2009. február 28., szombat

Motorcycle Engine - Virtuális motorozás

Ilyenkor télen csak a nagyon bátrak és a postások motoroznak, ezért ha elvonási tünetek mutatkoznak rajtad, akkor figyelj!
Az AppStore-ban található egy alkalmazás, mely egy motor hangját utánozza, neve Motorcycle Engine. Az alkalmazás korábban Full Metal Throttle Chopper névre hallgatott, de egyáltalán nem volt chopperes hangja. Lehet, hogy ezért találta a fejlesztő jónak a név megváltoztatását.



Indítás után megjelenik a képernyőn egy fordulatszámmérő, kilométeróra és a gázkar. A beröffentés után a telefon magad felé billentésével adhatsz gázt, el kezd emelkedni a fordulatszám. Jobbra billentéssel felfelé válthatsz sebességet, balra billentéssel lefelé. Ha eléred a kritikus sebességet (80 mérföld/óra), a telefon még rezegni is elkezd. Előre billentve a készüléket elveszed a gázt és a motorfékkel „haladsz tovább”, csökkentve a sebességet és a fordulatszámot.
Jó kis pihentető program, de azért nagy nyilvánosság előtt ne játssz vele, mert azon veszed észre magad, hogy önkéntelenül utánozod a motorhangot. Az alkalmazás megvásárolható a magyar AppStore-ból 0.79 eurós áron.

Olvass tovább!

2009. február 26., csütörtök

Apple részvényesi közgyűlés

Tegnap az Apple megtartotta éves rendes közgyűlését. Ez volt az első alkalom, hogy 1997-es visszatérése óta Steve Jobs nem vett részt az eseményen.

A közgyűlésen semmi érdekes nem történt. Tim Cook beszámolt a cég fantasztikus eredményeiről. Négy év alatt megnégyszerezték bevételeiket, 8 milliárd dollárról 32 milliárdra, a nyereség 4.8 milliárdra nőtt, amely 18-szoros növekedést jelent. Tavaly 9.7 millió Macet, 55 millió iPodot és 13.7 millió iPhone-t adtak el.
Korábban több vád érte az Apple-t, hogy nincs utódlási forgatókönyve. Arthur Levinson IT tag beszámolt arról, hogy a kérdés az igazgatósági üléseken folyamatosan napirenden van. Jobs a napi teendőket átadta Tim Cooknak, jelenleg stratégiai kérdésekkel foglalkozik.
Újraválasztották az Igazgató tanácsot, köztük Al Goret is. Ez némely részvényesben heves indulatokat váltott ki, Goret bűnügyi konspirációval is megvádolták. Négy részvényesi indítványt is elvetettek, többek között azt, amely kötelezte volna a céget politikai adományok nyilvánosságra hozatalára.
A közgyűlés végén Kérdezz-felelek volt, amin egy részvényes megköszönte a cégnek az innovatív termékeket, majd gratulált Jobsnak, aki kedden töltötte be 54. életévét és felállva elénekelték neki a Boldog születésnapot.

Olvass tovább!

2009. február 25., szerda

Így működik a feltörhetetlen alkalmazás-védelem

Pár hete a Kali Anti-Piracy csoport bejelentette, hogy egy extra védelmi mechanizmust dolgozott ki az AppStore-os alkalmazások védelmére. Tegnap napvilágot látott egy írás, mely leírja ezt a mechanizmust.

A RipDev oldalán leírt módszer bepillantást enged a védelmi eljárásba.
Először tekintsük át, hogyan is működik az AppStore-os alkalmazások védelme. A cracker megveszi az AppStore-ból az alkalmazást, majd elindítja a telefonján. Az alkalmazást alapból védi az Apple DRM rendszere, de indítás után a rendszer kiolvassa a kulcsokat és a RAM-ban már a védelem nélküli program van. A cracker egy debuggert használ, amely megállítja az alkalmazás futását és a RAM-ról egy imaget (képet) hoz létre. Ezt az imaget letölti a számítógépére és létrehozza az ipa filet, amely már nem tartalmazza a DRM-et.
A Kali eljárása három, egymástól független modult tartalmaz:
• az első nem engedi meg az alkalmazás futtatását, ha a debugger már fut a telefonon.
• tegyük fel, hogy a cracker mégis túl jut az első védelmi vonalon. Ekkor indul a második fázis, az „antidump”. Mint fentebb írtam, a normál alkalmazás védelem nélkül található a RAM-ban, azonban ezzel a módszerrel a program a RAM-ban nem teljesen intergált módon található, nem lehet a tartalmát dumpolni, kirakni.
• harmadik fázisban a programkód különböző titkosítási eljárásokon megy keresztül, ezért ha a cracker meg is szerzi az image filet, az sérült lesz és nem fog működni. Ráadásul az eljárás minden alkalmazásnál más és más titkosítási procedúrát használ, ezért egy univerzális crack program nem tudja azt feltörni.
Még a Hackulous fórumán is elismerik, hogy az ilyen eljárással védett alkalmazást nagyon nehéz feltörni, pl. az iPref nevűt sem sikerült még.
Ha egy fejlesztő az alkalmazása védelmére ezt az eljárást akarja használni, akkor azt feltölti a Kali szerverére, ahol egy script a program köré építi a védelmi mechanizmust. A védett alkalmazást a fejlesztő továbbítja az Apple-nek, amely jóváhagyás után megjelenteti azt az AppStore-ban.
Persze a Kali is tudja, hogy nincs feltörhetetlen védelem, ezért csak azt ígérik, hogy feltörés esetén a lehető legrövidebb időn belül frissítik a kódolási eljárást.
A feltörhetetlennek tűnő eljárást azonban nem minden fejlesztő fogja használni, mert a Kali sajátságos árazási politikát folytat. A fejlesztőnek az alkalmazása árától függően kell egy 100-300 dolláros belépési díjat fizetnie, majd az eladott példányszámtól függően százalékos royalty díjat is kell fizetnie. Ez jó néhány fejlesztőt elrettenthet, azonban aki védeni akarja a programját, nem tehet mást, mert jelenleg nem ismert más hatékony védelmi eljárás.

Olvass tovább!

2009. február 24., kedd

Vezéreld iPhone-al a kocsidat!

Az tudtuk, hogy a telefonunk emailt küld, videókat játszik le, internetre csatlakozik, de hogy autót is tud irányítani?

A jövő heti genfi autószalonon mutatja be a svájci Rinspeed azt a koncepció autót, amelyet iPhone vezérel és iChange névre hallgat. A műszerfalra szerelt dokkolóba helyezett telefonon megjelenik egy nagy zöld gomb, melynek megnyomására beindul a motor. Vezetés közben más hasznos funkciókkal is bír az iPhone: többek között fel- és lekapcsolja az autó lámpáit, vezérli a mozgatható tetőt.



Az autó nem csak ebben különleges, hanem flexibilis a helykihasználása is. Alapból együléses, de ha a vezető úgy kívánja, plusz ülés hozható létre a tető hátsó részének átalakításával.



Az elektromos autó ereje a lítium-ion akkumulátorból jön, kétféle változatban készül, tömeggyártásba viszont nem megy. A 150 kilowattos erőforrású jármű 4.2 másodperc alatt van százon, csúcssebessége 220 km/h.



Egy profin összeállított videóban megtekinthető milyen is az autó.

Olvass tovább!

Rövid hírek 2009.02.24.

Mai hírekben szó lesz az igen előrehaladott állapotban lévő Bluetooth-os fileadatátvitel fejlesztésről és újabb pletyka látott napvilágot Steve Jobs egészségéről is.


Bíztató Bluetooth jelek

Bluetooth file adatátvitel fejlesztése végső stádiumba ért. MeDevil által fejlesztett alkalmazás nemsokára megjelenhet az iSpaziós Cydia repoban, már csak néhány hibát kell kijavítani.







Újabb találgatások Jobs egészségéről

Szombaton megjelent egy írás, melynek címe: Hol van Steve? Ebben egy régi chatelős ismerőse számol be arról, hogy Jobs az utóbbi hetekben nem használja számítógépét, még be sem jelentkezett a chat programba, pedig korábban egész nap online volt.
Erre a hírre újabb pletykák láttak napvilágot, vajon milyen egészségi állapotban lehet Jobs. A két héttel ezelőtti befektetési elemzői találkozón Tim Cook még azt mondta, hogy a vezér stratégiai dolgokkal foglalkozik. Reméljük Jobs állapota azóta nem romlott, és sokáig tud még a cégért dolgozni.
Mindenesetre az Apple holnap tartja éves közgyűlését, ahol nyilvánvalóan újra napirendre kerül a téma.

Olvass tovább!

2009. február 23., hétfő

iComic – képregények iPhone-on

Ma egy olyan alkalmazást ajánlok a figyelmetekbe, amellyel képregényeket lehet az iPhone-on nézegetni. Az iComic egy olyan program, amely képes kezelni JPG, png, gif és CBR formátumú képeket, de be kell csomagolni őket ZIP vagy CBZ formátumba. A fájlokat egy filekezelővel fel lehet másolni a telefonra vagy akár le is töltheted őket a netről.
Az alkalmazás indítása után a főmenübe jutsz, ahol láthatod a készüléken lévő képregényeket. Fekvő módban is nézheted a képregényeket, ehhez az indítás előtt el kell fordítani a készüléket. Egy teljes oldal elég kicsiben látszik, ezért a szokásos két ujjas mozdulattal 2.5x-ére lehet nagyítani a képet.
A Setting-ben többféle beállítási lehetőség létezik, nekem az jött be, ahol egy koppintás egy oldal előre, kettő koppintás egy oldal hátra, három koppintás pedig visszalépés a főmenübe. Be lehet állítani az animált oldalváltást is.
A fejlesztő oldaláról le lehet tölteni az angol nyelvű kezelési útmutatót.

http://red.halfmoon.jp/AppStore_iComic_V1.3_FAQ.pdf

Az alkalmazás a magyar AppStore-ból 0.79 euros áron vásárolható meg.


Olvass tovább!

2009. február 21., szombat

Aqua Moto Racing - jet ski iPhone-ra

Megjelent az Aqua Moto Racing iPhone-ra. Ez egy jet skis játék, mely igencsak jó játékmenettel és grafikával bír. Létezik egy fizetős és egy ingyenes változata is.
A teljes verzió főbb tulajdonságai:
- 7 féle nehézségű bajnokság a könnyűtől az extrém nehézig
- 18 különböző pálya, akár visszafelé történő versenyzéssel is
- Meghatározott idő alatti verseny arany, ezüst és bronz célidőkkel
- 3 valósághű pálya: Emerald Bay, Everglades és Long Beach Port
- Töltsd le a világ legjobb játékosának versenyét és játssz ellene, ő szellemszerűen jelenik meg
- Tuningold a motorodat: csúcs sebesség, gyorsulás, kormányzás és boost
- Online világranglista
Az ingyenes verzióban csak 1 bajnokság van kezdő szintű játékosoknak.
Nézzétek meg a játék trailerét:



A teljes verziós játék 2.39 euroba kerül, az ingyenes verzió pedig innen tölthető le.

Olvass tovább!

2009. február 20., péntek

SouthPark a Cydiában

Tegnapelőtti cikkemben beszámoltam arról hogy az Apple visszautasította a SouthPark megjelenését az AppStore-ban. A mai napon megjelent egy alkalmazás a Cydiában, mely nem ugyanaz, amit az AppStore-ban kívántak megjelentetni, de komoly köze van a sorozathoz. A SouthPark Mobile alkalmazás közvetlen linkeket ajánl a SouthPark weboldalhoz, ahol az összes epizód megtalálható és nézhető a telefonon keresztül.
Jöjjön néhány kép a programból.







Olvass tovább!

Mégis található az AppStore-ban valódi GPS program

A G-Map nevű alkalmazás még októberben jelent meg az AppStore-ban, de az 1.0-ás változat nem ért el számottevő sikereket, mivel csak 1 csillagos minősítéseket kapott. Február 7-én frissítették az alkalmazást az 1.2-es verzióval, amely már 3-5 csillagos értékeléseket szerzett. Ebbe a változatba belecsempészték a valódi navigációt is, kanyarodással (turn-by-turn), POI-kal, útlezárásokkal, újratervezéssel és 3D-s képekkel. Egyedül a hangnavigáció hiányzik, mivel az Apple tilt bármilyen valós idejű útbaigazítást. Az egészben az a vicc, hogy az alkalmazás indítása után megjelenik egy üzenet: „Ne használd a készüléket, amíg vezetsz!”
Egyelőre csak az USA nyugati és keleti részére van térkép (két külön alkalmazásban, 800-900 MB mindegyik), de márciusig Európa térképet is ígértek. Az alkalmazás 20 dollárba kerül.
Az alkalmazás megjelenése nem azt jelenti, hogy az Apple enyhítette volna a megjelenés feltételeit, egyszerűen figyelmetlenek lehettek a jóváhagyáskor. Azért kíváncsian várjuk, vajon a Sygic programját átengedik-e.
Jöjjön egy videó, amelyen látható az alkalmazás működése.

Olvass tovább!

Interjú D. Tóth Ottóval, a Countdown Timer magyar fejlesztőjével

Nemrégiben megjelent az AppStore-ban egy alkalmazás, mely a Countdown Timer névre hallgat. Ezzel a programmal nyomon tudjuk követni különböző nevesebb évfordulókat, mint pl. névnap, születésnap, házassági évforduló stb. A képernyőn láthatjuk, hogy mennyi idő van még hátra, de múltbéli események óta eltelt időt is meg tudja jeleníti. Így megnézheted, hogy a születésed óta mennyi idő telt el. A programban van egy riasztási funkció is, így ha vészesen közeledik egy beállított időpont, figyelmeztet rá.
Az alkalmazás másik érdekessége, hogy a fejlesztője magyar, D. Tóth Ottó. Megkerestem, hogy egy kicsit meséljen az alkalmazásról, az elfogadási procedúráról és magáról is.

iPhonehírek: Szia! Köszöntelek az iPhonehírek nevében és gratulálok a programodhoz!
D. Tóth Ottó: Köszönöm!
iPhonehírek: Blogodban leírtad, hogy több multinál is dolgoztál, mielőtt önálló lettél. Mesélnél erről egy kicsit?
D. Tóth Ottó: Gépészmérnökként végeztem Győrben a Széchenyi István Egyetemen. Akkoriban még lyukkártyás gépen tanultam a programozást, később meg Commodore-ra is írtam játékprogramokat. Sokmindent kipróbáltam már életemben az autószereléstől a külföldi cégvezetésig. Dolgoztam például a Recognitának Amerikában, a Millenium Communications-nek Ausztriában, de voltam az Alcatelnek a magyarországi igazgatója is. Közel húsz évet töltöttem multinacionális cégek szolgálatában, végül úgy döntöttem, hogy a saját utamat járom és önállóan kezdtem programozni.
iPhonehírek: Hogyan fordultál az iPhone felé?
D. Tóth Ottó: Lenyűgözött a technológiai fejlődés és komoly lehetőséget láttam az iPhone-ban. Ez az alkalmazás az első próbálkozásom volt, én is most tanultam Objective C-ban a programozást, előtte nem foglalkoztam ezzel, csomó új dolgot tanultam, komoly kihívás volt számomra.
iPhonehírek: Miért éppen ilyen típusú alkalmazást fejlesztettél?
D. Tóth Ottó: Olyan dolgot akartam alkotni, amely számomra is érdekes, jópofa, továbbá nem találtam hasonló jellegű programot az AppStore-ban.
iPhonehírek: Mesélj egy kicsit az Apple jóváhagyási procedúrájáról!
D. Tóth Ottó: Először is nem könnyű az Apple-el leszerződni. Az embert a fejlesztés során nem nagyon támogatják, hagyják küzdeni a problémájával, de kitartás kérdése az egész. Ha kész a program a fejlesztő beküldi, majd nagy csend van, az Apple nem nagyon kommunikál. Nem lehet tudni, hogy két nap vagy két hét a jóváhagyás, nem nagyon adnak visszajelzést. Nekem szerencsém volt, mert csont nélkül átment az első programom.
Magyar lokalizációt is bele akartam tenni, de az Apple ezt nem támogatta. Nem teljesen értem miért, mert magyar nyelvű billentyűzet van a készüléken és ismeri a magyar dátumformátumot is. Pedig az Apple-nek is üzlet lenne, ha minél több nyelvre lehetne lefordítani egy programot.
iPhonehírek: A program árazásába mennyire szól bele az Apple?
D. Tóth Ottó: Teljesen a fejlesztőre bízza, egy táblázatban kell bejelölni, hány dollárért akarod árulni. További valutákra való átváltást már ők végzik.
A Countdown Timer 0.99 dollárba kerül, de ebből nem lehet meggazdagodni. Az 1 dolláros ár egy fájdalomküszöb-szint, a vásárlók nem nagyon akarnak többet adni egy alkalmazásért, amelyet nem tudnak kipróbálni. Ezért készítettem el a program ingyenes verzióját is (Free Counter), amely most van az Apple-nél jóváhagyáson (azóta már megjelent a program az AppStore-ban, szerk.). Ebben a Lite verzióban a számoltatható események száma maximalizálva van. Amennyiben valakinek tetszik, remélhetőleg megveszi a korlátlan verziót is.
Talán a játékprogramozás a legjövedelmezőbb, de az komoly tőkét és csapatmunkát igényel. Üzletileg szerintem az angol nyelvterületekre érdemes fejleszteni, mert ott lényegesen nagyobb a piac, kevesebb a feltört készülék és a néhány dolláros ár megfizetése ott azért senkinek nem okoz problémát.
iPhonehírek: Milyen további terveid vannak?
D. Tóth Ottó: Most egy nagyobb kaliberű, látványosabb munkán dolgozom. A gyermekeim adták az ötletet, egy fiataloknak szánt alkalmazás lesz, várhatóan két hét múlva készülök el vele.
iPhonehírek: Köszönöm az interjút, sok sikert kívánok további munkádhoz!
D. Tóth Ottó: Köszönöm szépen.

Jöjjön néhány screenshot a programból.
Korlát nélküli figyelési időpontot be lehet állítani.





Esemény törlése a megszokott módon történik.





Új esemény beállításánál meg kel adni a nevet, dátumot és időpontot is.





Az alkalmazás a magyar AppStore-ból 0.79 eurós áron vásárolható meg.





Olvass tovább!

2009. február 19., csütörtök

Napi hírek 2009.02.19.

A mai napon híreket hoztam az Mozilla és a Skype erkölcsi támogatásáról, az iPhone-os flash mizéria újabb fejezetéről, egy igazi GPS navigációról és néhány képet a készülő Tiger Woods Golf 2009 játékból.

Mozilla és is a Skype is támogatja az EFF-t a jailbreak legalitásáért folytatott harcban

A hét elején látott napvilágot a hír, miszerint az Electronic Frontier Foundation (EFF) sérelmezte, hogy az Apple a jailbreaket illegálisnak tartja.
Tegnapi nap folyamán a Mozilla és a Skype is támogatásáról biztosította az EFF-t. John Lilly, a Mozilla vezérigazgatója elmondta, hogy az SDK világosan fogalmaz a flash és Firefox esetében, de ők akkor sem fejlesztenének ki egy iPhone-os Firefoxot, ha a Szabadalmi Hivatal döntése ezt lehetővé tenné. Véleménye szerint a felhasználónak kell eldöntenie milyen böngészőt használ.
Skype már korábban bejelentette az iPhone-os applikáció fejlesztését és azon a véleményen van, hogy szabadalmi törvénynek nem kellene beleszólni abba, hogy a felhasználó készülékén használja-e a Skype-ot, így csökkentve telefonálási költségeit.

Nem dolgozik együtt az Apple és az Adobe a flash fejlesztésén

A helyzet egyre rosszabb. Pár hete az Adobe vezetője bejelentette, hogy az Apple-vel együtt dolgoznak egy iPhone-os Flash player fejlesztésén. Hétfőn már olyan hírek láttak napvilágot, hogy ebben az évben biztosan nem lesz teljes értékű flash iPhone-ra. A mai nap híre, hogy az Adobe szóvívője a Dow Jones hírügynökségnek következőket mondta: „Együtt akarunk dolgozni az Apple-el, hogy ezeket a képességeket (flash) beletegyük a készülékbe.” Nem azt mondta, hogy együtt dolgozunk, hanem együtt akarunk dolgozni. Ergo: nincs kapcsolat az Apple és az Adobe között a flash fejlesztésében. Az Apple nem akarta kommentálni a bejelentést.
Elég komoly versenyhátrányt jelent a jövőben az iPhone-nak, ha az Apple ennyire görcsösen ragaszkodik a flashmentességhez.

Valódi GPS navigáció iPhone-ra

A Sygic tegnap Barcelonában bemutatta navigációs programját. Az alkalmazás tartalmaz hangnavigációt, POI adatbázist, többnyelvű kezelőfelületet, a Teleatlasos térképeket telefonon tárolja (Európa 2 GB). Az SDK egyértelműen tiltja ilyen típusú programok fejlesztését, de ők mégis továbbítják az Apple-nek jóváhagyásra. Még rosszabb hír, hogy elutasítás esetén a fejlesztő nem tervezi a Cydiás terjesztést.




Tiger Woods Golf 2009 képek

EA Mobile nyilvánosságra hozott pár képet a készülő Tiger Woods Golf 2009 játékból. A játék még fejlesztés alatt áll, kell még jónéhány hónap hogy elkészüljön.






Olvass tovább!

Pókos torrentkliens



Van már kék békás torrentkliens, most két fejlesztő létrehozott egy újat, a pókosat, melynek neve Torrentula. Az alkalmazás a Cydiából telepíthető és alapvetően a cTorrentre épül.

Indítás után a Search fülön tudsz torrent filet keresni. Ez tulajdonképpen egy böngésző, mely defaultban a Pirate Bayre van beállítva, de tetszőleges URL-t is beírhatsz (pl. Mininovát is).



A letöltötted a .torrent filet, amit a Torrents fülön jelenik meg.


Egyszer rákattintasz és megkérdezi mit akarsz vele kezdeni:
- elindítod a letöltést,
- elküldöd emailben a .torrent filet,
- átnevezed a filet,
- törlöd a filet.


Amennyiben elindítod a letöltést, közli melyik könyvtárba rakja a letöltendő anyagot (private/var/mobile/Library/Downloads) és átugrik a Downloads képernyőre.


A képernyő közepén először egy elég értelmezhetetlen adathalmaz van, de ha megnyomod a Tips gombot, akkor elmagyarázza, hogy melyik adat mit jelent.


A letöltéshez már a telefonodon kell lennie a Safari Download PlugInnek, amit szintén a Cydiából érhetsz el.
Alapjában véve hasznos kis program, de azért privát magyar trackereken nem biztos, hogy merném használni.

Olvass tovább!

2009. február 18., szerda

Csak azoknak, akik utálják a macskákat

A következő alkalmazást hardcore állatvédők ne próbálják ki!

Van az AppStore-ban egy program, amellyel macskákat lehet riogatni, neve Cat Annoy. A program 8 féle hangot képes kiadni, amellyel egy macskát őrületbe lehet kergetni:
- 4 magas frekvenciájú hang (12 Khz, 14.1 Khz, 14.9 kHz és 18.8 kHz),
- macskanyávogás,
- verekedő macskák hangja,
- kutyaugatás,
- macskamorgás.
A fejlesztő nem garantálja a 100 %-os sikert, de nagy valószínűséggel a macska reagál a hangokra.
Az alkalmazás 0.79 euroért megvásárolható a magyar AppStore-ból.

Olvass tovább!

AppStore változások

A mai cikkben szó lesz a South Park elutasításáról, a Yahoo! is felfedezte az iPhone-t és az eBay frissítette alkalmazását.

Nem lesz South Park iPhone-ra

Apple túlságosan agresszív mivolta miatt visszautasította a South Park alkalmazást, így a sorozat kedvelői nem láthatják viszont kedvenceiket iPhone-on. A fejlesztő cég elmondása szerint több kört is futottak a jóváhagyásért, de az Apple elutasította a megjelenést. Cupertinoiak szerint az iTunes kezdetektől fogva elutasította azokat a zenéket, amelyekben szókimondó szöveg szerepelt.
Mindenesetre érdekes az Apple álláspontja, mert a sorozat részeit továbbra is árulja az iTunes Store-ban.



Jön a Yahoo! is

Yahoo! Tegnap bejelentette, hogy a március végéig megjelenteti Yahoo! Mobile alkalmazását iPhone-ra is, a béta változatot pedig a mai naptól lehet tesztelni. Aki részt akar venni benne, menjen a http://mobile.yahoo.com/ címre.
Az alkalmazás tartalmazni fogja a
• keresőt,
• elérést a Yahoo! Mail-hez, Yahoo! Messenger-hez, Yahoo! Address Book-hoz, Yahoo! Calendar-hoz, közösségi oldalakhoz (MySpace, Facebook, Last.fm, Twitter, Youtube)
• elérést Yahoo! onePlace™-hez: RSS olvasó, időjárás, sporthírek, stb.
• Opera Mini™ 4.2 böngészőt is.
Magyar Store-ban való megjelenés sajnos nem az első fázisban történik, csak valamikor 2009 folyamán lesz elérhető az alkalmazás.



Frissített az eBay

Jelentős változáson esett át az alkalmazás. Legfontosabb, hogy beletették az üzeneteket is, így már ezeket is láthatjuk iPhone-on keresztül. További változások:
• frissített Home screen
• hozzáadták a Home screenhez a „Hot Item” gombot
• új View item Action Toolbar a könnyebb figyelésért és ajánlat-tételért
• hozzáadták a kereséshez a maximum időtávot és az árintervallumot

Olvass tovább!

2009. február 17., kedd

Mobile World Congress (MWC) rövidhírek

Héten tartják Barcelonában a mobiltelefon ipar éves seregszemléjét a Mobile World Congress-t, amelyen minden olyan cég részt vesz, amelyik egy kicsit is számít a szakmában. Néhány rövid hírt hoztam Nektek.

Microsoft appstore, új Window Mobile

Microsoft bejelentette új mobil operációs rendszerét a Window Mobile 6.5 verzióját, amelyet a második félévben tesz elérhetővé. Továbbá bejelentette az Apple Appstore-jához hasonló rendszerét, a Windows Marketplace-t, amelyen ígéretük szerint 20 ezer alkalmazás lesz rövidesen elérhető.

Két új HTC telefon

HTC két új 3G-s telefont mutatott be: a lakossági használatra tervezett Touch Diamond2-t és az üzleti felhasználóknak szánt Touch Pro2-t.


A képen látható Touch Diamond2 alakja elég iPhone-os, Window Mobile 6.1-es operációs rendszer fut rajta. Tulajdonságai között meg kell említeni a push szolgáltatást, 3.2 colos, 480x800 felbontású VGA érintőképernyőt, 5 megapixeles kamerát és a 13.7 milliméter vastagságot.
A készülék Európában várhatóan a második negyedévben jelenik meg, árazása még nem ismert.

ARM bemutatta új chipjét

ARM hétfőn működés közben mutatta be az első, mobiltelefonokba szánt többmagos chipjét, a Cortex-A9-et. A chip előnye, hogy a rajta futó alkalmazások az erőforrásaikat megoszthatják a magok között, ezért azok gyorsabbak lehetnek és jóval kevesebb energiát használnak fel.
Mivel az iPhone-ban is ARM chip van, ezért valószínű, hogy ez a chip bekerül az új készülékbe is, csak az időpont kérdéses, mivel a Cortex-A9 csak az évvégén fog hivatalosan megjelenni.


Olvass tovább!

Teljes értékű flash mobiltelefonokra, Palm Pre készülékeken is

Adobe hétfőn bejelentette, hogy az évvégéig kijön egy mobiltelefonokra szánt teljes értékű flash lejátszóval. Google, Nokia és Microsoft is úgy fejleszti saját operációs rendszerét, hogy a videók és a különböző alkalmazások is úgy jelenjenek meg a mobilokon, mint PC-ken a Flash 10-el.
Az Adobe ugyanakkor azt is hozzátette, hogy az Apple és a RIM (Blackburry gyártója) esetében nem ilyen rózsás a helyzet, az évvégéig biztos nem lesz ezekben a készülékekben teljes értékű flash player.
Egy elemző szerint ennek két oka van:
- Technikai: Windows Mobile, Symbian és Android sokkal nyitottabb rendszer, mint az OS X.
- Üzleti: Apple a saját technológiáját nyomja, a Quicktime-t. Ismert, hogy Mac-be is igen sokáig tartott a flasht kifejleszteni.
Reméljük azért az Apple is belead apait-anyait az együttműködésbe, mert legfőbb riválisának tartott Palm tegnap jelentette be, hogy csatlakozik az Open Screen Projecthez, így a Palm Pre készülékekben is teljes értékű flash lesz.

Olvass tovább!

2009. február 16., hétfő

Real Racing - újabb ígéretes autós játék

Firemint nevű fejlesztő cég bejelentette, hogy nem sokára megjelenteti a szerényen csak Real Racing-nek (Igazi, valós versenynek) nevezett játékát. A játék még béta állapotban van, de egy videón már láthatjuk mire is számíthatunk.



Nyilvánosságra hozott részletek:
· akár 6 kocsit is megjelenhet egyszerre a képernyőn (ezzel azt akarják prezentálni, hogy a grafikus megjelenés miatt nem lassul be a játék)
· animált pilótafülke forgó kormánnyal és valós időben változó műszerekkel
· fék- és gázpedál
· licenszelt betétdalok
· különböző típusú autók
· reális fizika és ütközésmodell
· különböző versenynézetek (kamerák)
· különböző AI személyiségtípusok, például agresszív vagy figyelmetlen
· internetes és wifis játékmód
Firemintnek jelentős tapasztalata van az autóversenyzős játékok terén. Ők fejlesztették a The Fast & the Furious: Pink Slip, a F&F: Fugitive és a FIA World Rally Championship játékot is.
Még nem tudjuk mikor jelenik meg a játék, de a videó alapján ígéretesnek tűnik.

Olvass tovább!

2009. február 15., vasárnap

Top Secret!




Nem, nem! Ez nem a 80-as évek Val Kilmeres kémparódiájának iPhone-os változata. (Aki a Megjegyzésbe beírja, hogy Val Kilmer milyen, jelenleg az USA-ban futó sorozathoz adja a hangját, virtuális iPhone-ban részesül:).


Ezzel az alkalmazással megtalálhatod az ellopott telefonodat - már persze, ha a tolvaj nem kapcsolja rögtön ki. Első futtatáskor meg kell adnod saját email címedet.

Egyébként célszerű az alkalmazást az első képernyőre kirakni. Ha a tolvaj meglátja a logot, persze rögtön elfogja a kíváncsiság, hogy milyen titkos adatok lehetnek a telefonban és megnyomja az alkalmazást. Először egy képernyő jelenik meg az adatok eléréséről.



Egy idő után újabb képernyőt kapunk, amelyben a program kéri az aktuális pozíció használatát.



Ha a Nem gombra nyomunk, akkor visszajutunk az előző képernyőre, az adatok eléréséhez. Tehát, ha a tolvaj értékes adatot akar kinyerni a telefonból, kénytelen a pozíció meghatározását kérni.

Egy idő után hálózati hibára utaló üzenetet kap és a Home gombbal kiléphet a programból.



Eközben az alkalmazás a megadott email címre két email küld. Az elsőben értesít, hogy elindították a programot.



A második emailben elküldi a telefon aktuális GPS pozícióját.



A levél tartalmaz egy linket, melyre kattintva a Google Mapen nagy pontossággal bejelöli a pozíciót.



Most már nincs más dolgunk, mint értesíteni a rendőrséget, hátha vissza tudják szerezni a telefont.

Az alkalmazás megvásárolható a magyar Appstore-ból 2.39 euros áron.

A Top secrethez hasonló alkalmazás a Password Trap: Stolen iPhone Tracker, Bank Info Trap: Stolen iPhone Tracker és a POWER OFF Trap: Stolen phone tracker.

Olvass tovább!

2009. február 14., szombat

Jobs még a betegállományában is az iPhone-on dolgozik

Apple a héten elemzői találkozót tartott, amin érdekes dolgok hangzottak el. Tim Cook - aki Jobs betegállománya alatt az Apple operatív vezetője - beszámolt arról, hogy Jobs az ideiglenes visszavonulásának bejelentése óta az iPhone új piacokra történő bevezetésén dolgozik (nyílván a kínai megjelenésen) és tervezi a telefon üzleti modelljének átalakítását, amelyet az év közepére ígért új modell(ek)nél vezetnének be.
Jó hír, hogy Jobsot betegsége nem akadályozza munkájában és mivel operatív ügyekkel nem kell foglalkoznia, több ideje jut a stratégiára, amelyben egyébként is kiváló.

Olvass tovább!

2009. február 13., péntek

Portugáloknak már van MMS

A portugál iPhone használók az elsők között lesznek, akik hivatalosan használhatnak MMS-t iPhone-on. (A SwirlyMMS-től most tekintsünk el, az csak a Cydiában vásárolható meg.) Wit Software nevű fejlesztő cég kifejlesztette alkalmazását, amelyet az Apple is jóváhagyott. A fejlesztő azt is megengedi, hogy a szolgáltatók saját képükre formálják az alkalmazást, így saját márkanéven is megjelenhetnek vele.
Egyébként az alkalmazás hasonlóan működik, mint a SwirlyMMS és nagy hasonlóságot mutat a levelezőprogramhoz is. Az alkalmazás egyetlen hátránya, hogy nem fut a háttérben, csak akkor lehet ellenőrizni az MMS-eket, ha elindítod a programot. A program képes kezelni JPG, png, BMP, GIF, TIF, Arm audio, 3GP és MP4-Video formátumokat is.
Mi, magyar felhasználók reméljük, hogy a T-Mobile is ráharap az alkalmazásra.
Jöjjön egy kis bemutató videó:


Olvass tovább!

2009. február 12., csütörtök

Jön a Tap Tap Revenge 2

Hamarosan befejezik a Tap Tap Revenge 2 fejlesztését és a közzétett videó alapján elmondhatjuk, hogy mégtöbb zenét és mókát fog tartalmazni. A nagyobb stabilitás és rugalmasság érdekében az első részhez képest teljesen átírták a kódot .
Addig is jöjjön a videó:


Olvass tovább!

Új képek a Need for Speed Undercover-ből

Az EA Mobile új ingame képeket tett közzé a játékból. Elmondásuk szerint ezek nem feltupírozott képek, hanem valódiak, a játékban is így fogjuk látni őket. (Ezek szerint a korábbiak Photoshoppal készültek?)
A játék várhatóan márciusban fog megjelenni.









Olvass tovább!

Tippek, trükkök - nemcsak kezdőknek

Azt már tudjuk, hogy az iPhone egy sokat tudó készülék, egy igazi smartphone. De vajon mennyire használjuk ki a benne rejlő lehetőségeket? Hány olyan tippet ismersz, ami megkönnyíti a használatot? Ha csak néhányat, akkor olvass tovább, és a megtudhatsz néhány olyan trükköt, amely segít a készülék jobb megismerésében.

Vajon milyen URL van a link mögött?

Ha Safariban hosszan nyomva tartod a linket, akkor láthatod az oldal nevét és a hozzá tartozó URL-t.



Ugorjunk az oldal tetejére

Automatikusan az oldal tetejére ugorhatsz, ha megérinted a felső ikonsort. Safariban felugrik a webcím beírásához.




Eltérő domain utótag

A „.com” gombot nyomva tartva egy pop-up ablakban felugrik a „.net, .edu, .org” gomb, magyarítás esetén a „.hu” is. Húzd végig az ujjadat és engedd el annál, amelyiket ki akarod választani.



Egyszerűbb domain gépelés

Nem kell a „www” részeket begépelned, elég ha az URL boxba beírod, hogy „iphonehungary.hu” és már is betölti az oldalt. (a „.com” kihagyása is működik)

Készítsünk képernyőképet

Bármikor készíthetsz az iPhone-al képernyőképet. Elég, ha hosszan nyomod a Home gombot, majd egy pillanatra megnyomod a Power On/Off gombot. A képernyőn látsz egy villanást és a képernyőkép bekerül a Képek közé.

Mentsünk el képet a Safariból

Szörfözés közben látsz egy klassz képet, de jó lenne elmenteni! Nincs ennél egyszerűbb: nyomj rá a képre hosszan, amíg egy menü fel nem ugrik. Válaszd a Save Image (Kép mentése) gombot és a kép bekerül a Képek közé.





Pont a mondat végén

Nagyban gépelünk és ponttal le akarjuk zárni a mondatot. Nem kell ehhez az „123” billentyűt megnyomni, elég ha kétszer a Space-re kattintasz.

Ikonok mozgatása

Nyomd folyamatosan az ikont, 1 másodperc után elkezd remegni. Ezután oda húzhatod, ahová akarod. Még az alsó négy ikont is átmozgathatod.

Teljes képernyős cikk vagy kép

Safari használata közben duplán kattintasz az adott cikkre vagy képre, és az iPhone teljes képernyőssé teszi azt.

Válassz ikont a könyvjelzőzött oldalnak

Böngészés közben ikont adhatsz a kezdő képernyőnek a „+” gomb és a „Kezdőképernyőnek” (Add to Home screen) gomb megnyomásával. Az ikon az adott képernyőkép lesz és megjelenik a Springboardon. Akár az oldal logoját is kiválaszthatod ikonnak, ha az oldalon a logora zoomolsz.

Növeld az akksi élettartamát

Kapcsold ki a Wifit és a Bluetooth-t, amennyiben nem akarod használni.
Ha az emailes push szolgáltatást is használod, ne 15 perces, hanem órás vagy manuális beállítást használj a levelek lehívására.

Reseteld a telefont

Tartsd nyomva a Home és a Power On/off gombot. 5-10 másodperc múlva látsz egy fehér villanást, a képernyő kikapcsol, majd rögtön utána újraindul a telefon.

Gépelj nagyobb billentyűzeten

Mielőtt Safariban elkezded az URL begépelését, fordítsd el a készüléket 90 fokkal. Ha ezután kattintasz a címsorra, egy jóval nagyobb billentyűzetet kapsz, amin már könnyebb a gépelés.



Változtasd meg az iPod ikonjait

Az iPod ikonra kattintva alapból a következőket láthatod: “Playlists”, “Artists”, “Songs”, “Videos”, “More”. Megváltoztathatod ezeket, ha először a „More” (Továbbiak) gombra, majd a bal felső sarokban lévő „Edit” (Szerkeszt) gombra nyomsz. Ezután feljön egy képernyő “Albums”, “Podcasts”, “Audiobooks”, “Genres”, “Composers”, “Compilations”, “Playlists”, “Artists”, “Songs”, “Videos” ikonokkal. Nyomd hosszan azt az ikont, amelyet be akarsz illeszteni és húzd el oda, ahová be akarod tenni. Ha végeztél, nyomd meg a „Done” (Kész) gombot, ami elmenti a módosítást.

Kezdeményezz hívást Safariból

Ha böngészés közben látsz egy telefonszámot, akkor nem kell átugrani a telefonos részbe, hanem nyomj rá a számra és az iPhone automatikusan tárcsáz.


Olvass tovább!