2009. április 30., csütörtök

Mégsem tér vissza Jobs júliusban?

Steve Jobs nyolc évvel ezelőtt kérte egy, a kaliforniai Woodside-ban 1925-ben épült, elhagyott, 14 szobás, 1600 négyzetméteres ház lebontását és új, mai igényeknek megfelelő építését. Városvédő aktivisták azonban ezt ellenezték, mivel ezzel a néhány megmaradt spanyol típusú ház közül menne egy veszendőbe.
Az újabb meghallgatást keddre tűzték ki, azonban ezen Jobs nem jelent meg. Ügyvédje szerint: „Nem hiszem, hogy elég erős lenne, akár éjszaka egy óráig is várhatunk.”
Ez a kijelentés újabb találgatásoknak ad táptalajt. Jobs saját szándéka szerint június 30-ig van betegszabadságon, az Apple szerint is vissza fog térni. Reméljük javul a vezér állapota és tényleg vissza tud térni a második félévre.
Addig is jöjjön néhány kép a házról.
Olvass tovább!

2009. április 29., szerda

Napi hírek 2009.04.29.

Mai hírekben szó lesz a fehér 16 GB-os készülék árcsökkenéséről, új ikon díjcsomagról, a Microsoft okostelefon-tervéről és a 3.0 FW negyedik béta verziójáról.

Csökkentette a fehér 16 GB-os iPhone árát a T-mobile, új díjcsomag május 1-től

Valószínűleg a fehér készülék népszerűtlensége miatt a T-Mobile a fekete 8 GB-os készülék árszintjére csökkentette a fehér 16 GB-os telefon árát.
Sokan női telefonnak tartják a fehér készüléket, de ha hozzám vágnának egyet, nem nagyon érdekelne a színe. PSP-ből is fehér van, a ritkaság miatt még büszke is lennék rá. Ráadásul, ha valaki mégis cikinek tartja, akkor rakhat rá fekete tokot.
Május 1-től bevezetik az ikon 200 csomagot, amely havonta 5 ezer forintba fog kerülni, 200 perc belföldi irányban lebeszélhető percet, 1 GB adatforgalmat tartalmaz. Arról nincs infónk, hogy mennyit kell előre lecsengetni a készülékért. A konkrét feltételek itt olvashatóak.

Microsoft is okostelefont fejleszt?

Wall Street Journalban megjelent egy cikk, miszerint a Microsoft tárgyalásokat folytat a Verizonnal a jövő év elején bemutatandó okostelefonjának terjesztéséről. Tegnapi pletyka szerint a Verizon az Apple-el is folytat tárgyalásokat, ezek szerint két vasat tart a tűzbe (a kis utcalány)
Készülékről annyit lehet tudni, hogy érintőképernyős lesz, egy modernebb Windows Mobile fut majd rajta, valamint tartalmazni fogja az új Windows Marketplace for Mobile nevű boltot is, amely az AppStore mintájára fog működni. Microsoftnál a projekt a Pink nevet kapta, ami valljuk be elég idétlen név egy telefonprojekthez, hacsak nem nőknek szánják a mobilt. Információk szerint a Microsoft adja a designt, egy harmadik fél építi meg a készüléket, hasonló módon csinálja a Google az Androiddal is.
Ha tényleg Windows Mobile lesz az operációs rendszer, akkor személy szerint annyira nem tartok a riválistól…

Megjelent a negyedik béta és a iTunes 8.2

Apple megjelentette a 3.0 verzió negyedik bétáját, amelyhez már a 8.2 iTunes szükséges.
Konkrét részleteket még nem tudunk, annyi szivárgott ki, hogy
- a baseband 04.26.04-re változott,
- működik a Store beállítási oldala, több számlát is tud kezelni. Miért is jó ez? Bejelentkezel az egyikkel, letöltesz egy alkalmazást, kilépsz, bejelentkezel a másikkal, letöltesz egy alkalmazást, kilépsz stb. Erre a lehetőségre beindult a felhasználók fantáziája: a haverod megvásárolt egy alkalmazást. Mivel az AppStore külön fizetés nélkül engedi ugyanazt az alkalmazást többször letölteni, kölcsönkapod a jelszót a haverodtól és letöltöd magadnak ingyen és bérmentve. Másik lehetőség, amikor a magyar AppStore-ban nincs meg egy alkalmazás, de az amerikaiban megtalálható, akkor ilyen módon meg tudod azt szerezni.
- fénykép készítése után felajánlja az újra fotózást,
- médialejátszás közben látható a Bluetooth-os kapcsolódás,
- iTunes mutatja, hogy még mennyi idő van hátra a backup visszatöltéséből,
- iTunes támogatja a Blurayt.
A végleges verzió megjelenése nyárra tehető.

Olvass tovább!

Mégújabb NFS képek és részletek

Még mindig nem írhatunk a játék megjelenéséről, de az EA Mobile újabb képeket és leírást hozott nyilvánosságra. Jellemzők:
- Hot handling: kifinomult irányítás
- You’ve got the power: aktív nitro boost és sebességátlépés az ujj elhúzásával
- Trick rides: 20 féle autó, közte Porsche Carrera GT, Nissan 370Z (Z34), Lamborghini Gallardo és Pagani Zonda F, mindegyiknél egyedi irányítás.
- Edgy enviroment: a 3D-s grafika növeli a vezetési élményt, a követő kamera fokozza az élvezeteket.
- Go undercover: az interaktív Mission Map segítségével 24 titkos küldetést lehet elvégezni.
- Rule the road: győzd le a zsarukat a drámai utcai csatákban. Urald az utcát 8-féle versenymódban, pl: autópályás csata, sprint és zsaruk kiütése mód.
- Power achiever: újítsd fel az autódat a boost, sebesség, gyorsulás és irányítás javítása érdekében
- Tearin’it up: élethű ütközés- és utcai hangok hallatszanak vezetés közben.
- Your personal handler: animált klippeken keresztül küldetéseket és utasításokat kapsz a szexi Miss Chase Linhtől (Maggie Q játssza)
- Own it: testre lehet szabni a járgányt, utángyártott spoilereket, többféle kormányt, karosszéria kiegészítőket és színeket használhatsz.
- Driving tunes: olyan népszerű előadók dalai hallatszanak játék közben, mint pl. Airbourne, de akár saját zenét is lehet hallgatni.
A játék megjelenése persze még mindig nem ismert, hivatalos közlés szerint „hamarosan” megjelenik.Olvass tovább!

2009. április 28., kedd

Megjelent a Car Jack Streets, egy GTA típusú játék

Réges-régen, még a boldog békeidőkben Randal Meyers 1 millió dolláros kaszinó-adósságot halmozott fel. Már szinte el is felejtette, de egyik reggel egy hívás ébresztette fel békés álmaiból. Az olasz maffiafőnök, Frankie hívta, hogy eljött az ideje tartozása rendezésének. Két lehetősége van: hetente 50 ezres részletekben fizet vagy a vére az aszfalton fog folyni. Randal te vagy.
Ebben a GTA típusú játékban minden megengedett, hogy tartozásodat rendezd: különböző típusú autókat lovasíthatsz meg, segíthetsz bankrablóknak, fuvarozhatsz „cuccot”, de pizzát szállítva legálisan is megkeresheted a pénzt. Nyílván ezzel kevesebbet kereshetsz, mint illegális munkákkal. A cél elérésére persze komplett fegyverarzenál áll a rendelkezésedre: gépfegyverek, gránátok, rakéták stb.
A város elég nagy, egymás után kapod a feladatokat, amiket teljesítened kell. Felülnézetben lehet játszani, de az épületek, villanyoszlopok, hidak 3D-s nézetben láthatóak. A készítők (akik egyébként az első GTA részek létrehozásában is részt vettek) arra is ügyeltek, hogy a valóságos idő a játékban is megjelenjen. Ha éjszaka játszol, akkor a játékban is éjszaka van, ha délután két órakor, akkor olyan feladatot kapsz, amit 2:10-ig el kell végezned.
A képernyő tetején látszódik az életerő, a megkeresendő pénz és 4 csillagos rendszerben a rendőrségi kőrözés erőssége. A játékban jó kis zene szól, ezzel téve hangulatosabbá a játékot.
Akinek tetszett a Payback, az ezzel a játékkal is jót fog szórakozni, de erőszakossága miatt csak nagykorúaknak ajánlott. Az alkalmazás megvásárolható az AppStore-ból.

Olvass tovább!

Pletyka: együttműködés és két új készülék Verizonnál?

Bár a múlt héten Tim Cook, az Apple regnáló vezetője kategorikusan tagadta, hogy telefont készítenének a Verizonnak és a CDMA technológiát zsákutcának tartotta, a BusinessWeek-ben megjelent egy cikk, mely szerint már fél éve tárgyal a két cég egymással.
Persze ilyenkor is jön egy magát megnevezni nem akaró bennfentes, aki elhintette, hogy két készüléket mutattak be a Verizonnak: egy tablet formájú médialejátszót és egy iPhone Lite-ot. A készülékek elnyerték a Verizon vezetőinek tetszését.
Az ún. Media Paddel zenét lehet hallgatni, fényképeket és HD filmeket lehet nézni, sőt még wifin keresztül telefonálni is lehet. Alakra kisebb, mint az Amazon ebook olvasója, de érintőképernyője nagyobb annál.
Az új iPhone Lite egy kicsit vékonyabb és kisebb, mint a jelenlegi készülék. Jóval olcsóbban lehet előállítani, mivel ún. rendszer-a-chipben (system on a chip) megoldással sok chipet építenek egybe, ezzel leviszik a gyártási költségeket. Ezt az új chipet használnák a Media Padban is. A két készülék közül az egyiket a nyáron be is mutatnák.
Semmi biztosat nem tudunk. Jövőre jár le az AT&T exkluzív szerződése, ezért elképzelhető, hogy az Apple így akarja őket zsarolni egy számára kedvezőbb szerződés kicsikarása végett.

Olvass tovább!

2009. április 27., hétfő

Napi hírek 2009.04.27.

Mai hírekben szó lesz az új NFS trailerről és a 1 milliárdos veseny nyerteséről.

NFS Trailer

Az EA Mobile publikált egy videót a „hamarosan megjelenő” Need For Speed Undercover játékból. Már nagyon várom a megjelenést, remélem nem lesz nagyobb a füstje, mint a lángja.13 éves gyerek nyerte az 1 milliárdos verseny nyereményeit

Korábbi cikkemben már írtam az 1 milliárdos letöltési versenyről. Most az Apple nyilvánosságra hozta a nyertes nevét, aki nem más, mint Connor Mulcahey, aki a Connecticut állambeli Westonban lakik. Egyetlen alkalmazást töltött le, a Bump nevű kontaktcserélőt. Ő nyerte a 10,000 dolláros iTunes Gift Cardot, egy iPod Touchot, egy Time Capsule-t és egy MacBook Prot. Gratulálunk a nyertesnek, bár jobb lett volna, ha nem korlátozzák a versenyt 22 országra…


Olvass tovább!

2009. április 26., vasárnap

Office Golf - unalmas értekezletekre

Unalmas értekezletekre és a The Office című sorozatának népszerűsítésére hozta létre az NBC Universal az Office Golf nevű játékot, mely tulajdonképpen egy minigolf.
Indítás után választhatunk a szóló játékmód (Single player) és a többjátékos mód (Pass & Play) között.Mindkét játékmódban 4 pálya van 9-9 lyukkal, jellemzően a sorozathoz kötődően: Dwight’s Folly, Scranton Beach, Dunder Links, St. Michael’s Square. Célozni úgy kell, hogy a labdát megérintve hátrahúzod az ujjad, így irányt és erőt adsz a lövésnek. Pályánként haladva egyre nehezebb lesz a játék, kevesebb ütésből kell a lyukakba betalálni. Ha sikerül csúcsot dönteni, akkor felkerülhetsz a dicsőségtáblára.


Golfozás közben jó kis dzsessz muzsika szól, bár értekezlet közben ezt érdemes kikapcsolni :) A menüben megnézetjük az online dicsőséglistát és a sorozatból videókat tekinthetünk meg.


A játék könnyed szórakozásra ad lehetőséget, unalmas értekezleteket lehet vele túl élni.

Olvass tovább!

2009. április 25., szombat

A Special Phone – segítség látáskárosultaknak

AppStore-ban létezik egy program, mely a látáskárosultaknak nyújt segítséget. Az alkalmazással úgy lehet tárcsázni, hogy nem nézünk a készülékre, a beépített accelerometer funkcionalitását használja ki.
Összesen hat nevet lehet beállítani „gyorstárcsázásra”. Egy rázásra az első nevet, kettőre a másodiknak beállított kontaktot hívja fel stb. Opcionálisan a hívott fél nevét is rámondhatjuk, így a rázás után a tévedések elkerülése végett bemondja azt és csak utána indítja a hívást, amelyet egy rezgés is kísér. A neveket a Címjegyzékből kell kiválasztani, de arra figyelni kell, hogy ha +36-al kezdődik a szám, akkor a + jelet nem viszi át, tehát a számot át kell írni 06-ra.
Persze nemcsak látáskárosultak használhatják az alkalmazást. Nagyon jól jön, ha pl. vezetés közben kell valakit felhívni: elindított és megrázod, nem kell a tárcsázással bajlódnod. A program ikonját célszerűn az első oldalra kitenni.
Az alkalmazás 2.39 euróért vásárolható meg az AppStore-ból.


Olvass tovább!

2009. április 24., péntek

Új Flight Control képek

Firemint továbbította az Apple-nek jóváhagyásra a kirobbanó sikerű játék, a Flight Control újabb verzióját. Ebben a verzióban lesz online dicsőségtábla, több repülőtér és repülőgép. Az online dicsőségtáblán nem csak azt láthatjuk, hogy ki ért el kiemelkedő helyezést, hanem a Google Map segítségével megmutatja ki játszik a közelünkben.
A cég vezetője, Rob Murray elmondta, hogy a nagy érdeklődéssel várt Real Racing nevű játékuk is hamarosan megjelenik.
Addig is jöjjön néhány új kép a játékból.Olvass tovább!

Elérte az AppStore az 1 milliárdos letöltésszámot

Tegnapi napon, magyar idő szerint este 10:52-kor átlépte a bűvös szám az 1 milliárdos határt. Ezt az óriási letöltésszámot mindössze 9 hónap alatt sikerült elérni, tehát naponta átlagosan 3.7 millió alkalmazást kellett letölteni. Az induláskor még senki sem gondolta, hogy az alkalmazások ilyen módon való terjesztése ennyire sikeres lesz. (Korábbi cikkemben bemutatott, kiszivárgott képernyőkép valós volt :)
Az Apple a kerek számhoz közelítve komoly nyereményeket hirdetett meg. Aki április 10-e óta legalább egy alkalmazást letöltött, nyerhet egy $10,000 iTunes Gift Cardot, egy iPod touch-ot, egy Time Capsule-t és egy 17 colos MacBook Prot. Magyarországról sajnos nem lehetett a versenyben részt venni. A szerencsés nyertes nevét 10 napon belül hozzák nyilvánosságra.
Az AppStore-ban jelenleg több mint 35 ezer alkalmazás vásárolható meg, számuk naponta több százzal növekszik. A jubileum alkalmából közzétették minden idők legnépszerűbb fizetős és ingyenes alkalmazások listáját.
Fizetős alkalmazások:
1. Crash Bandicoot Nitro Kart 3D
2. Koi Pond
3. Enigmo
4. Bejeweled 2
5. iBeer
Ingyenes alkalmazások:
1. Facebook
2. Google Earth
3. Pandora Radio
4. Tap Tap Revenge
5. Shazam
Kíváncsi vagyok mikor érik el a következő milliárdot, de erre biztosan nem kell kilenc hónapot várni.

Olvass tovább!

2009. április 23., csütörtök

Fantasztikus Apple eredmény

Gazdasági világválság ide, recesszió oda, az Apple újabb fantasztikus negyedéves eredményről számolt be. Bevétele 8.16 milliárd dollár volt (előző év hasonló időszakában 7.51 milliárd dollár), nyeresége pedig 1.21 milliárd dollár (1.05 milliárd dollár).
Az első negyedévben 2.22 millió Mac-et (- 3 %), 11.01 millió iPodot (+ 3 %) és 3.79 millió iPhone-t (+ 123 %) adtak el.

„Nagyon elégedettek vagyunk az eredménnyel.”- mondta Peter Oppenheimer, a cég pénzügyi igazgatója. Hozzátette, hogy 29 milliárd dollár van készpénzben vagy gyorsan értékesíthető likvid értékpapírokban. Az összeg nagyságának érzékeltetéséhez: Magyarország 25 milliárd dollár hitelt volt kénytelen felvenni az IMF-től államcsőd elkerüléséhez…
A recesszió miatt a következő negyedévre az eredményekben kisebb csökkenést valószínűsítenek, de a menedzsment rendszeresen konzervatív terveket közöl.
Az AT&T-vel való együttműködésről Tim Cook elmondta, hogy abszolút meg vannak velük elégedve, nem tervezik a váltást és nem fejlesztenek a CDMA hálózatra sem készüléket (ezen lesz a Palm Pre).
Cook válaszolt egy netbookot firtató kérdésre is: „Ha innovatív terméket tudunk előállítani, akkor megjelenünk vele, de a jelenlegi netbookoknak apró billentyűzete, szörnyű szoftvere és nagyon kicsi képernyője van, nem olyan, amelyre a Mac logot ráraknánk. Ha az emberek olyan készüléket akarnak venni, amellyel lehet böngészni és emailezni, akkor ott van az iPod és az iPhone.”

Olvass tovább!

2009. április 22., szerda

Napi hírek 2009.04.22.

Mai hírekben szó lesz az 1 milliárdos letöltésről és az NFS-ről.

Kiszivárgott a milliárdos letöltés oldala

A becsült időpont előtt két nappal egy brazil gyerek megtalálta az 1 milliárdos letöltést köszöntő oldalt. Az Apple néhány hete kampányt indított az 1 milliárdos AppStore-os letöltés ünneplésére. A nyereményjátékban azok indulhatnak, akik egy ingyenes vagy fizetős alkalmazást töltenek le. Sajnos Magyarország nem vehet részt a versenyben, pedig komoly nyeremények vannak: iTunes Gift Card, iPod Touch, Time Capsule és egy MacBook Pro. A cég egy számlálót is elhelyezett az AppStore-ban, mely az aktuális letöltött alkalmazásszámot mutatja.
A brazil felhasználó a lent látható két oldalt találta meg, mely az 1 milliárdos letöltést köszönti.
Az Apple azóta a számlálót kirakta a főoldalra, a cikk írásakor még 7.5 millió letöltésre van szükség a bűvös szám eléréséhez. A kiszivárgott képekről nem lehet tudni, mennyire valósak, de mindenesetre nemsokára kiderül, milyen oldalnézet köszönti a jubileumot.
„Nemsokára” jön az NFS

Többszöri halasztás után „hamarosan” jön a Need For Speed, legalábbis az EA Mobile vezetője, Craig Law szerint. Egy újabb képernyőképet is nyilvánosságra hoztak, korábbi képek itt láthatóak. A csúszások miatt én már csak akkor hiszem el az NFS híreket, ha már megjelent a nagy érdeklődéssel várt játék.

Olvass tovább!

2009. április 21., kedd

Jövőre eltűnik a Palm?

Ez a blog leginkább az iPhone-al foglalkozik, de nem mehetünk el szó nélkül a legnagyobb kihívónak tekintett Palm mellett sem. A 24/7 Wall Street összeállította azon cégek listáját, amelyek a gazdasági válság miatt a közeljövőben eltűnhetnek a színről.
A lista tizedik helyét a Palm foglalja el. Legutóbbi piackutatási adatok szerint a Pret nem az iPhone és nem a Blackberry felhasználók fogják vásárolni, átcsábítás minimális lesz. Palmnak ebben a válságos időkben igen nehéz lesz az okostelefonok piacán komoly részesedést elérnie. Ráadásul a készüléket az USA-ban csak a Sprint fogja árulni. Róluk tudni kell, hogy csak a harmadik mobilszolgáltató az országban, folyamatosan előfizetőket veszít és nem GSM, hanem ún. 3G EVDO Rev A rendszeren szolgáltat.
Palm előző negyedévi eredményei katasztrofálisak lettek, messze alulmúlva az elemzői várakozásokat. Csak 482 ezer készüléket adtak el, 42 %-al kevesebbet, mint egy évvel ezelőtt, minden potenciális vásárló a Pret várta, veszteségük 95 millió dollár volt. Üzletpolitikailag nem volt szerencsés húzás az indulás előtt ennyivel bejelenteni a készüléket. Az Apple ilyen szempontból jól csinálja, mert csak utalásokat tesz az új készülékre, semmi konkrétumot nem lehet még tudni.
Összefoglalásképpen az újság leírta, hogy a Palmnak a Pre az utolsó esélye, de ebben a gazdasági környezetben még szerény részesedés megszerzésére sincs esélye a két versenytárs (Apple és RIM) mellett, jövőre eltűnnek a piacról.
Kívülállóként hozzátenném, hogy nem örülnék a Palm megszűnésének. iPhone tulajdonosként nyílván nem kívánok nekik sikereket, de megmaradásuk a verseny és a fejlesztések szempontjából ösztönző lehet az Apple-nek, mint azt a 3.0 FW újdonságaiban is láthattuk.

Olvass tovább!

2009. április 20., hétfő

4 megapixeles kép – már most!

Cydiában van egy alkalmazás, amellyel 4 megapixeles képet lehet készíteni, neve ClearCam.
A tegnap megjelent 1.1-es verzióval már
- GPS koordinátát is hozzá lehet adni a képhez,
- prémium verzióban teljes felbontású kép elküldhető emailként, nem kicsinyíti le 800*600 felbontásra,
- javított stabilitás és memóriakezelés,
- prémium szolgáltatások az összes felhasználónak 15 napra ingyenesen elérhetőek.
Az alkalmazás háromféle változatban kapható:
- Ingyenes verzióban „csak” a 4 megapixeles program és egy speciális képkészítése módszer van. Ez azt jelenti, hogy 2.5 másodperc alatt 6 képet lő el, és ezekből rakható össze az az egy, amit elment.
- 15 napos próbaverzióban pluszban van még méretfüggetlen képtárolási rendszer (Unlimited Photo Queue Size) és quickshot mód: 2 másodperc alatt 4 fényképet készít és a legélesebbet menti el.
- Harmadik változat a Prémium, amely egy időkorlát nélküli próbaverziónak felel meg.
Mivel már több, mint 470 ezren töltötték le a programot, ezért a prémium verzió árát 5.99 dollárra csökkentették. Az alkalmazás a BigBoss Cydia repóból vásárolható meg.


Olvass tovább!

2009. április 19., vasárnap

Készítsük el első iPhone alkalmazásunkat!

Az AppStore-ban találtam egy programot, mely komoly segítséget nyújthat kezdő iPhone programozóknak.
A How to make your first iPhone App nevű alkalmazásban 70 oldalon keresztül nagyon részletesen van leírva (angolul) a programozás rejtelmei, egészen az SDK letöltésétől a program Apple-höz való feltöltéséig. A leíráson belül előre lapozáshoz a képernyő jobb oldalát, visszalapozáshoz a bal oldalát, a főmenühöz a képernyő tetejét kell megérinteni.
Mindenkinek ajánlom, aki hozzá akar fogni első alkalmazásának írásához, de nem tudja hogyan induljon el. A program 0.79 euróért tölthető le a magyar AppStore-ból.
Olvass tovább!

2009. április 18., szombat

3.0 újdonságok

AppleInsider számolt be azokról az újdonságokról, amelyeket fejlesztők találtak a héten kibocsátott 3.0 változat harmadik bétájában.

Összes lap bezárása a Safariban

Már az összes oldalt be lehet zárni a Safariban. Eddig ha pl. hat oldalad volt nyitva, ötöt bezárhattál, de a hatodik ott maradt. Csak úgy lehetett eltüntetni, ha egy üreset nyitottál és a megmaradtat bezártad. Ezentúl a nyolcadiknál a bal felső sarokban is ott van a kis ’x’, amire rányomva az oldal eltűnik és egy üres oldal jön be helyette.Numerikus akksikijelzés

Aki Cydiából nem telepítette a Numeric Battery-t, az csak hozzávetőlegesen tudja megállapítani telefonja töltöttségét. A 3.0-ás verzióban találtak 22 db png fájlt, amely a numerikus megjelenítésre szolgál. A fájlok fele fekete betűvel mutatja a százalékos értéket, míg a másik fele piros színnel, nyilván ha a kapacitás egy meghatározott érték alá esne. Arról nincsenek hírek, hogy milyen formában mutatja az akksiban lévő energiát: szám és ikon vagy csak szám.Értesítés pushról

A harmadik bétában be lehet állítani a push adat érkezéséről történő értesítést. Három lehetőség kínálkozik: hangok, riasztás és számok. Ha nem akarunk egyáltalán értesítést kapni, akkor az egészet egy mozdulattal ki lehet kapcsolni.Adatfelismerés

Apple beépítette a gépelés közbeni automatikus adatfelismerést. A rendszer felismeri az email címeket, telefonszámokat, utcai címeket és rányomva közvetlenül indítható az adott alkalmazás, pl. email küldés.

Olvass tovább!

2009. április 17., péntek

Könnyítés kocogóknak és videochat

Macrumors talált egy olyan Apple-től származó szabadalmi beadványt, amely szerint ha készülék érzékeli a folyamatos mozgást, pl. kocogást, akkor felnagyítaná a képernyőn szereplő szöveget, gombokat stb.
Az első képen látszik a Címjegyzékben lévő nevek nagyítása, így könnyebben lehet megérinteni azokat. Csak azt hívjuk fel, akit akarunk, nem lesz „félretárcsázás”. Hasonló módon az alkalmazások ikonmérete is megnövekszik, így kisebb az esélye a félrenyomásnak. Arról nincs információnk, hogy melyik verziótól akarják alkalmazni a szabadalomban leírtakat.
Más érdekességet is rejt a kép. Ha jobban megnézzük, akkor a hangszóró felett 180-as számmal egy kamerát láthatunk, amely célzás lehet az új készülékben alkalmazandó videochatre. Attól tartok, hogy megerősítést csak a júniusi WWDC-n kaphatunk.Olvass tovább!

2009. április 16., csütörtök

Hamarosan frissül a Flight Control

Korábbi cikkemben már beszámoltam a játékról. A játék azóta is népszerű, első helyet foglalja el az AppStore fizetős alkalmazásainak listáján. Már akkor újabb bővítési igények merültek fel, tegnapi napon a Firemint bejelentette az upgradet.
Az április 24-ig megjelenő új verzióban már lesz online dicsőségtábla, amelyhez a cloudcell.com technológiáját használják. Másik újdonság az automatikus játékmentés lesz. Ezután ha játék közben kiléptél vagy jött egy hívás, akkor pontosan onnan folytathatod a gépek irányítását, ahol abbahagytad.
Persze a legnagyobb újítás a repülőterek és repülők számának bővítése lesz. Konkrét számot nem hoztak nyilvánosságra, reméljük legalább 3-4 új reptérrel bővül a játék.
Ez a játék kötelező darab, aki eddig nem próbálta ki, az 0.79 euróért megvásárolhatja az AppStore-ban.

Olvass tovább!

2009. április 15., szerda

Napi hírek 2009.04.15.

Mai hírekben szó lesz a 3.0 harmadik bétájáról, a Skype frissüléséről és egy magyar fejlesztésű játékról.

Megjelent a 3.0 harmadik bétája

Eltelt újabb két hét, amely azt jelenti, hogy az Apple hozzáférhetővé tette a 3.0 verzió fejlesztőknek szánt harmadik bétáját és az SDK-t is frissítette. Jellemzők:
- jelentős sebességjavulás,
- kisebb memóriaigény,
- kevesebb összeomlás,
- jóval gyorsabb copy-paste,
- jobb és gyorsabb Spotlight, elmenti az utolsó keresést is,
- gyorsabb szinkronizáció,
- MMS és 3G megosztása módosított ipcc fájllal,
- Youtube működik,
- Szülői felügyelet beépítése a játék közbeni újabb szint vásárlásakor.
Végleges verzió megjelenés nyárra tehető.Frissített Skype – jailbreakelt készülékeket nem támogatnak

Frissült a Skype, az 1.0.2-es verzióban egy üzenet fogad: „Ez a Skype verzió csak a nem módosított 2.2-es operációs rendszeren támogatott.” Ennek ellenére jailbreakelt készülékeken is működik.
Skype nyilvánvalóan azért rakta ezt az üzenetet a programba, mivel az előző verzió sok jailbreakelt készüléken a MobileSubstrate fájlból kifolyólag nem működött. A verzióban történt módosítások:
- javított támogatás azoknál a telefonszámoknál, amelyeknél nincs országkód,
- javították a hibakezelést azokban az esetekben, ahol havi előfizetés esetén vonalas vagy mobil hívás történt és nem jött össze a hívás,
- javították a problémát, mely akkor jelentkezett, ha új számlát akartak nyitni és egy hibás weboldalra történt az átirányítás,
- hibajavítás chat közbeni avatarra klikkeléskor (összeomlott az alkalmazás)iTunnel 3D – egy magyar fejlesztésű játék

Egy magyar fejlesztőkből álló csapat, a Cloubble gárdája készíti az iTunnel 3D nevű alkalmazást.
A játék során egy csőben száguldasz és a különböző formájú ajtókon keresztül kell minél messzebbre jutnod. Ha nekimész egynek, újra próbálkozhatsz, de kevesebb pontot kapsz. A teljes játékban 30 szint van, kedvcsinálónak lesz egy Lite verzió is, amelyben egy szintet kell teljesítened.
Pontos megjelenési időpont nem ismert, de már nem kell sokat várni. Addig is jöjjön egy videó.

Olvass tovább!

2009. április 14., kedd

Napi hírek 2009.04.14.

Mai hírekben szó lesz az EU mobil VOIP érdekében történt fellépéséről, az új készülékek számháborújáról és a Palm Pre indulásáról.

Európai Bizottság fellép a mobil VOIP-ért

A legtöbb európai mobil távközlési cég maga dönti el, hogy engedélyezi-e hálózatában a VOIP programok használatát. A német T-mobile abszolút letiltotta, és ez az EU Távközlési biztosában, Viviane Redingben kiverte a biztosítékot. Elmondása szerint fel kell lépni az ilyen piaci erőfölénnyel szemben, és szabad utat kell adni az innovatív szolgáltatásoknak. Már el is készített egy tervezetet, amely szabad utat nyitna a mobiltelefonoknak. Reding trösztellenes vádakkal is illette a T-mobilet a korlátozás miatt.
Reméljük az esetleges határozat következtében törvényes keretek között lesz a VOIP használható, és az egész hercehurcából a fogyasztók kerülnek ki győztesen.


Már három új telefonnál tartunk

Úgy látszik, ahogy közeledik a júniusi WWDC időpontja, az internetes újságok egymásra licitálnak a bemutatandó új modellek számában. Most éppen háromnál tartunk. Egy kínai lap szerint lesz egy 2.75G (EDGE) verzió, egy módosított 3G verzió és egy Kínának szánt modell (CDMA).
Személy szerint az EDGE-s modellt valószínűtlennek tartom. Szerényebb anyagi lehetőségekkel megáldott embereknek bizonyára jól jönne a készülék, de az Apple még sohasem lépett vissza a termékskálán. Ennyi erővel az eBayen is meg lehet vásárolni a készüléket.
Mindenesetre júniusban kiderül az igazság.


Májusban jöhet a Palm Pre

A Phone News szerint az amerikai mobil távközlési cég, a Sprint saját üzletinek kiadott belső feljegyzésében minden ügyfeles dolgozónak májusra szabadság tilalmat léptetett életbe, mivel ekkorra tehető a Palm Pre indulása. Az ügyintézők oktatását már el is kezdték.
Két tervezett indulási időpont van. Az egyik változat szerint az üzletek április végén, május elején kapják meg a készülékeket és május 17-el indulhat az értékesítés. Második esetben, ha a kívántnál csak kevesebb darabszámot szállítanak le, akkor az indulás június 29-re tolódna ki, mivel teljesen ki akarják elégíteni az igényeket.
Júniusi indulás összecsúszna az új iPhone bemutatkozásával. Tavaly a 3G-t június 9-én jelentették be és július 11-én indult a forgalmazás. Palm szempontjából üzletpolitikailag jobb lenne a májusi indulás, de meglátjuk addigra tudnak-e eleget gyártani belőle.

Olvass tovább!

2009. április 13., hétfő

Herod’s Lost Tomb – egy National Geographic játék

Ki gondolná, hogy a National Geographic is beszáll iPhone-os játékok fejlesztésébe. A Herod’s Lost Tomb nevű játékban Heródes király elveszett sírját kell megtalálni.
Hat városban kell kutakodni a sír részletei felől. Mindegyik városban két-három helyszínen a kell a képernyő alján lévő tárgyakat megtalálni, megérintve azt. A keresés nem is annyira egyszerű, mert néhány tárgy igencsak el van rejtve, nehéz észrevenni. Ha elakadnánk, akkor a képernyő tetejéről az elemlámpára kattintva megláthatjuk a tárgy helyét. Túl gyakran nem használhatjuk, mert a lámpának 30 másodpercre van szüksége az újratöltéshez. A sárga színű tárgyak a sír részletei, amiket a hátizsákban lévő ecsettel vagy ultrahangos készülékkel kell megkeresni. Két városban a szint teljesítéséhez puzzlet kell összerakni A keresés közben Indiana Jones-szerű zene szól, amely még inkább kincskereső hangulatot kelt.
Aki szereti a kihívásokat időre is játszhat, 5 perc áll rendelkezésére egy helyszínen.
A játék 0.79 euróért vásárolható meg az AppStore-ban.
A játéknak létezik egy egyszerűsített ingyenes verziója is.
Olvass tovább!