történne a szétválás. Az esetleges helytelen szétválasztás következtébeni adatvesztés is elkerülhető ily’ módon.Nem sokat ér a 3GS adatkódolása

Dev Team egyik tagja, NerveGas (Jonathan Zdziarski) szerint a 3GS adattitkosítása elég gyenge, ezért üzleti célra nem ajánlott a használata. Szerinte a kódolás két perces munkával feltörhető és nem kell hozzá más, mint RedSn0w és PurpleRa1n, amelyek egy custom kernelt raknak a készülékre, miután SSH telepítve lett és lemásolta számítógépre a raw disk imaget.
„Az egész olyan, mintha a titkosított üzeneteid mellé tennéd a kódfejtő készletet is.” – mondta NerveGas.
3GS az első készülék, ami használja az adatok titkosítását, de olyan információk, mint hitelkártyaszám vagy TB-azonosító olyan könnyen hozzáférhetőek, mint a 3G-n vagy az első generációs készüléken.
Ezek után (és egyébként sem) ajánlatos bizalmas információt a telefonon tárolni.

Olvass tovább!

2009. július 23., csütörtök

UPDATE: Csúszhat a 3GS magyarországi premierje

A T-Mobile-tól semmilyen hír nem szivárog ki, ezért a potenciális vásárlók egyre vadabb találgatásokba bocsátkoznak a 3GS magyarországi premierjét illetően.
Nos nem kell találgatni, az Apple úgy néz ki választ adott a kérdésükre. Szerdán hozták nyilvánosságra az előző negyedéves eredményt és az ezt követő sajtótájékoztatón Tim Cook, a cég operatív vezetője elmondta, hogy a 3GS iránt a várakozásokat meghaladó kereslet van (az első hétvégén több mint 1 millió darabot adtak el belőle), ezért a raktárkészletek kiapadtak, nem képesek belátható időn belül a kívánt mennyiségre feltölteni, ezért a már bejelentett országokban kis csúszás valószínűsíthető az indulásra.
„Azt hiszem, hogy azokban az országokban, ahol már értékesítjük a 3G-t, a 3GS-t a negyedév végéig elindítjuk. A csúszás néhány hét lehet.”
Azért remélem a júliusi dátum helyett nem szeptemberben lehet Magyarországon iPhone 3GS-t vásárolni…

Update: levelet kaptam T-Mobile-os kapcsolatomtól, melyben megerősítette, hogy még júliusban elkezdik az iPhone-t árusítani. Ezek szerint az augusztusi rolloverben lévő országok csúsznak. Azt viszont nem volt hajlandó elárulni, mikor lesz a sajtótájékoztató.

Olvass tovább!

„Unalmas” Apple-eredmény

Lassan kezd unalmassá válni, hogy az Apple a világválság ellenére rekorderedményt ér el.
Az előző negyedévben 8.34 milliárd dolláros forgalom mellett (előző év hasonló időszakában 7.46 milliárd dollár volt) 1.23 milliárd dolláros nyereséget realizáltak (1.07 milliárd dollár). Az éves nyereség kb. 8.7-8.9 milliárd dollár lesz.


A negyedév során az egyébként visszaeső számítógép eladások ellenére 2.6 millió Mac-et (+ 4%) értékesítettek.


Áprilistól júniusig terjedő időszakban 10.2 millió iPodot (- 7%) adtak el. Az Apple bevallása szerint az iPhone már kannibalizálja a klasszikus iPod értékesítéseit.


Legnagyobb számban az iPhone értékesítései nőttek (5.2 millió darab, +626 %), ami nem meglepő, mivel az előző évben a vásárlók már várták a 3G júliusi megjelenését, idén viszont a szám már tartalmazza a 3GS indulását is.


„Innovatív termékeket gyártunk és ezt a vásárlóink értékelik.” – mondta Steve Jobs, az Apple elnök-vezérigazgatója. „Elképesztő, hogy 5.2 millió iPhone-t adtunk el és a felhasználók 1.5 milliárd alkalmazást töltöttek le egy év alatt.”
A számok nagyon impresszívek, csak így tovább!

Olvass tovább!

2009. július 22., szerda

Telefonhívások rögzítése

Sokan régóta hiányolják az iPhone-ból a hívások rögzítésének lehetőségét. Nos, mostantól erre is van megoldás, sajnos egyelőre csak az USA-ban :(
Az Appstore-ban már meglévő Recorder nevű alkalmazást kibővítették hívások rögzítésére is, igaz bizonyos feltételeket teljesíteni kell. Mivel az iPhone SDK még mindig nem támogatja a hívások rögzítését, ezért a fejlesztőnek egy külső szolgáltatást kellett igénybe vennie, amely a telefonhálózathoz csatlakozik. Viszont így csak az Egyesült Államokban lehet használni, csak a kimenő hívásokat lehet rögzíteni és perc alapú számlázás van. Az alkalmazáson belül vásárolható meg a kívánt idő, egy óra 2 dollárt, 8 óra 13 dollárt kóstál.
A rögzített beszélgetéseket wifin vagy emailen keresztül lehet áttölteni számítógépre. Egy átlagos egyperces beszélgetés kb. 940 KB, ezért a 8-16 GB-os készülék elég sok felvétel tárolására alkalmas.
Az alkalmazás 0.99 dollárért vásárolható meg az amerikai AppStore-ból, sajnos nem látok esélyt, hogy máshol is használni lehessen a szolgáltatást :(
Olvass tovább!

2009. július 21., kedd

Vezéreld Blu-ray lejátszódat iPhone-ról!

Blu-ray filmeket ugyan nem lehet iPhone-on lejátszani, de ha van egy internetre kötött lejátszód, akkor bizonyos műveleteket el tudsz végezni a telefonoddal.
Universal július 28-án jelenteti meg a Fast & Furious dupla lemezes változatát, aminek egy speciális menüjét iPhone-ról vagy iPod Touch-al lehet vezérelni. Az irányításhoz természetesen szükség lesz egy hamarosan, az AppStore-ban megjelenő alkalmazásra is. Telefonod képernyőjén megjelenik egy virtuális garázs, és 360 fokban lehet nézegetni az autókat, közben láthatod a kocsik paramétereit is.
Ez az első Blu-rayes alkalmazás, Universalnak további tervei vannak: távirányítóként vissza lehet játszani a filmet, lejátszás közben infót lehet szerezni a filmről, le lehet tölteni bizonyos tartalmakat iPhone-ra, be lehet jelentkezni a Twitterbe vagy Facebookba és státuszolni lehet a filmet.
Remélem más stúdió is beáll a sorba és megjelennek hasonló alkalmazások.

Olvass tovább!

2009. július 18., szombat

Aki ellen összeszövetkezett az Apple és az olasz maffia

Hétvége van, jöjjön egy könnyedebb téma. AppleInsideren jelent meg az írás, miszerint egy ember, név szerint Gregory McKenna, beperelte az Apple-t, hogy az olasz maffiával közösen összeszövetkezett ellene. Vádpontok: titkosan követik őt, fenyegető üzeneteket küldenek az iPod-jára és a "herpesz" szót beillesztették Mike Jones "Still Tippin'" című dalába.
De vannak kisebb jelentőségű vádak is: bepoloskázták a hálószobáját, nappaliját, emeleti fürdőszobáját és Toyota Camry-ját is.
McKennának két iPodja van. Egy iPod shufflet az eBay-en vett, míg egy iPod minit egy Apple Store-ban. Szerinte mindkettőbe egy vevőegységet építettek be, így a maffia fenyegető üzeneteket tud neki küldeni.
Egy másik dalban hallani vélte, ahogy egy maffiózó halálosan megfenyegeti őt.
A 124 oldalas vádiratban nemcsak az Apple-t, hanem más gyártókat, kereskedőket és hivatalokat beperelt, mint pl. St. Louis Megye Rendőrségét, egy helyi autószerelőt és egy ismeretlen FBI ügynököt is.
Az egész történet 2000-ben kezdődött egy Missouri éjszakai klubban, ahol őt egy New York City-beli divatmodellkedésre akarták rávenni. McKenna ellenállt ennek, erre a vád szerint halálosan megfenyegették. Számtalan alkalommal kérte a St. Louis Megyei Rendőrség segítségét, válaszra sem méltatták. Vajon miért? :)
A vádiratban névtelen FBI ügynökök, illegális rögzítőkészülékek és töménytelen utalás található "behatolásra, zsarolásra és kínzásra".
Nem ez az első eset, hogy félkegyelmű perli be az Apple-t. 2007-ben azzal vádolták Steve Jobst, hogy az elmúlt két évtizedben O.J. Simpsont alkalmazta bérgyilkosként...

-- Post From My iPhone

Olvass tovább!

2009. július 16., csütörtök

Fizetős játékok ingyen és legálisan

Hunnenkoenig írta a következő kommentet, úgy gondolom megér egy postot:

"Megnyitottuk a http://promodispenser.com oldalt, ahol fejlesztők iphone promóciós kódokat tudnak automatikusan szétosztani a nagyvilágba. A kódokkal ingyen lehet letölteni a játékot.

A usert aki megkapta a kódot az oldal szabálya kötelezi, hogy írjon egy reviewt az itunesra 5 napon belül (aminek persze biztos sokan nem fognak eleget tenni, de hát ez van)

Minden user 1 kódot vehet ki 24 órán belül. A kódokat a fejlesztő mindig nyomon tudja követni.

Szeretnénk magyar fejlesztőket is meghívni, hogy a játékaikat így reklámozzák egy egyedi módon.

Az oldal 2 napja indult de mar kezd bővülni.

A kódok használatához egy US iTunes Account szükséges.

Tehát minden magyar fejlesztőt szeretettel várunk!"


-- Post From My iPhone

Olvass tovább!

2009. július 15., szerda

Már 1.5 milliárd letöltés az AppStore-ból

Tegnap az Apple bejelentette, hogy az AppStore-os
letöltések száma elérte az 1.5 milliárdot, ami a bolt egy
éves működését figyelembe véve igen komoly eredmény.

Április 23-án történt meg az egymilliármodik letöltés, tehát három hónapra sem volt szükség újabb félmilliárdra. Egy év alatt átlagosan 4.1 millió napi átlagos letöltés történt, de a szám folyamatosan növekszik, április 23-tól ez a szám 6.5 millió naponta.

A siker egyik fontos tényezője, hogy több mint 40 millió készülék képes elérni az AppStore-t: háromféle iPhone és két típusú iPod Touch. Nyereséget is inkább a készülékek eladása hozza, mint maga az AppStore.

"Az AppStore egy olyan képződmény, amilyet az iparág még nem látott sem mennyiségben sem minőségben." mondta Steve Jobs. "1.5 milliárd letöltéssel nagyon nehéz lesz versenyezni."

Az AppStore-ban több mint 65000 alkalmazás található és 100000 fejlesztő vesz részt az iPhone Fejlesztői Programjában. Ennyien nyilván nem fejlesztenek, hanem letöltötték az SDK-t.

Mi felhasználók csak nyerhetünk ebből, egyre több fejlesztő próbálja kegyeinket elnyerni.
-- Post From My iPhone

Olvass tovább!

2009. július 14., kedd

iTunnel 3D Lite - egy magyar fejlesztésű játék

Mai napon jelent meg az iTunnel 3D Lite nevű játék, mely magyar fejlesztők munkája. Játék lényege nagyon egyszerű: egy alagútban kell száguldani és a felbukkanó akadályokat (falak, kapuk) kell kikerülni, mindezt megadott időn belül.
Játék alapötlete a Missile game 3d flash játékból jött.
Néhány jellemző:
- valódi gravitációs hatás
- több mint 100 akadály
- 3 különböző alagút
- 3 különböző zene (vagy hallgasd a kedvenceidet)
- rengeteg hangeffektus
- helyi és globális dicsőségtábla
- fantasztikus 3D grafika, fények, köd, fényhatások, stb.

Az alkalmazás ingyenesen tölthető le az AppStore-ból, de a nemsokára megjelenő teljes verzióban:
- alagút szerkesztő
- multiplayer
- YouTube-féle pálya böngésző
- több mint 30 pálya
- többféle tárgy gyűjtése is lesz.
-- Post From My iPhone

Olvass tovább!

2009. július 13., hétfő

Csapd le, mint a taxiórát!

Nemrégiben jelent meg az AppStore-ban egy egyszerű, de annál szórakoztatóbb játék, mely a Taxidrive New York névre hallgat.
Játék lényege: New Yorkban egy sárga taxit vezetsz, fel kell szedned az utasokat, majd a kívánt helyen kitenni. Térképen láthatod az útvonalat, el kell kerülni más autókkal való ütközést. Ez az elején még egyszerű, de a helyzet fokozódik, egyre több autó jön. A program elvileg a legrövidebb utat tervezi neked, de ez nem mindig tűnik annak, ezért óvatosnak kell lenni. Természetesen menetközben tudsz változtatni a tervezett útvonalon, amire a szaporodó autók miatt szűkség is van. A játék elején érdemes bemenni a Driving schoolba, hasznos tanácsokat kapsz az irányításra. A játék addig tart, amíg nem ütközöl össze másik kocsival.
Három pálya van (Central Park, Midtown, East Side), meghatározott összeget kell mindegyiken összegyűjteni. Nem könnyű játék, de legalább annyira addiktív, mint a Flight Control.
Fejlesztő a következő újdonságokat ígéri a nemsokára megjelenő új verzióban:
- új város (London) 3 új térképpel,
- új, különböző sebességű járművek, mint pl. buszok,
- „Veszélyes időszakok“: pl. rendőrségi járművek, akiknek az útjából ki kell térni,
- celebek szállítása (több borravaló, de nem várnak sokat a taxira),
- global highscore lista,
- hívd barátaidat vagy más játékosokat (scoreloop)
A játék 0.79 euróért vásárolható meg a magyar AppStore-ban, de létezik egy ingyenes változata is csak a Central Parkkal.
-- Post From My iPhone

Olvass tovább!

2009. július 10., péntek

Need for Speed Shift jön iPhone-ra is

EA az NFS Shift honlapján és twitteren is bejelentette új játékának platformjait, így iPhone-on is megjelenik az új rész. Várható megjelenés szeptemberben lesz és az ígéretek szerint inkább szimuláció lesz, mint arcade.
A konzolos verzió trailere elég jól néz ki, de ebből az iPhone-os verzióra nem lehet semmi következtetést levonni:

http://www.youtube.com/watch?v=dxkqsHf3rGk
-- Post From My iPhone

Olvass tovább!

2009. július 9., csütörtök

Pénztártól való távozás után reklamációt elfogadunk!

Ugyan kevés magyar felhasználó fizet az AppStore-os alkalmazásokért, de álljon itt egy példa, hogy az Apple visszatéríti azoknak a vásárlás ellenértékét, akik elégedetlenek az alkalmazással.
Mona írta le blogjában saját történetét (http://pixelbits.wordpress.com/2009/06/29/how-i-got-two-iphone-apps-refunded/)
Elégedetlen volt a Beejive és a Chocolatier programokkal, ezért reklamált az Apple-nél.
1, Nyisd meg az iTunes-t
2, Jelentkezz be a számládra
3, Menj a purchase history-ra
4, Nyomj a Report a problem-ra
5, Töltsd ki a visszatérítés indokát. Pl. Beejive nem jött be nekem ezért és ezért. Ebből kifolyólag ezt szeretném. Stílus és udvariasság sokat számít.
7, Várj.

Apple hamar megoldotta a problémát és visszatérítette a pénzt.
Nem tudom mennyi valóságalapja van a történetnek, de azért érdekes.
-- Post From My iPhone

Olvass tovább!

2009. július 8., szerda

Új iGO képek

NavNGo új képeket hozott nyilvánosságra a hamarosan megjelenő (pontos dátum még nem ismert) iGO My Way for iPhone programjából. A képeken a leírás szerint Los Angeles és San Francisco látható, de valahogy becsúszott New York is. A felbontásért elnézést kérek, az egészet a telefonról bűvészkedtem össze.
Los Angeles


San Francisco

New York

Post From My iPhone

Olvass tovább!

Miért verhetetlen az iPhone?

Következő cikk jelent meg a Network World-ben, amely nagyon jól megragadja az iPhone vs. kihívók viszonyát. A cikket kivonatosan ismertetem.

Két-három havonta jön egy telefon, amely iPhone-gyilkosként hirdeti magát, azonban ezen készülékek eladási számokban messze alulmúlják az iPhone eladásait.

Vegyük a legnagyobb riválisnak tartott Palm Pre-t, amely valóban jó kis telefon flash-el és multitaskinggel. Azonban az első hétvégén az USA-ban elemzői vélemények szerint mindössze 50-100 ezer készüléket adtak el belőle. Az első iPhone-ból még 2007-ben az első hétvégén 146 ezer fogyott, míg a 3GS-ből több mint egymillió darab.

Nemcsak a Palm, hanem a Blackberry Storm, Samsung Instinct és az Android-alapú HTC G1 gyártói is vakarhatják a fejüket: mit kell máshogy csinálniuk?

Apple nagy ugrása

Amikor két évvel ezelőtt az iPhone berobbant a piacra, úgy tekintettek rá, mint egy forradalmian új, paradigmaváltó készülékre. Valójában az Apple logikus lépése volt a hordozható készülékek piacán lévő vezető pozíciójának megőrzésére. Miután az iPoddal és az iTunes-al piacvezető lett, természetes fejlődésnek tűnt hang-és adattovábbítást a készülékbe tenni.
Carolina Milanesi, a Gartner elemzője szerint az iPhone folyamatos sikere legalább annyira köszönhető más Apple készülékeknek és szoftvereknek, mint saját maga nagyszerűségének.

“Technológiai szempontból lehetnek jobb készülékek a piacon, mint az iPhone” mondta Milanesi “De nincs olyan, amely összeségében ilyen kiemelkedő felhasználói élményt nyújt, mint az iPhone.”

Egy terület, ahol az Apple szinte behozhatatlan előnyre tett szert az az, hogy megengedte harmadik fél általi alkalmazás-fejlesztést és ezen programok árusítását az AppStore-ban. Egy éve indult az AppStore, ma már 60000 alkalmazás található meg benne, kilenc hónap alatt 1 milliárd letöltést eszközöltek a felhasználok. Ellenben például a Palm nemrégiben csúsztatta el a webOS szoftverfejlesztő környezetének kiadását nyár végére. Ez azt jelenti, hogy külső programozók csak több havi késéssel kezdhetnek Palmra fejleszteni.

“Apple rengeteg munkát ölt az SDK fejlesztésébe és ez a számokon meg is látszik. ”mondta Forrester Research elemzője, Ted Schadler. “És ezek nem csak magánhasználatú alkalmazások. Vannak üzletiek is, mint pl. a Cisco WebEx, Salesforce és az Oracle.”

Az egyetlen cég, amely a külső fejlesztők általi alkalmazás-fejlesztésben meg tudta volna szorongatni az Apple-t az a Google lett volna, mivel az Android fejlesztői környezetét hónapokkal az iPhone SDK előtt nyilvánosságra hozta. De mivel az Android egy olyan operációs rendszer, amelyiket egyik készülékgyártó sem tekint teljesen a magáénak, ezért még időre van szüksége, hogy olyan népszerűségre tegyen szert, mint az iPhone.
Úgy látszik rövid távon a kihívóknak szintén valami forradalmi újat kell nyújtaniuk. Egyik ilyen lehet a Sony "gaming phone"-ja, amelynek fejlesztéséről már régóta pletykálnak. Spekuláció szerint a PSP-hez hasonlítana és jobb játékélményt nyújtana, mint az iPhone. De Milanesi szerint ez egy merész feltételezés. Sok játékos dönthet úgy, hogy ők csak egy hordozható játék-platformot akarnak, amelyet nem zavarnak meg mindenféle kommunikációs résszel.

“Úgy gondolom sok játékos inkább egy teljes értékű Playstationt akar, mint egy telefon alapú videojáték rendszert.” mondta Milanesi ”A végén lesz egy telefonod és egy kis méretű készüléked a videojátékoknak. Nem hiszem, hogy a "gaming phone" olyan sokat hozna a Sonynak."

Eddig a cikk. Én még hozzátenném - mert annyira nem jött ki az írásból -, hogy az iPhone egyedi operációs rendszere is a siker egyik összetevője. Windows Mobile-al igen nehéz lett volna ilyen eredményeket elérni.
Remélem igazuk lesz az elemzőknek és az iPhone sokáig a topon marad. Persze kellenek konkurensek, de csak annyira, hogy újabb fejlesztésekre sarkalják az Apple-t :)

-- Post From My iPhone

Olvass tovább!

2009. július 7., kedd

Egyéves az AppStore

Július 11-én lesz egy éves az AppStore. Jelenleg kb. 60000 alkalmazás vásárolható meg, a fejlődés minden képzeletet felülmúl. A neves alkalomból az Apple összeállította kedvenc alkalmazás-listáját. A lista régiónként más és más.

Általános lista

Flight Control
EDGE
Fieldrunners
Toki Tori
Rolando
TouchGrind
Flick Fishing
Real Tennis 2009
Sims 3
2XL Supercross
Zen Bound
Real Racing
Topple 2
Baseball Slugger

UK/Australia

Bloons
Monopoly
Tiger Woods
Myst
Sonic the Hedgehog
Trism
Sentinel: Mars Defense
Super Yum Yum
Paper Toss
F.A.S.T.
Real Soccer/Football 2009
De Blob
Crazy Machines
Tiki Towers
Up There
Spore Origins

U.S.A.

geoDefense
Let's Golf!
Peggle
WordFu
Airport Mania: First Flight
Sally's Salon
Tap Tap Revenge
Bejeweled 2
Labyrinth
Fantastic Contraption
Terminator Salvation
iDracula
ElissPost From My iPhone

Olvass tovább!

2009. július 5., vasárnap

Két hét szünet (elvileg)

Nyár van, így én is kiveszem jól megérdemelt szabadságomat. A blog ezen időszak alatt csak breaking news esetén fog frissülni. Kívánok mindenkinek jó iPhone-ozást, a dolgozóknak kitartást :)


Olvass tovább!

2009. július 4., szombat

Fordítógép

Idősebbek még emlékezhetnek a 80-as évekbeli videomagnó lázra, amikor még magánimportból külföldről jöttek be a filmek mindenféle szinkron vagy felirat nélkül. Akkoriban jónéhány hirdetésben kerestek ún. fordítógépet, amely a tévére csatlakoztatva szinkrontolmácsolást végez. Persze ilyen készülék nem létezett, de mostanra az utópia valósággá vált.
Sakhr Sofware bemutatott egy alkalmazást, amely a beszédet lefordítja egy másik nyelvre. Egyelőre angol-arab és arab-angol párosítást készítették el, korában már dolgoztak az amerikai Hadügyminisztérium részére is.
Bár magyar-angolra semmilyen esélyt nem látok, bizonyos köröknek jól jöhet az alkalmazás.
A mellékelt videón bemutatják mit is tud a szoftver, a kommentek alapján elég jól fordít.

Olvass tovább!

2009. július 3., péntek

Napi hírek 2009.07.03.

Mai hírekben szó lesz az SMS-es hackelésről, a túlhevülésről és két új Apple szabadalomról.

SMS sebezhetőség az iPhone-ban

Charlie Miller biztonsági szakértő a SyScan konferencián, Szingapúrban rámutatott egy iPhone sebeshetőségre. Egy SMS küldésével át lehet venni a telefon felett az irányítást. Az SMS-ben lévő szöveg lefuttat egy kódot, amely után GPS-en keresztül meg lehet határozni a készülék helyét, be lehet kapcsolni a mikrofont és beszélgetéseket lehet lehallgatni vagy csatlakoztatni lehet egy dos támadáshoz vagy botnethez.
Miller olyan jó fej volt, hogy először az Apple-nek riportálta a problémát, majd a Black Hat konferencián áll elő a részletekkel. Apple a hónap végére ígérte a javítást, remélhetőleg ez már a 3.1-es szoftververzióban benne lesz.

Vigyázz, jön a nyár!

Ugyan az Apple nem ismerte el közvetlenül a 3GS túlmelegedés következtébeni hátlap- elszíneződését, de a honlapján közzétette, milyen hőmérsékletviszonyok között ajánlatos használni a telefont.
Eszerint az optimális működési hőmérséklet 0-35º C között van, még -20-45º C-t is nagy nehezen elvisel a készülék. Ha a belső hőmérséklet ezeken a sávokon kívül esik, akkor a következő problémák léphetnek fel:
- nem tölt a készülék,
- képernyő elhomályosul,
- gfyengül a vételi jel,
- egy képernyőn figyelmeztet a hűtés szükségességére.


Ezekben az esetekben a lehűlésig ki kell kapcsolni egy rövid időre a készüléket. Néhány olyan tevékenység, amikor ez az eset felléphet:
- lezárt autóban hagyva a készüléket,
- hosszú időre intenzív napsütésben hagyva,
- bizonyos alkalmazásokat hosszú ideig futtatva, mint pl. GPS vagy zenehallgatás közvetlen napsütésben.
Tehát mindenki óvatosan használja a telefonját, mert problémák léphetnek fel működésében.

Parancsok ujjlenyomatra

Az Apple még tavaly beadott egy szabadalmat, amelyben leírja a mobil készülékek ujjlenyomattal történő vezérlését. Vannak olyan életszituációk, amikor nehéz eltalálni a megfelelő gombot pl. motorozás, tornázás. Mint a lenti képen is látható, lehetőség nyílna bizonyos gombokhoz ujjlenyomato(ka)t rendelni, amelyeket a beépített ujjlenyomat-olvasó(ko)n keresztül értelmez a készülék.
Hasznos fejlesztés lenne, arról nincs információnk mikor valósulna meg, ha egyáltalán megvalósul. Én azért nagyobb lehetőséget látok a bekapcsoláskori azonosításban, arra biztosan vevő lennék.


Karaoke az iPhone-ban

Önjelölt énekeseknek is szabadalmaztatott az Apple egy lehetőséget. Nem egyszerűen énekelni lehet, hanem a készülék pozitív vagy negatív formában vissza is jelez az ének minőségéről. Megmutatja a kívánt hangmagasságot, az énekelt hangmagasságot és a különbséget. Azért ha valakit nagyon idegesít a hamis éneklése, ki tudja kapcsolni ezt az opciót :)
Szintén nincs információnk, arról hogy ez melyik verzióban valósulna meg, de jó buli lenne.

Olvass tovább!

2009. július 2., csütörtök

Már twitteren is

Létrehoztam egy twitter accountot, aki akar csatlakozhat hozzám:

http://twitter.com/jimny21

Néhány fontos dolgot, breaking news-t először ide lökök ki.

Olvass tovább!

Gyengébb a 3GS 3G-s hálózati vétele?

Érdekes írás jelent meg a MacWorld-ben a 3GS 3G-s hálózati vételéről.
Amint a cikkíró megkapta a 3GS-t, szinte azonnal tapasztalta, hogy a telefon többet van EDGE hálózaton, mint 3G-n, nem úgy mint korábbi 3G-s készüléke. Mivel a régi telefon a felesége használatában van, letesztelte őket. Mindkettőn kikapcsolta a wifit és azt tapasztalta, hogy számtalan esetben a 3GS EDGE-n volt, míg a 3G a 3G hálózaton. Azokban az esetekben is előfordult, amikor a két készülék egymás mellett feküdt. Fordítottja soha sem történt meg. Utánanézett az interneten és mások is tapasztalták ezt a jelenséget.
Nosza, felhívta az Apple Support-ot. Ott elmondták neki, hogy ez teljesen normális, nincs vele semmi probléma. Ugyanis a 3GS-ben lévő szoftver status bar kijelzése pontosabb, mint a sima 3G-ben lévő szoftveré. Amíg a 3G telefon 3G hálózatot mutat, lehet hogy már EDGE-n van. Más szóval a két készülék ugyanazon a hálózaton van, de eltérőt mutat. A probléma leginkább akkor jelentkezik, ha a 3G hálózat szélén vagy. Ilyenkor kapcsolgat ide-oda.
A problémával kapcsolatban felmerül néhány kérdés:
1, Miért kapcsolgat a 3GS, amikor a 3G-s szignál erős? Az Apple Support szerint a megnövekedett forgalom miatt csökken az elérhető sebesség, ezért kapcsol EDGE-re.
2, Másrészről az Apple állítása szerint - de ezt a cikkíró nem tudta megerősíteni – a hálózat a frissen csatlakozottaknak elsőbbséget ad. Ez azt jelenti, hogy a megnövekedett forgalom miatt a legrégebben csatlakozottakat rakja át EDGE-re. Ennek kiküszöbölésére annyit kell tenned, hogy a Settings -> General -> Network menüpontban kikapcsolod a 3G-t, vársz pár másodpercet és visszakapcsolod. Viszont ez a művelet a cikkírónak nem mindig járt sikerrel.
Arról nincs információnk, hogy a 3.1-es firmware-ben javították-e ezt a problémát.
Addig is jöjjön egy ujjgyakorlat a jelerősség megállapítására. A Tárcsázóba írd be a *3001#12345#* karakterkombinációt, majd nyomd meg a Call gombot, mintha hívást kezdeményeznél. Erre feljön a Field Test Mode. A jelerősség numerikusan megjelenik a bal felső sarokban, a térerő helyén. Látsz egy negatív számot, amely ha minél nagyobb, annál erősebb a 3G-s jel. Tehát a -50 jobb, mint a -100. Az ideális jelerősség -50 körül van. Nekem -100-as értéknél a letöltés 2500 kbps, a feltöltés 192 kbps volt.
Érdekes bug, azért az Apple odafigyelhetett volna jobban a sima 3G-s firmware-re.

Olvass tovább!

Vajon ez milyen játék?

Érdekes cikk jelent meg a Toucharcade-n. Sok információt nem adtak, de csatoltak egy képet és egy linket.

http://www.coming-on-iphone.com/

Mint a kommentekből kiderül, az URL-t a kanadai Gameloft jegyeztette be. A játék GTA típusú, nevére két találgatás is van: The Cartel és Gangster 2. A videó elég impresszív, de nem valószínű, hogy a játékban ilyen akciójeleneteket láthatunk. Azért egy rövid időre bevillan a felsőkamerás nézet, amelyre nagyobb esély van. Megjelenés valamikor a nyáron.

Olvass tovább!