2009. május 31., vasárnap

Új képek az autófókuszos kameráról és az iránytűről

Egy kínai honlapon megjelent néhány kép, mely a digitális iránytűt és az autófókuszos kamerát mutatja be.
Autófókuszos kameránál a képernyőn megjelenik egy kék négyzet, amelyet az ujjunkkal lehet mozgatni, oda fókuszál a kamera. A képe alján látható, hogy videofelvételre is alkalmas az új készülék.


Összehasonlították a harmadik és a második generációs készülék fotózási képességét is. Első kép az új készüléké, második a 3G-jé. Látható, hogy az új készülékkel készített kép az autófókusz miatt tisztább.A digitális iránytűről is van egy kép, melyhez egy beépített szoftver is jár.


A mellékelt linken még van néhány kép a diktafon funkcióról, részvényes alkalmazásról, az MMS küldésről, az akksitöltöttség százalékos kijelzéséről és a CPU aktivitásról is.
A képek elég homályosak, nem tudom miért digitális fényképezőgéppel kellett készíteni, miért nem lehetett a telefonról közvetlenül képernyőképet csinálni…

Olvass tovább!

2009. május 29., péntek

Napi hírek 2009.05.30.

Mai hírekben újra szó lesz Jobsról, két új 3.0-ás funkcióról és a nyomtatott áramkörök szállításáról.


Jobs bement dolgozni

Tegnapelőtt számoltam be arról, hogy Steve Wozniak beszélt Jobs-al és egyáltalán nem tűnt betegnek. Nos, friss hír hogy Jobs tegnap bement a cég központjába és ott részt vett egy igazgatói megbeszélésen. Arról nincs hírünk, hogy miről folyt a megbeszélés.

Új 3.0-ás funkciók

Új funkciókra derült fény a 3.0-és FW-ben. Az egyik újítás, hogy meg lehet fordítani a szöveg irányát. A 3.0-ban mutatták be a copy-pastet. Kiválasztásnál van két nyíl, egyetlen kattintásra megfordul a szöveg. Ez elsősorban a héber és arab nyelvekben jön jól, mivel ők jobbról balra írnak. Ha kitörölsz valamit, akkor a telefon rázásával visszavonhatod a törlést (mint az Undo).


Másik funkció az iTunes Store-ban lévő dalokhoz lehet kommentárt írni. Sajnos nekünk magyaroknak ez nem fog menni, mivel még nem vásárolhatunk az iTunes Store-ból dalokat.


Megkezdték az új készülék alkatrészeinek szállítását

Öt tajvani gyártó kapott megbízást az új iPhone nyomtatott áramköreinek szállítására. Közülük a Nanya Printed Circuit Board, Tripod Technology és az Unimicron Technology már hivatalosan is meg lett erősítve, mint szállító. Ezek szerint a gyártás hamarosan indul, már csak be kellene mutatni a készüléket…

Jövő héten E3

Mi is az az E3? Az Electronic Entertainment Expo rövidítése. Ez a világ egyik legnagyobb számítógépes játékvására, amin az Apple ugyan nem vesz részt, de mivel az iPhone játékplatformmá nőtte ki magát (a több mint 46 ezer alkalmazás között 8900 játék található), ezért igencsak figyelnünk kell az eseményre. A vásárt június 2-4 között Los Angelesben rendezik, és jelentős fejlesztők mutathatják be új játékaikat. Kíváncsian várom milyen újdonságokat jelentenek be, mit lehet még az iPhone-ból kihozni, mi az ami még nem került publikálásra.

Olvass tovább!

Pofátlanság teteje (Palm Pre az iTunes-ban)

Elsőre furcsán hangzik, de a Palm úgy alakította ki a Pre-t, hogy az iTunes 8.1.1-es Mac-es és Windowsos verziója is felismerje. Nem elég, hogy jó néhány tulajdonságot átvettek az iPhone-tól (multitouch, egyetlen gomb a telefon elején, hasonló dokkoló), mostanra kiderült, hogy az iTunes-hoz is tud a telefon kapcsolódni. Olyan mintha iPod-ot vagy iPhone-t csatlakoztattál volna (kódlopás?).
Másodszori nekifutásra azért nem lepődök meg a híren. A Pre-t az Apple korábbi hardverfőnöke, Jon Rubenstein által vezetett csapat fejlesztette ki (Apple-től átvett dolgozókkal), így nem volt olyan nehéz dolguk, mint azt gondolnánk. A Pre ugyan nem tud az iTunes Plus előtt vásárolt DRM-védelemmel ellátott dalokat lejátszani és alkalmazásokat szinkronizálni, de MP3, képek és videók nem jelentenek neki problémát.
Kíváncsian várom az Apple reakcióját. Ha a Pre használók az iTunes-ban vásárolnak maguknak dalokat és filmeket, az még az Apple-nek is jó lehet, de most nem ez az elsődleges szempont. Már azon is felkapták a vizet, hogy a Palm átvette a magukénak tartott multitouchot, most az iTunes csatlakozás után pedig övön aluli ütést kaptak. Képzelem Steve Jobs milyen ideges lehet…

Olvass tovább!

2009. május 28., csütörtök

Napi hírek 2009.05.28.

Mai hírekben szó lesz a még be nem mutatott új készülék már kapható alkatrészeiről, Steve Jobs egészségéről és egy új focis játékról.

Telefon nincs, alkatrész már van

Nemhogy megjelent volna, de még be sem jelentették az új iPhone-t, azonban már kapható hozzá alkatrész. A linkelt honlapon két alkatrészt láthatunk, egy keretet és egy LCD képernyőt.
Ami a kereten feltűnő, hogy máshová tették a felső hangszórót, így helyet biztosíthatnak az előlapi kamerának. Megváltozott a színe is, már nem krómozott a szegély, hanem fényes fekete, amely az ötödik generációs iPod U2 Special Edition-re emlékeztet.
Ami még érdekes és megkérdőjelezi a képek valódiságát, az az hogy az LCD képernyő olcsóbb, mint a keret…
Nos, amíg nem mutatják be az új készüléket, addig semmiben sem lehetünk biztosak.Jobs duzzad az energiától

Régen hallottunk konkrét dolgokat Steve Jobs egészségéről. Nagy a titkolózás állapotáról és visszatéréséről is.
Steve Wozniak, Jobs régi haverja és munkatársa, mellesleg az Apple társalapítója telefonon beszélt vele és elmondása szerint egyáltalán nem hallatszott betegnek vagy olyan embernek, aki egészségügyi problémával küzd, inkább „egészségesnek és energiával telinek tűnt”, bár sohasem kérdezte őt közvetlenül az egészségéről.
Ennek egy kicsit ellentmond a múlt havi információ, melyben ügyvédje közölte egy ingatlannal kapcsolatos megbeszélésen, hogy Jobs nem tud megjelenni, „Nem hiszem, hogy elég erős lenne, akár éjszaka egy óráig is várhatunk.”
Reméljük Jobs állapota javul és júliusban visszatérhet a céghez. Pletykák szerint csak az elnöki széket tartja meg, a vezérigazgatóit nem. Mindenesetre várjuk a további híreket.

Egy újabb focis játék

A Real Soccer 09 már régen megjelent, a FIFÁ-ra még várunk, közben pedig az Exient nevű fejlesztő cég bejelentette az X2 Football 2009 játékot. Az Exient egyébként olyan Nintendo DS-es sportjátékokban működött közre, mint a FIFA09, Madden NFL 09, vagy a PSP-s Tiger Woods PGA Tour 09.
Az irányításra egy analóg pad szolgál, a képernyőn megtalálható a passz, lövés és a beadás gomb is. A játékban lesz Training mode is, ahol meg lehet tanulni az irányítást és lehet gyakorolni is. Gyakorolhatunk tizenegyeseket is, az ujj elhúzásával lehet irányítani a lövést, kapusként pedig a kesztyű mozgatásával lehet vetődni.
A játék hivatalos licenszeket nem fog tartalmazni, mivel a klub- és bajnokság licenszek drágák voltak, csak válogatottak lesznek a játékban, de a játékosnevek korrektek lesznek. Tízféle bajnokság lesz, közte EB és VB is.
A játék már az Apple-nél van jóváhagyáson, bármikor megjelenhet. A következő verzióba tervezik a multiplayert is, ez évvégéig várható.
Addig is jöjjenek a képek.
Olvass tovább!

2009. május 27., szerda

Napi hírek 2009.05.27.

Mai hírekben szó lesz hat készülékről és a Flight Control új verziójáról.

Már 6 új készüléknél tartanak

Lassan lehetetlen követni ki hány új készüléket vár. Aki számítani akar a szakmában, az bemond egy számot, amit „titkos belső információ” alapján kapott.
Most éppen hat új készüléknél tartunk. Az iLounge szerint az Apple sebesség alapján fogja differenciálni a készülékeket. Lesz egy „lassú” 3G-s, egy gyorsabb 3.5/3.75G-s (már az elnevezés is bizarr, 3.75G) Az adott szolgáltató rendszerének gyorsasága szerint fogják a készülékeket árulni. Lassú ország lassú telefon, gyors ország gyors telefon. A harmadik készülék Kínának készül.
A készülékek tárolókapacitásáról is megoszlanak a vélemények. Van aki 8/32 GB-osakat vár, másvalaki szerint pedig 16/32 GB-osak fog kijönni. Szerintem a 16/32 lesz a nyerő.
Slusszpoénként bedobták, hogy az új iPhone hátlapja kevésbé karcolódó matt műanyag lesz.Új Flight Control térképek (és gépek)

A Firemint nyilvánosságra hozta népszerű légiirányítós játékának, a Flight Controlnak új térképeit. Egyelőre csak bélyeg formában vannak képeink, de jól kivehető, hogy lesz vízi leszállópálya is.
A fejlesztő elmondása szerint az 1.2-es verzióban (melyet már elküldtek az Apple-nek jóváhagyásra) több új gép is lesz.
Ha lesz vízi leszállópálya, akkor kell hidroplánnak is lennie :)

Olvass tovább!

2009. május 26., kedd

Fess iPhone-on!

A heti New Yorker magazin címlapján egy olyan festmény van, amit iPhone-on készítettek. Jorge Colombo kiállt Madame Tussaud panoptikuma elé és a Brushes nevű alkalmazással elkészítette a képet.
Elmondása szerint februárban kapta a telefont és azért vette meg az alkalmazást, hogy egy kicsit szórakoztassa magát. Egy éjszakai vezetés során fedezte fel a digitális rajzolás előnyét, mivel korábban csak akkor tudott sötétben rajzolni, ha elemlámpája, vagy bányászsisakja volt. Az említett képet egy óra alatt készítette el, a járókelők azt hihették, hogy csak a leveleit ellenőrzi.
Az alkalmazással minden ecsetvonást rögzíteni lehet, a Brushes Viewer nevű programmal pedig videót lehet a folyamatból készíteni. A mellékelt videón látható a mű keletkezését. Szép alkotás, jó kézügyességű és kreatív emberek kiélhetik fantáziájukat az alkalmazással.

Olvass tovább!

2009. május 25., hétfő

A Nagy Testvér figyel

Korábbi cikkemben beszámoltam egy fejlesztőről, aki a Pinch Media által kifejlesztett megoldást használta az alkalmazás használatának monitorozására.
Nos, egy másik fejlesztő is be akarta építeni a modult saját alkalmazásába, véglegesítés előtt kipróbálta mit is tud ez a módszer és meglepő eredményeket vett észre. A Pinch Media honlapján keresztül meg lehet tekinteni melyik országban használták az alkalmazást, mennyi ideig futott a program, milyen iPhone/iPod-on használták stb.
Na de hogyan értesül erről a Pinch Media? Az alkalmazás bezárásakor MINDEN esetben elküldi a honlapnak a következő információkat: iPhone UUID (a készülék egyedi azonosítója), iPhone FW verziószáma, készülék típusa, az alkalmazás indításának és bezárásának időpontja, és ha engedélyezted, akkor a készülék GPS koordinátája (lásd mellékelt kép)


Ha éppen nincs aktív internet kapcsolatod, akkor egy sqlite adatbázisba menti az adatokat és a következő csatlakozásnál küldi el az információkat. Ez az egész a háttérben működik, nem veszel észre semmit belőle, az alkalmazás sem figyelmeztet semmire.
A fejlesztőt izgatta a dolog és megnézte a telefonján lévő 30 alkalmazás közül hány használ ilyet (csak jailbrekalt készüléken tudod ellenőrizni a könyvtárszerkezetet, megoldást lásd a cikk végén). Összesen 9 (!) alkalmazást talált, ahol a program fejlesztője beépítette a Pinch Media megoldását.
Elég elkeserítő a helyzet. Pinch Media Analytics Tools for iPhone megoldás hasonló a Google Analytics-hez, de amíg pl. egy honlapon a HTML-kódot átnézve láthatod a Google Analytics-t, addig jelen esetben semmi esélyed nincs az ellenőrzésre. Meg kell bíznod a fejlesztőben, hogy az adatokat bizalmasan kezeli és nem él vissza az információkkal. Ráadásul a Pinch Media honlapján közzétett információk teljeskörüségéről sem vagyok teljesen meggyőződve, ki tudja hány olyan információ van amit gyűjtenek, de nem jelenítenek meg…
Egyetlen megoldást látok a problémára (illetve kettőt, de a második az, hogy az ilyen alkalmazást nem vásárolod meg): a fejlesztő a leírásban vagy az alkalmazás indításakor figyelmeztet az adatgyűjtésre. Így aki nem akar statisztikai adat lenni, nem használja az alkalmazást.
Te is ellenőrizheted a Pinch Media használatát: keresd a pinchmedia alkönyvtárat az adott alkalmazás Documents könyvtárában. Célszerű összegyűjteni az ilyen alkalmazásokat, ezért kommentbe írjátok be az alkalmazás nevét és verziószámát.

Olvass tovább!

2009. május 24., vasárnap

Napi hírek 2009.05.24.

Mai hírekben újra szó lesz az Eucalyptus ebook olvasóról és a Sims 3-ról.

Mégis beengedték az Eucalyptust az AppStore-ba

Két napja írtam, hogy az Eucalyptus nevű ebook alkalmazást visszautasították, mert többek között a Kámaszutrát is lehetett vele olvasni. Nos, a fejlesztőt felhívta egy Apple vezető (minő csoda!), megtárgyalták az esetet, és szűrő nélkül engedélyezték az alkalmazást.
Aki meg akarja vásárolni a magyar AppStore-ban megteheti, de elég borsos az ára, 7.99 euró.Sims 3 ingame videó

EA közzétett egy ingame videót, amely bemutatja a játék részleteit, irányítását. A játék célja, hogy egyszerűen életben maradj, lehet pl. dolgozni, házat szépíteni, horgászni, aludni. Jónak ígérkezik a játék, de néha előfordul kisebb akadás. Remélem június 2-ig optimalizálják és ilyen típusú probléma már nem fordul elő.

Olvass tovább!

2009. május 23., szombat

Bakik napja

Az osztrák T-Mobile honlapján rövid ideig feltűnt a még nem bemutatott 32 GB-os iPhone vásárlási lehetősége. A kép lent látható, amit azonban mostanra eltávolították. Árazás szempontjából érdekes, hogy 0 eurótól lehet a készüléket megvásárolni.


Közben az ausztrál Vodafone olyan körlevelet küldött a boltjainak, hogy a 16 Gb-os iPhone a végnapjait éli (End of Life) és már csak korlátozott számban érhető el. Azért érdekes, hogy a 8 Gb-osról nem küldtek semmit, pedig azt gondolná az ember, hogy azt váltják le, nem a 16 GB-osat…


Úgy látszik ma a bakik napja van, mert az AT&T-nél sincsenek topon a számítástechnikusok. Egy vásárló Blackberry-re akarta becserélni készülékét és meglepetéssel tapasztalta, hogy 355 dollárért beszámítják a 32 Gb-os iPhone-ját is. Sőt ha csak egy 16 GB-os készüléke van, az 205 dollárt ér.
Cikk írásakor még ki lehetett próbálni ezen a linken, tényleg felhozta a 32 GB-os modellt. (Egyébként ki az az elvetemült, aki be akarja cserélni iPhone-ját ? Követ rá!)


Közben az AT&T cserekészülékként már nem újat ad, hanem felújított telefont.
Ezek után kíváncsian várom a WWDC-t vajon lesz-e bejelentés vagy sem.

Olvass tovább!

2009. május 22., péntek

Napi hírek 2009.05.22.

Mai hírekben szó lesz két álláshirdetésről és egy elutasításról.

Álláshirdetések

Az Apple több új álláshirdetést tett közzé melyben új munkatársakat keres.
Az elsőben olyan tapasztalattal rendelkező mérnök jelentkezését várja, aki jól ismeri az ARM processzorok NEON egységének architektúráját. A jelenlegi iPhone-ban ARMv6 processzor van, NEON nélkül. A NEON egység felelős a multimédiás alkalmazások gyorsabb futtatásáért, az egység az ARMv7 Cortex processzorba van beépítve, amelyet a pletykák szerint a következő generációs iPhone alkatrésze lesz. Ezek szerint készülnek egy újabb modellre, amelyet 2010-ben mutathatnak be.
A második hirdetésben olyan munkatársat keresnek a multimédiás csapatba, aki gyakorlattal rendelkezik a wifis és mobilhálózatos valós idejű média (streaming) és hálózati alkalmazások terén.
Érdekes kombináció: lehet hogy iPhone-on keresztül az iTunes-ban streamingelni lehet majd filmeket?

Újabb értelmetlen elutasítás

Az Apple újra bebizonyította, hogy elég nagy fejetlenség mutatkozik az alkalmazások elutasítás körül. Most egy ebook-olvasót dobott vissza, igencsak belemagyarázott indokkal.
Az Eucalyptus nevű alkalmazással a Gutenberg Project archívumában lehet keresni és szöveg formátumban könyveket letölteni. A visszautasítás indoka az volt, hogy ily módon le lehet tölteni a Kamaszútrát. A fejlesztő hiába indokolta meg, hogy a program csak keres és letölt, nincs benne semmilyen szexuális tartalom és az AppStore-ban található más alkalmazások is lehetővé teszik a nevezett könyv olvasását (pl. az eReader, Stanza vagy a héten elfogadott Kindle újabb verziója), többszöri nekifutásra sem sikerült engedélyeztetni az alkalmazást. Értetlenül áll az eset előtt azért is, mert ha egy tini szexuális tartalmat akar megszerezni, akkor letölt egy ingyenes bikinis alkalmazást, nem fog 9.99 dollárt fizetni az Eucalyptusért.
Végső elkeseredésében blokkolta a Kamaszútrát és így adta be engedélyeztetésre az alkalmazást. Most az Apple-nél a labda, érdeklődéssel várom az újabb fejleményeket.
Az egész procedúrában az az érdekes, hogy hiába az SDK, a jóváhagyók szubjektív elbírálásán múlik egy alkalmazás megjelentetése vagy elutasítása.
Aki kíváncsi a fejlesztő kanosszajárására, az itt elolvashatja a fejleményeket.

Olvass tovább!

New York Nights: egy Sims típusú játék

Iphone-ra rengeteget fejlesztő Gameloft bejelentette, hogy portolja a mobiltelefonokon már nagy sikert aratott New York Nights: Success in the City nevű játékát.
A játékban a magunkra öltött férfi vagy női karakterrel kell éjfél és hajnali négy óra között tevékenykednünk. Fejleszteni kell képességeinket, karriert kell építeni, kapcsolatokat kell létrehozni más emberekkel, amíg a mama-papa pénze kitart.
A Gamespot tesztje igen kedvező volt, remélhetőleg iPhone-ra is ilyen jó lesz a játék. Megjelenés a hónap végéig várható.

Olvass tovább!

2009. május 21., csütörtök

Borissza nemzet vagyunk

Tegnap megjelent az AppStore-ban egy újabb hazai fejlesztésű program, mely a magyar borvidékeket mutatja be.
A Hungarian Wines nevű alkalmazás bemutatja Magyarország 22 borvidékét, több mint 200 pincéjét és 500 fajta borát. Részletes leírást találunk egyes borokról és borvidékekről. A program kulinális ajánlásokat is nyújt, mert ajánlja a pincék által kínált borkorcsolyákat és egyéb helyi ételeket is.
A telefonba épített GPS segítségével megtalálhatjuk a legközelebbi pincéket, ahol megvásárolhatjuk kedvenc borainkat. A Kedvencek szekcióba betehetjük a tetszésünket elnyert pincéket, borokat, amiket megoszthatunk barátainkkal a „Tell a friend” funkcióval.
Az alkalmazás 0.79 euróért vásárolható meg a magyar AppStore-ban.

Olvass tovább!

iPhone fejlesztő kerestetik

A 3D Magic Kft. olyan programozókat keres, akik szeretnének iPhone-ra fejleszteni, de nincs pénzük az Apple regisztrációs díjat, könyvelőt és egyéb kiadásokat fizetni, illetve nem akarják a gyakran több hónapos tortúrát az Apple regisztrációval végigcsinálni.

A 3D Magic a fiatal fejlesztőket szeretné támogatni, akik színvonalas applikációkat tudnak készíteni, de nem akarják, vagy nem áll módjukban a másodlagos teendőket maguk végezni.

A 3D Magic a jelentkezőkkel szerződést köt, amelyben biztosítja, hogy a fejlesztő által generált összeg annak a számlájára kerül (esetleges könyvelési és egyéb költségek levonása után), s a 3D Magic kizárólag kiadóként adja a nevét a fejlesztett applikációhoz.

Az érdeklődők leveleit az a.beke@3dmagicbox.com címre várják, illetve MSN-en is lehet jelentkezni a hunnenkoenig@chello.at nicken.

Hivatalos honlap: http://3dmagicbox.com

Forrás: http://iphonejatekok.blog.hu/

Ui: kezdő programozóknak írtam egy cikket a fejlesztésről, ami itt található.

Olvass tovább!

Napi hírek 2009.05.21.

Mai hírekben szó lesz a push teszteléséről és a digitális iránytűről.

Push képek

Múlt héten az Apple beizzította push szervereit, így lehet tesztelni ezt a szolgáltatást. A push lényege, hogy az adott alkalmazás akkor is tud üzenetet küldeni, ha éppen nem fut. A MyAppleGuide bemutatott néhány képet, mely a szolgáltatást mutatja be.
Az adott alkalmazás indítása után megkérdezi, hogy akarod-e a push-t használni. Ha igent nyomtál, akkor be kell állítani a riasztás módját, mely lehet beep (sound), hang (alert) vagy badges. Alertnél az SMS-hez hasonlóan felugrik egy pop-up ablak az üzenet szövegével, míg badges esetében a nem fogadott híváshoz hasonlóan megjelenik egy szám az alkalmazás jobb felső sarkában.
A szolgáltatás a nyáron megjelenő 3.0 FW-ben lesz elérhető.
Jöjjenek a képek:

Digitális iránytűre utaló jel a bétában

Bétabányászok a 3.0 FW ötödik bétájában utalást találtak a digitális iránytűre (magnetometerre), amely a következő generációs iPhone-ba kerülhet beépítésre. Az iránytűt a japán Asahi Kasei szállítja, a chip 4*4 mm széles és 0.7 mm vastag.
Ez a cég készíti azt az érzékelőt is, amely alapján meg lehet állapítani, hogy a készüléket vízkár érte.
A digitális iránytű már beépítésre került az Androidos T-Mobile G1-ben, a lenti klipp bemutatja az eszköz használatóságát.

Olvass tovább!

2009. május 20., szerda

Napi hírek 2009.05.20.

Mai hírekben szó lesz a Palm Pre indulásáról és két iPhone pletykáról.

Június 6-án jön a Palm Pre

A Palm tegnap bejelentette, hogy a régóta várt Pre modelljét június 6-tól lehet megvásárolni. Ára kétéves hűségnyilatkozattal elvileg 200 dollár, de hozzájön még egy 100 dolláros költség plusz az ÁFA, tehát jóval 300 dollár feletti kiadás terheli a vásárlókat. A telefonhoz adnak hagyományos töltőt is, de aki nem akar a madzagokkal vesződni 50 dollárért vásárolhat drótnélküli töltőt is.
A telefon egyébként 8GB tárolókapacitást, kicsúsztatható billentyűzetet, 802.11b/g wifit, Bluetooth 2.1, 3.1 colos érintőképernyőt, GPS-t, 3 féle érzékelőt (fény, gyorsulás, távolság), levehető akkumulátort és egy 3 megapixeles kamerát tartalmaz. Legnagyobb előnye a valódi multitasking, a felhasználó választhatja ki mit akar a háttérben futtatni, nem a cég korlátozza bizonyos alkalmazásokra (mint az iPhone-nál). A készülék GSM hálózaton nem működik.
Európai megjelenés elvileg ősszel lesz, de ezt hivatalosan nem erősítették meg.


Két iPhone pletyka


Meg nem erősített hírek szerint július 17-től kapható az új iPhone és a következő tulajdonságokkal fog rendelkezni:
- 16GB és 32GB modell
- 199 dolláros és 299 dolláros ár
- 3.2 megapixeles kamera
- videofelvétel és szerkesztés
- képek és videók küldése MMS-en keresztül
- nem lesz krómozott csík a készülék szélén
- OLED képernyő
- másfélszeresére növelt akksi élettartam
- kétszeresére növelt RAM és sebesség
- beépített FM-vevő
- világító Apple logo a hátlapon
- gumi bordázatú hátlap
- beépített iránytű
- a kamera, GPS, iránytű és a Google maps forradalmi kombinációja, így azonosítani lehet a fényképeket és információt lehet szerezni a kép készítésének helyéről.
- valódi navigáció (turn by turn)
Ha jól megnézzük ezeket a tulajdonságokat, akkor alig van olyan, amit eddig ne hallottunk volna, csak összegyűjtötték ezeket az információkat. Július 17-i dátum nincs megerősítve. Ráadásul az a webhely, amelyik először hozta le ezt az információt egy eddig ismeretlen forrás volt és már nem elérhető… Mindenesetre klassz lenne, ha az új készülék rendelkezne a felsorolt tulajdonságokkal .

Közben olyan pletyka is napvilágot látott, hogy nem hardveres megkülönböztetés lesz az új modelleknél, hanem szoftveres. Mit is jelent ez? Elképzelhető, hogy lesz egy „Youtube” iPhone, mellyel lehet videókat rögzíteni, szerkeszteni és megosztani, míg egy másik iPhone csak az alap videórögzítést kínálja.
Az Apple szempontjából is egyszerűbb ez a változat, nem kell különböző hardvereket gyártania, amely távolra mutató problémákat vethet fel a gyártási eljárásban, volumenekben és költségekben is.

Olvass tovább!

2009. május 19., kedd

Gamegrip játékosoknak

Az AppStore-ban legnépszerűbb alkalmazások a játékok. Ezt felismerve egy ötletes kiegészítő-gyártó készített egy gamegripet, mely kényelmesebb fogást biztosít telefonunknak. Trinity nevű japán cég terméke több részből tevődik össze. Ha jól megnézzük a képet, akkor láthatjuk, hogy a műanyag tokot egy kék, izzadságálló szilicon veszi körül, így kisebb az esélye, hogy kicsússzon a készülék a kezünkből. A kék rész levehető és mosható, a gamegrip tömege 175 gramm.
Játék közben tölthetjük is a telefont, de mivel a hangszóró takarásban van, fülhallgatót kell használni. A gyártó elmondása szerint a telefon, email és iPod funkciókat ugyanúgy használhatjuk, mint gamegrip nélkül. A griphez adnak még egy fülhallgatót és egy fekete szilikon tokot is.
A kiegészítő 4980 jenért (kb. 11 ezer Ft) vásárolható meg, magyarországi szállításról nincs infóm, de aki tud japánul vagy megküzd a Google fordítással, az kipróbálhatja.Olvass tovább!

Sims 3 Trailer

EA kedvcsinálás végett nyilvánosságra hozott egy előzetest. Egy Mátrix-féle téma fut végig a traileren, amely bemutatja a játék nyitott világát, kezdve a saját Sim megalkotásával, a személyiségjegyek beállításán keresztül egészen a való világba való megérkezésig.
Korábban a Simek személyiségjegyeit nem lehetett konkrétan meghatározni, hanem azon múlott hogyan menedzselted az életüket. Most azonban saját tulajdonságokat is beállíthatsz. Lehet egoistát, idegbajost vagy akár könnyűvérű karaktert alkotni, a fejlődés innen indul.
Én már nagyon várom a játékot, konkrét megjelenési dátum azonban még nem ismert.

Olvass tovább!

2009. május 18., hétfő

AppStore iTunes nélkül

Aki nem akar vesződni az iTunes-al vagy éppen nincs a gépén a program (pl. munkahelyén), annak sem kell lemondani az Appstore-ban való böngészésről. Jónéhány replica weboldal foglalkozik az AppStore-ban található programokkal, néhány az AppStore hű mása. (Most tekintsünk el attól, hogy a telefonon keresztül is elérhetjük az AppStore-t, jelen leírás a számítógépes elérést mutatja be. Jelen cikk az iphonehungary.hu-n megjelent cikkem bővített változata)

Appshopper

Az Appshopper honlapja időrendi sorrendben mutatja az alkalmazásokat. Itt is lehet kategóriát választani, de külön láthatjuk a fizetős és ingyenes alkalmazásokat, a frissítetteket, újakat és azokat, amelyekben árváltozás történt.
A Keresés jól működik, nemcsak az alkalmazás nevére keres, hanem a leírásban is.
RSS beállítást is végezhetünk, így nem kell naponta látogatnunk az oldalt a frissítések miatt.


Egy alkalmazásra kattintva, kihozza azokat a részleteket, amelyet az AppStore-ba is láthatunk. Többlet az AppStore-hoz képest, hogy feltünteti az alkalmazásban történt változásokat: frissítések, árváltozások dátumait.


Az alkalmazásokat az iTunes-os átirányításban akár meg is vásárolhatjuk.

Appbeacon

Az Appbeacon oldalán először egy videó is megtekintésével tájékozódhatunk az oldal használatáról.
Elmagyarázzák, hogy hol, mit találhatunk, milyen funkciói vannak az oldalnak.


Ha maradandót akarunk alkotni, akkor ingyenesen regisztrálni kell. Így már kedvenc alkalmazásunkat felvehetjük a Bookmark megnyomásával a kedvenceink közé vagy a Sink All gombbal az adott kategóriát takaríthatjuk ki, így a következő látogatásunkkor már csak a friss alkalmazásokat láthatjuk.
Az oldal tetején láthatjuk az Új alkalmazásokat (New Apps), a Kedvencekbe berakottakat (Bookmark) és megjelölhetjük azokat, amelyeket már megvásároltunk (Owned). Ez utóbbinál változás esetén soron kívül infót kapunk az alkalmazásról.


Az oldal bal részén találhatóak az alkalmazások kategóriái, melyekre kattintva tizes csoportosításban kilistázza a programokat.


A kiválasztott alkalmazás nevére kattintva betöltődik a program oldala. Leírás hasonló, mint amit az iTunes-ban láthatunk, annyi plusszal, hogy kommentet fűzhetünk az alkalmazáshoz.


A Buy in iTunes gombra kattintva megnyílik az iTunes és megvásárolhatjuk az alkalmazást.

zAmazing

A zAmazing főoldalán megtekinthetjük a 10 legkedveltebb fizetős és ingyenes alkalmazást, legutóbbi árcsökkenéseket, sőt még az Amazonon keresztül kiegészítőket is vásárolhatunk.


Az iPhone Applications fülön teljesen olyan kép fogad minket, mint az iTunes-ban. Bal oldalon felsorolja a kategóriákat, középen az árcsökkenések, legjobb minősítések és a legjobb ingyenes alkalmazások láthatóak, jobb oldalon pedig a legnépszerűbb fizetős programok listáját tekinthetjük meg.
Adott kategórián belül árra is lehet szűrni.


Egy kiválasztott alkalmazás oldalán hasonló információk fogadnak, mint az iTunes-ban, a képernyőképeket külön fülön tekinthetjük meg.
Az alkalmazásoknál külön link mutat az iTunes-os vásárlásra.
A Keresés jól működik, nemcsak a címben keres, hanem a leírásban is.


Az iPhone Accessories fülön lehetőség nyílik az Amazonhoz kapcsolódóan kiegészítőket vásárolni.

Olvass tovább!

2009. május 17., vasárnap

Hiba az Ön készülékében van!

Létezik egy oldal, ahol az iPhone-on felbukkanó rendszerhibákat mutatják be. Van néhány érdekes kép is, nem tudom hogy mennyire Photoshoppal készültek, mindenesetre érdekesek :)

Olvass tovább!